Το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο παραμένει μεν σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη πλευρά, όμως, οι Έλληνες χρήστες του ίντερνετ είναι από τους πλέον ενεργούς -αναλογικά- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδίως στο Facebook.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των Ελληνικών νοικοκυριών με πρόσβαση στο διαδίκτυο ανέρχεται στο 54% όταν ο μέσος όρος στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται στα επίπεδα του 76%. Πρακτικά, η μόνη χώρα με χαμηλότερη επίδοση από την Ελλάδα είναι η Βουλγαρία (51%), ενώ την ίδια διείσδυση με τη χώρα μας έχει η Ρουμανία. Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Σουηδία όπου τα ποσοστά είναι πάνω από 90%.
Υψηλές ταχύτητες
Όσον αφορά στη διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων, φαίνεται πως πλέον ελάχιστα είναι τα συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο νοικοκυριά στην Ε.Ε. που δεν το κάνουν μέσω ADSL ή κάποιας τεχνολογίας που προσφέρει ταχύτερες συνδέσεις (π.χ. VDSL ή οπτική ίνα). Η Eurostat αναφέρει πως το 72% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών έχει ευρυζωνική σύνδεση, δηλαδή, μόλις ένα 4% συνδέεται σε χαμηλές ταχύτητες. Στην Ελλάδα, το ποσοστό είναι στο 51% και ισοβαθμούμε στην προτελευταία θέση με τη Βουλγαρία, ενώ πιο κάτω με 50% είναι μόνο η Ρουμανία με 50%. Το υψηλότερο ποσοστό έχει η Σουηδία με 87% με τις Δανία και Φινλανδία να βρίσκονται πολύ κοντά με 85%. Το ενδιαφέρον στοιχείο σύμφωνα με την Eurostat είναι πως σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., τουλάχιστον 1 στα 2 νοικοκυριά έχει ευρυζωνική σύνδεση.
Χρήση
Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι της έρευνας αφορά τη χρήση του διαδικτύου. Η πιο δημοφιλής χρήση είναι, φυσικά, το e-mail (89%), αλλά είναι πολύ σημαντικό πως το 61% των νοικοκυριών στην Ε.Ε. χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να ενημερώνεται. Μάλιστα, στην Ελλάδα, το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο καθώς φθάνει στο 77%, ενώ σε χώρες όπως η Λιθουανία φθάνει ακόμη και στο 92%. Αξιοπρόσεκτο είναι πως η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό είναι η Γαλλία με μόλις 38%.
Οι Έλληνες είναι αρκετά ενεργοί στο Facebook, καθώς το 59% των εγχώριων χρηστών του διαδικτύου δημοσιεύει μηνύματα στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όταν ο μέσος όρος είναι στο 52%. Από την άλλη πλευρά, απέχουμε πολύ από τους Πορτογάλους όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 75%. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Τσεχία (35%), στη Γαλλία (40%) και στη Γερμανία (42%).
Ηλεκτρονική τραπεζική
Ένας τομέας όπου η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι στη χρήση του διαδικτύου για χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Είναι εντυπωσιακό πως μόλις το 17% των Ελλήνων χρηστών του Internet κάνει χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 52% και υπάρχουν χώρες όπως η Φινλανδία που το ποσοστό φθάνει στο εντυπωσιακό 91%.
Πάντως, γενικώς οι Βαλκάνιοι δεν δείχνουν να εμπιστεύουν τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής, καθώς μόνο η Βουλγαρία (7%) και η Ρουμανία (8%) έχουν χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα.