«Κουστούμι» πρόσθετων φόρων ύψους 2,3 δισ. ευρώ έραψε η κυβέρνηση για όλους τους φορολογούμενους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί την Παρασκευή, κατατέθηκε χθες τροπολογία με την οποία αυστηροποιείται το μέτρο συλλογής αποδείξεων καθιερώνοντας πέναλτι φόρου 22% για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν θα συγκεντρώσουν φέτος τις απαιτούμενες αποδείξεις, διορθώνεται η «γκάφα» του υπουργείου που άνοιγε νέο «παράθυρο» φοροδιαφυγής επιτρέποντας σε επαγγελματίες να μην εκδίδουν αποδείξεις, διευκρινίζονται διατάξεις αναφορικά με το φόρο υπεραξίας ακινήτων και καθιερώνεται η δυνατότητα των ελευθέρων επαγγελματιών να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.
Το νομοσχέδιο φέρνει έξτρα φόρους για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με μεσαία εισοδήματα, οικογένειες με παιδιά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με εισοδήματα μέχρι 55.000 ευρώ, φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, αλλά και όσους μεταβιβάζουν τα ακίνητά τους από την 1η Ιανουαρίου 2013 καθώς επιβαρύνονται πλέον με φόρο υπεραξίας 20%.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση προσβλέπει στην είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 2,307 δισ. ευρώ από τα οποία:
1,144 δισ. ευρώ θα προέλθει από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος που θεσπίζονται για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια.
230 εκατ. ευρώ θα είναι η «συνεισφορά» των καταθετών λόγω της αύξησης του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15% από την 1η Ιανουαρίου 2013.
582 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων αυξάνεται από 20% σε 26%. Απώλειες εσόδων 28 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από 25% σε 10%.
199 εκατ. ευρώ από την αύξηση έως και 100% του ειδικού τέλους επιτηδεύματος. Το τέλος επιτηδεύματος αυξάνεται από 500 ευρώ σε 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
140 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στη φορολόγηση των πλοίων.
40 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση ασφαλισμάτων.
Με τις διατάξεις της τροπολογίας προβλέπεται:
Αποδείξεις
Την επιβολή έξτρα φόρου 22% θα αντιμετωπίσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων. Παράλληλα η νέα διάταξη «κρύβει» παγίδες καθώς στις αποδείξεις που θα πρέπει να μαζέψουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα «μετράνε» πλέον αυτές που αφορούν δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων οι αναγνωρίζονταν μέχρι και το 2012 οι οποίες αποτελούν μεγάλο μέρος των οικογενειακών δαπανών. Επίσης δεν θα «μετράνε» οι αποδείξεις του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία του και τα παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μετά την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών οι μόνες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η εφορία θα είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη
Προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου ( 2.100 ευρώ για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έως 25.000 ευρώ) ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις που έχουν εκδοθεί και εντός της Ε.Ε. ( μέχρι σήμερα περνάνε μόνο αποδείξεις που εκδίδονταν στην Ελλάδα) αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος και για εισόδημα μέχρι 42.000 ευρώ.
Για εισοδήματα άνω των 42.000 το μέγιστο όριο των αποδείξεων που απαιτούνται είναι 10.500 ευρώ ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος.
Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους.
Αν δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες αποδείξεις, στη διαφορά (αξία αποδείξεων που απαιτούνται μείον αξία αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν) επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%.
Δεν «μετράνε» αποδείξεις που αφορούν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφή μεταξύ συζύγων, κάθε είδους ασφάλιστρα, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, οι δωρεές και οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αυτοκίνητα, ακίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.) που αποτελούν είτε φοροαπαλλαγές, είτε τεκμήρια.
Ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών - επιχειρήσεων. Εκπίπτουν στο σύνολο τους από τα ακαθάριστα έσοδα, οι ασφαλιστικές εισφορές σε ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης και σε επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο, οι οποίες καταβάλλονται από επιτηδευματίες φυσικά πρόσωπα ή νομικά πρόσωπα για την ασφάλιση των εταίρων ή και των διοικούντων νομικά πρόσωπα, εφόσον αυτές έχουν καταβληθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της κατάστασης φορολογικής αναμόρφωσης. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για δαπάνες που πραγματοποιούνται από το οικονομικό έτος 2014 και μετά.
Φόρος υπεραξίας. Ο φόρος υπεραξίας που καθιερώνεται κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων με συντελεστή 20% αφορά ακίνητα που αποκτήθηκαν με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1η Ιανουαρίου 2013. Όταν ο πωλητής είναι φυσικό πρόσωπο, το πιστοποιητικό πληρωμής του φόρου ακίνητης περιουσίας απαιτείται για συμβολαιογραφικά έγγραφα που καταρτίζονται από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Αναβαλλόμενος φόρος. Το άρθρο 11 του σχεδίου νόμου αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες διαγράφεται. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο θα κατατεθεί ξανά, με βελτιώσεις. Και εκτιμάται ότι θα αναγνωριστούν οι ζημίες που υπέστησαν οι τράπεζες από την διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων, οι οποίες δεν είχαν περιληφθεί καταρχήν.
Έκδοση αποδείξεων από επαγγελματίες
Στροφή 180 μοιρών έκανε χθες το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την επίμαχη διάταξη που που επέτρεπε στους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ να μην εκδίδουν αποδείξεις και να μην τηρούν λογιστικά βιβλία.
Ενώ με την αρχική διατύπωση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και άλλοι επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή - συντήρηση οικοδομών με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ απαλλάσσονταν από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων, η τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπει τη μείωση του σχετικού ορίου στις 5.000 ευρώ το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή ορισμένων κατηγοριών επαγγελματιών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων.
Με την τροπολογία ξεκαθαρίζεται ότι από τη συγκεκριμένα απαλλαγή εξαιρούνται «επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση ή παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων επιτηδευματιών ή μη». Δηλαδή οι επαγγελματίες της οικοδομής (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) θα συνεχίσουν να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να τηρούν βιβλία.
Περιουσιακή κατάσταση -αγροτεμάχια. Φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, υποχρεώνονται να ελέγξουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν. Νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων στην οποία περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά την 1η Ιανουαρίου 2013.