Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Μνημόνια - φωτιά στο ΕΣΥ για περικοπές κατά 25%

Υπό στενή παρακολούθηση θέτει ο υπουργός Υγείας τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω αυστηρών μνημονίων που θα υπογράψουν το επόμενο διάστημα οι διοικητές.




Όσοι αρνηθούν θα βρεθούν εκτός συστήματος Υγείας, ενώ εκείνοι που θα υπογράψουν, θα πρέπει να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Αν αξιολογηθούν αρνητικά, τότε θα δουν την πόρτα εξόδου από το ΕΣΥ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για την αξιοποίηση δομών του ΕΣΥ με την «ενοικίαση» κλινών σε ιδιώτες. Όπως άλλωστε δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας -μιλώντας στη ΝΕΤ- «αντί να εξάγουμε γιατρούς, γιατί να μην αξιοποιήσουμε τις υποδομές του ΕΣΥ. Γιατί να μη κάνουμε ιατρικό τουρισμό». Και διευκρίνισε: Να νοικιάσουμε υποδομές του ΕΣΥ σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία».

Για το νέο μνημόνιο ενημερώθηκαν χθες οι διοικητές των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, παρουσία του γενικού γραμματέα κ. Πελοπίδα Καλλίρη, του διοικητή και των υποδιοικητών της ΥΠΕ.

Στόχοι του 2013
Ο υπουργός παρουσίασε τους στόχους για το 2013, με προτεραιότητα τις συνενώσεις των νοσοκομειακών μονάδων και την περαιτέρω μείωση των δαπανών και του κόστους υπηρεσιών. Όπως είπε, οι κλίνες στα νοσοκομεία της Αθήνας με τις συνενώσεις θα περιοριστούν σε 9.828 και κάλεσε τους διοικητές να προχωρήσουν σε μειώσεις τμημάτων.

Σημειώνεται ότι συνολικά θα συνενωθούν 661 κλινικές και τμήματα. «Εργαλείο» για τις συγχωνεύσεις αποτελούν οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Λυκουρέντζο - «ήδη, τα νέα νομικά πρόσωπα έχουν αποκτήσει τυπική νομιμοποίηση και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες των διοικητικών αλλαγών».

Για τις εφημερίες και υπερωρίες ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το σχετικό κονδύλι είναι περιορισμένο και για τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ ανέρχεται σε 83 εκατ. ευρώ. Ζήτησε μάλιστα από τους διοικητές να είναι πολύ προσεχτικοί στην κατανομή των κονδυλίων, ώστε να γίνονται μόνο οι απαραίτητες εφημερίες.

Το κόστος υπηρεσιών θα πρέπει να περιοριστεί κατά 25%, είπε ο κ. Λυκουρέντζος, χωρίς να διευκρινίσει εάν στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται και η μείωση που προκύπτει από το μισθολογικό κόστος. Ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων (στο 50%) και είσπραξης των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

Αξιολόγηση
Καταλήγοντας ο υπουργός υπενθύμισε στους διοικητές ότι αξιολογούνται και ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Η σημερινή μας σύσκεψη αποτελεί την αφετηρία των συνεργασιών μου με τους διοικητές των ΥΠΕ και των νοσοκομείων για να υλοποιήσουμε μαζί τόσο τις κυβερνητικές επιλογές στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας όσο και την υλοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου διοίκησης των μονάδων του ΕΣΥ». Και τόνισε πως «οι περιστάσεις της χώρας απαιτούν σκληρή δουλειά, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και αποτελεσματικότητα στην άσκηση των καθηκόντων μας». Σήμερα ο υπουργός έχει συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων Πειραιά, Αιγαίου και Μακεδονίας.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com