Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011
WSJ: Το δημοψήφισμα απειλεί την διάσωση της Ελλάδας
Μία θετική ψήφος στο δημοψήφισμα μπορεί να εκτονώσει τις μαζικές διαδηλώσεις και απεργίες που απειλούν με παράλυση την Ελλάδα καθώς προσπαθεί να ενεργοποιήσει δραστικά μέτρα λιτότητας για να αποκτήσει τη δανειακή βοήθεια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ.
Μία αρνητική ψήφος, εντούτοις, μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση και να διακόψει την διεθνή χρηματοδότηση της Ελλάδας αφήνοντας τη χώρα στο έλεος της χρεοκοπίας. Μερικοί κυβερνητικοί παράγοντες πιστεύουν πως μία ήττα στο δημοψήφισμα θα οδηγήσει τη χώρα έξω από το ευρώ.
Πολλοί Ευρωπαίοι παράγοντες αρμόδιοι για τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής φοβούνται πως μία ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία θα πυροδοτήσει έναν χρηματοπιστωτικό πανικό που θα πλήξει κυρίως την Ιταλία, μία μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία που ήδη παλεύει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Όπως αναφέρει η έγκυρη εφημερίδα, η ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου καθιστά την έκβαση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους περισσότερο αβέβαιη από ποτέ. Έρχεται μία μόλις εβδομάδα μετά την συμφωνία των Βρυξελλών για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα προκειμένου να μην χρεοκοπήσει και για να διασφαλίσει την σταθερότητα και ηρεμία των αγορών.
Αν ο ελληνικός λαός απορρίψει την νέα δανειακή συμφωνία – κάτι πολύ πιθανό αφού πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το 59% των Ελλήνων αντιτίθεται στη νέα συμφωνία λόγω των νέων μέτρων λιτότητας που την συνοδεύουν - τότε αυτή απλά δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και οι Μέρκελ-Σαρκοζί θα πρέπει να επιλέξουν εάν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει παρασέρνοντας στη δίνη της τις τράπεζες και τις αγορές ομολόγων της Ευρώπης, ή θα προσφέρουν στην Ελλάδα πιο γενναιόδωρους όρους διάσωσης.
Το τελευταίο είναι μάλλον απίθανο λόγω της οργής που θα πρακαλούσε στους γερμανούς ψηφοφόρους που θεωρούν την Ελλάδα άσωτη και δεν θέλουν να ακούνε για επιδότηση της. Σημειώνεται πως τελευταία ελληνική δημοσκόπηση έδειξε πως το 54% του πληθυσμού ήθελε να εγκριθεί η συμφωνία με δημοψήφισμα και μόλις 40% έθετε ζήτημα εκλογών.
Είναι προφανές πως ο κ. Παπανδρέου πιστεύει πως οι Έλληνες θα εγκρίνουν την συμφωνία και ίσως αυτό οφείλεται σε όσα λένε μερικοί έλληνες αξιωματούχοι, πως δηλαδή η διατύπωση του ερωτήματος για το δημοψήφισμα θα είναι τέτοια που να καλεί τους Έλληνες να επιλέξουν ουσιαστικά αν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ ή όχι.
Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το 72,5% των Ελλήνων θέλουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Το πραγματικό νόημα του δημοψηφίσματος είναι η επιλογή ανάμεσα στο ευρώ και τη δραχμή» δήλωσε κορυφαίος εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών.