Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011
Από τους 160 στους 152
Οι πρώτες απώλειες για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήλθαν το Μάιο του 2010, ως απόρροια του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την έγκριση του Μνημονίου.
Η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου ψήφισαν "παρών" και διεγράφησαν. Ωστόσο δεν παραιτήθηκαν από τη Βουλή. Λίγους μήνες αργότερα, οι δύο τελευταίοι ίδρυσαν το "Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών" (από το οποίο αποχώρησε πρόσφατα ο Βασ. Οικονόμου, ιδρύοντας δική του πολιτική κίνηση -τους "Ελεύθερους Πολίτες"). Η Σοφία Σακοράφα παρέμεινε ανεξάρτητη και διατηρεί επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση βγήκε πληγωμένη και από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο που αφορούσε στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, το Δεκέμβριο του 2010. Εγκρίθηκε με 156 ψήφους, αλλά οδήγησε στην έξοδο από την κοινοβουλευτική ομάδα του Βαγγέλη Παπαχρήστου, ο οποίος το καταψήφισε.
Τον Ιούνιο του 2011 ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Λιάνης, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της θετικής ψήφου στο Μεσοπρόθεσμο.
"Όχι" στο Μεσοπρόθεσμο είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Δεν παρέδωσε την έδρα του.
Απώλειες για το κυβερνών κόμμα έφερε και η ψηφοφορία για τα μέτρα που ζητήθηκαν προκειμένου να εγκριθεί από την τρόικα η 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα. Η πρώην υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, αρνήθηκε να ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διεγράφκαι ανεξαρτητοποιήθηκε. Είχε προηγηθεί η παραίτηση από τη Βουλή του Θωμά Ρομπόπουλου, ο οποίος επίσης είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τις προωθούμενες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Από τη Βουλή είχε παραιτηθεί, τον περασμένο Ιούνιο και ο Γιώργος Φλωρίδης, διαφωνώντας με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Μετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτική πρωτοβουλία προσωπικοτήτων "Κοινωνικός Σύνδεσμος".