Νέο σκάνδαλο υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων, με τη συμμετοχή γιατρών και φαρμακοποιών, ελέγχει το υπουργείο Υγείας.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, συγκεκριμένοι γιατροί μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο συνταγογραφούσαν 3.500 και 4.000 συνταγές, τον μήνα. Σε άλλη περίπτωση, ανέφερε, οι συνταγές ενός ιατρού κατευθύνονταν κατά 62% - 65% σε συγκεκριμένο φαρμακείο. «Εδώ είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για εναρμονισμένες πρακτικές και συνεργασίες ιατρών, φαρμακοποιών σε βάρος του ελληνικού δημοσίου», είπε ο υπουργός και προανήγγειλε αυστηρές κυρώσεις.
Απηύθυνε ωστόσο έκκληση στον ιατρικό κόσμο -μιλώντας στη ΝΕΤ- «να μην επιχειρεί αυτή τη πρακτική» και ζήτησε από τους γιατρούς «να εγκαταλείψουν τα συνέδρια και τα ταξίδια. Η πατρίδα δεν μπορεί να πληρώνει τα δικά τους συνέδρια, τα δικά τους ταξίδια με τον ιδρώτα των φορολογουμένων».
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα αιφνιδιαστικού ελέγχου του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων και του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας στο Αττικόν Νοσοκομείο, στο οποίο τις προηγούμενες ημέρες οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει ότι υπάρχουν ράντζα. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος που έγινε στην εφημερία της περασμένης Παρασκευής κατέδειξε «μαϊμού» ράντζα και γιατρούς «φαντάσματα». Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ασθενείς ήταν προγραμματισμένα ραντεβού τα οποία... βαφτίστηκαν από ειδικευμένους γιατρούς επείγοντα περιστατικά. «Ειδικευμένοι ιατροί δεν ήταν στην εφημερία. Πλην ενός. Ήταν ειδικευόμενοι.
Εκτακτα
Περιστατικά τα οποία δεν έπρεπε να εισαχθούν, μπήκαν ως έκτακτα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κλινική δεν ξεκίνησε με 25% δυνατότητα υποδοχής κενών κρεβατιών. Και διευκρίνισε: «Οταν λέμε εφημερία, ο ιατρός θα κάνει εφημερία. Δεν θα κάθεται στο σπίτι του και θα θεωρεί την εφημερία προσθήκη στον μισθό του χωρίς να ασκεί τα καθήκοντά του».
Πάντως, με ανακοίνωση το Σωματείο των Εργαζόμενων κατηγορεί το υπουργείο για «στημένα» συμπεράσματα υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν στο νοσοκομείο περισσότερα από 60 ράντζα - φορεία. Αναφερόμενος στις συγχωνεύσεις ο κ. Λυκουρέντζος επανάλαβε για ακόμη μια φορά ότι «δεν ακρωτηριάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντιθέτως ενισχύεται».
Όπως είπε, «οι συνενώσεις των κλινικών αποσκοπούν στην ενδυνάμωσή τους, δηλαδή αξιοποιούμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό και κάνουμε μείωση των λειτουργικών δαπανών». Επικαλέστηκε μάλιστα συγκεκριμένα νοσοκομεία που διαθέτουν κλινικές, στις οποίες ο διευθυντής είναι και ο μοναδικός ιατρός της κλινικής! Για τα προβλήματα υποχρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι «κάποιοι κάνουν επιχειρήσεις με τα χρήματα του Δημοσίου και κοστολογούν κάθε ασθενή τρεις και τέσσερις φορές επάνω, σύμφωνα με τις δαπάνες που κάνουν, από ό,τι στοίχιζε ένας ασθενής στο Δημόσιο ή σε μία ιδιωτική κλινική». Ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας σε Ξενώνα Ψυχικής Υγείας, «όπου μία οικογένεια, σύζυγος, ο άνδρας, η κυρία και η κόρη έχουν πάρει 1,5 εκατομμύριο από αυτά τα χρήματα για υπηρεσίες ενός έτους».