Τη λειτουργία του για εμπορικούς σκοπούς και δημόσια χρήση ξεκίνησε ο κινεζικός «αντίπαλος» του GPS στην Ασία, Beidou.
Πρόκειται για μία εναλλακτική πρόταση στη αμερικανικό GPS. Μέχρι τώρα, το Beidou εχρησιμοποιείτο από τον κινεζικό στρατό και την κυβέρνηση της χώρας- ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, πλέον το κινεζικό σύστημα «στοχεύει» σε ένα μερίδιο 70 - 80% στην κινεζική αγορά των υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης μέχρι το 2020, έτος κατά το οποίο θεωρείται πως το Beidou θα είναι σε θέση να παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλο τον κόσμο.
Το σύστημα μπορεί να εντοπίσει τη θέση ενός ατόμου με ακρίβεια δέκα μέτρων. Το κόστος των chip του παραμένει υψηλότερο από αυτό των αντίστοιχων chip του GPS, ωστόσο θεωρείται πως σύντομα θα υπάρξει πτώση των τιμών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον κατασκευαστών από εταιρείες από όλο τον κόσμο. Το σύστημα αποτελείται από 16 δορυφόρους πλοήγησης και έξι πειραματικούς δορυφόρους, σύμφωνα με την China Daily. Τα σήματά του μπορούν να λαμβάνονται από χρήστες μέχρι και στην Αυστραλία.
Πέρα από τα εμφανή οικονομικά οφέλη που θα συνεπάγεται η χρήση του Beidou για την Κίνα, η καθιέρωσή του θα σημαίνει πως η χώρα θα έχει το δικό της σύστημα δορυφορικής πλοήγησης και δεν θα εξαρτάται από κάποιο ξένο. Αντίστοιχα συστήματα που αναπτύσσονται και «απειλούν» τον μέχρι πρότινος κυρίαρχο του χώρου, GPS, είναι το ρωσικό Glonass και το ευρωπαϊκό Galileo.