Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Αναδιάρθρωση σε βάθος χρόνου βλέπει η Deutsche Bank

«Κούρεμα» της τάξης του 50% θα απαιτηθεί σε βάθος χρόνους προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτιμά η Deutsche Bank, προσθέτοντας πως δεν βλέπει αναδιάρθρωση στο εγγύς μέλλον.


Σε έκθεσή της με ημερομηνία 18.4.2011 και με τίτλο "Ελλάδα: Οδεύουμε προς αναδιάρθρωση;" η γερμανική τράπεζα επισημαίνει μεταξύ άλλων:

* Η άμεση αναδιάρθρωση δεν είναι πιθανή "δεδομένων των συστημικών κινδύνων". Παράλληλα όμως, το χρέος, που είναι πιθανό να βρίσκεται άνω του 150% του ΑΕΠ έως το 2013 "εμφανίζεται ως μη βιώσιμο σε βάθος χρόνου".

* Από πλευράς ρευστότητας η Ελλάδα χρηματοδοτείται μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2012 από το πρόγραμμα των Ε.Ε./ΔΝΤ, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα "τηρεί το πρόγραμμα λιτότητας". Μετά το 1ο τρίμηνο του επόμενου έτους η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το 75% των ομολόγων της που λήγουν στη διάρκεια του 2012. "Εκτιμούμε πως μεταξύ του 1ου τριμήνου 2012 και του 2ου τριμήνου του 2013 η Ελλάδα θα χρειαστεί γύρω στα 32,2 δισ. ευρώ που δεδομένης της σημερινής διάθεσης των αγορών, είναι πιθανό να καλυφθούν μέσω των Ε.Ε./ΔΝΤ... Η αναδιάρθρωση δεν θα είναι απαραίτητη τουλάχιστον μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2012".

* Η Deutsche Bank εκτιμά ότι καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ και η ίδια η Ελλάδα) δεν επιθυμεί μία αναδιάρθωση μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η τράπεζα επικαλείται στοιχεία του Σεπτεμβρίου από την Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία "200 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους βρίσκονται εκτός Ελλάδας", προσθέτοντας πως η συνολική έκθεση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών στο ελληνικο χρέος ανέρχεται αντίστοιχα σε 51 και 68 δισ. ευρώ.

* Μια αναδιάρθρωση, ακόμα και μία 'ήπια' που θα υλοποιείτο με την χρονική επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων, θα σήμαινε για τους θεσμικούς επενδυτές της Ευρώπης (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικοί οργανισμοί) απώλειες της τάξης των 54 δισ. ευρώ, ενώ η αναδιάρθρωση θα απαιτούσε και την ενίσχυση της ΕΚΤ με νέα κεφάλαια.

* Από την πλευρά του ΔΝΤ η Deutsche Bank σημειώνει πως αυτό "θεωρεί την αναδιάρθρωση ως ανταμοιβή για μια επιτυχημένη δημοσιονομική προσαρμογή". Δεδομένου ότι το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα 'μετρά' λιγότερο από ένα χρόνο ζωής, το "ΔΝΤ θα ήθελε να δει μια συνέχιση των μεταρρυθμίσεων" ώστε η ελληνική οικονομία να μπει σε τροχιά ανόδου.

* Οσον αφορά την ίδια την Ελλάδα, η αναδιάρθρωση πριν από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη προς την οικονομία της χώρας και θα περιόριζε τα οφέλη από τα πλεονεκτήματα της αναδιάρθρωσης.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com