«Μπαράζ» δικαστικών προσφυγών κατά των οικονομικών μέτρων σε βάρος του δικαστικού σώματος βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Με ένα «κύμα» ομαδικών κυρίως αιτήσεων ακύρωσης που απευθύνονται προς την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δικαστικοί λειτουργοί και οι ενώσεις τους αντιδρούν στις πρόσφατες νέες περικοπές των αποδοχών τους ζητώντας να κηρυχθούν αντισυνταγματικές, όχι μόνο οι μισθολογικές μειώσεις, αλλά και απαίτηση του Δημοσίου να επιστρέψουν αναδρομικά σε δόσεις ένα μέρος των μισθών που εισέπραξαν το τελευταίο πεντάμηνο.
Στο ΣτΕ προσέφυγαν 595 δικαστές και εισαγγελείς, καθώς και 5 δικαστικές - εισαγγελικές ενώσεις, επιδιώκοντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η σχετική απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο υπουργός Οικονομικών «για επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων αποδοχών και συντάξεων» (λόγω της εφαρμογής του ν. 4093/12 για το Μνημόνιο 3). Την ίδια στιγμή αναμένεται η κατάθεση σωρείας αγωγών και στο «Μισθοδικείο» (όπου συμμετέχουν κατά πλειοψηφία μη δικαστές, δηλαδή καθηγητές ΑΕΙ και δικηγόροι).
Στις δικαστικές αιτήσεις τονίζεται η διακριτική και δυσμενής σε βάρος τους μεταχείριση σε σύγκριση με την ισότιμη (και από πλευράς αποδοχών) εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, καθώς ένας από τους προσφεύγοντες (πρόεδρος πρωτοδικών) υπογραμμίζει ότι οι καθαρές αποδοχές του προέδρου ανωτάτου δικαστηρίου «έπεσαν» στα 3.756 ευρώ (με την αναδρομική επιστροφή θα γίνουν 3.179,31 ευρώ για το 2013), ενώ οι συνολικές καθαρές αποδοχές του βουλευτή (αποζημιώσεις - επιδόματα) ανέρχονται σε 6.568,85 ευρώ και είναι υπερδιπλάσιες.
Οι δικαστικοί λειτουργοί, που στα τέλη της εβδομάδας θα αποφασίσουν για την τύχη των κινητοποιήσεών τους, έχουν διακόψει την παραγραφή αξιώσεών τους για τη διετία 2010 - 2012 (με αιτήσεις στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) για αποζημιώσεις από 100.000 έως 150.000 ευρώ σχετικά με τα αναδρομικά και τη μείωση των αντισταθμιστικών επιδομάτων τους σε ποσοστό 20%, ενώ για τους βουλευτές η μείωση ήταν 12%. Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει την ενσωμάτωση στο βασικό μισθό ενός σημαντικού επιδόματος, κάτι που θα αυξήσει τις αποδοχές (200 - 300 ευρώ) σε όσους έχουν μεγαλύτερο χρόνο υπηρεσίας ενώ πρόκειται να καταβάλει νωρίτερα (μέσα στον Ιανουάριο) τα αναδρομικά που τους οφείλει (δύο δόσεις από 25.000 - 50.000) από παλιότερες αποφάσεις του «Μισθοδικείου» (2006) και νομοθετήματα του 2007, ενώ υποδείχθηκε στις τράπεζες να σταματήσουν να οχλούν όσους δικαστές προείσπραξαν τα ποσά με μορφή δανείου υπό την εγγύηση του Δημοσίου.