Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011
«Η μοίρα της Ελλάδας, μοίρα της Ευρώπης;»
Εκτενή σχόλια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα φιλοξενούν μεγάλες γερμανικές εφημερίδες, με αιχμή το αναγγελθέν δημοψήφισμα. «Πού είναι η υπευθυνότητα της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης;», διερωτάται σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung.
«Από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται όλες οι χώρες της ευρωζώνης», υπογραμμίζει στο σχόλιό της η εφημερίδα και συνεχίζει: «Όσο σκληρό και αν ακούγεται η ελληνική πολιτική δεν αφορά πια αποκλειστικά τους Έλληνες. Αυτή είναι σήμερα η ειδοποιός διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται άλλες 16 χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Και εάν ισχύει ότι από το ευρώ Σχετικά άρθρα εξαρτάται το μέλλον της ΕΕ, τότε όλα παίζονται».
«Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής συνιστά έκφραση της υπευθυνότητας, την οποία είναι διατεθειμένη να επιδείξει η Ευρώπη απέναντι την Ελλάδα. Αλλά που είναι η υπευθυνότητα της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης;», διερωτάται ο Γερμανός σχολιαστής.
Αναφερόμενος στην αναγγελθείσα διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σημειώνει ότι τώρα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα πρέπει να καταστρώσουν όχι ένα σχέδιο, αλλά δύο, τρία για να ανταποκριθούν σε ένα ελληνικό "όχι" στις αποφάσεις της συνόδου» και καταλήγει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε δύσκολους μήνες. Η τόλμη και η πολιτική σταθερότητα που επέδειξε αξίζουν όντως την εκτίμησή μας. Μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε γιατί επιθυμεί ξεκάθαρες καταστάσεις. Θα ήταν όμως ειρωνεία της τύχης να χάσει τώρα στην βουλή την ψήφο εμπιστοσύνης και την ψήφο του λαού στο δημοψήφισμα. Τότε όλα θα κόστιζαν πιο ακριβά και για την Ευρώπη».
«Όλα ή τίποτα» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρεται στις προσπάθειες της Ευρώπης να σώσει την Ελλάδα και την αιφνίδια απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα.
«Η Ευρώπη σοκαρίστηκε. Όμως θα έπρεπε να γνωρίζει κατά πόσον επηρεάζουν οι μαζικές διαδηλώσεις και οι απεργίες τη δεινή θέση της ελληνικής κυβέρνησης», αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο οποίο σχολιάζεται αρνητικά τόσο η κυβέρνηση όσο και η στάση της ΝΔ.
Οπως αναφέρεται, «οΟ Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι πια με την πλάτη στον τοίχο. Η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, δεν αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών της και δεν δέχεται έναν μεγάλο συνασπισμό, αν και την εποχή της διακυβέρνησής της (κυβέρνηση Καραμανλή) τα προβλήματα της Ελλάδας μεγάλωσαν». (
)
Τέλος η εφημερίδα επισημαίνει ότι θα μπορούσαν και άλλοι πολίτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αναρωτηθούν γιατί δεν ψηφίζουν και αυτοί για το ευρωπακέτο. «Γιατί άραγε επιτρέπεται να ψηφίσουν οι Έλληνες, εάν θέλουν να διασωθούν, και όχι και οι Γερμανοί; Εάν δηλαδή αυτοί και τα παιδιά τους θέλουν να επωμισθούν εγγυήσεις δισεκατομμυρίων για άλλους;»