Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Μειώνουν παροχές και επιδόματα

Νέα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, με ενοποίηση των 60 κλάδων ασφάλισης και των 90 διαφορετικών μητρώων σε επτά (όσα είναι τα κύρια Ταμεία) και περαιτέρω συρρίκνωση των παροχών και των επιδομάτων ταυτόχρονα με τις αλλαγές και τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ προαναγγέλλει η κυβέρνηση.




Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, περιγράφει το θέμα των κλάδων αυτών ως «λαβύρινθο» και «άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων», καθώς και την επιθυμία του να ανοίξει διάλογο ώστε να προωθηθεί η «τελική αναμόρφωση» του Ασφαλιστικού.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση αποφάσισε να θίξει το «λεπτό» θέμα των παροχών στους κλάδους υγείας και ασθένειας των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν ενταχθεί στους κύριους ασφαλιστικούς φορείς με τους νόμους Πετραλιά το 2008 και έκτοτε παραμένουν ως «ανεξάρτητοι λογαριασμοί» στο σύστημα.

Τέτοιους λογαριασμούς έχουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως, για παράδειγμα, οι λογαριασμοί στο Ταμείο των ΔΕΚΟ και των τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΟ), που είναι στο σύνολό τους 8 μόνο για τις ΔΕΚΟ, με διαφορετικά επιδόματα για την πρόνοια και για την υγεία, καθώς και άλλο ύψος αποζημιώσεων.

Τέτοιες παροχές, για παράδειγμα, είναι το επίδομα τοκετού, λοχείας, κατασκήνωσης, μητρότητας κ.ά.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας μέσω των τροποποιήσεων αυτών, που αναμένεται να προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις ιδιαίτερα στα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία, τα οποία δίνουν και τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις, είναι ο περιορισμός των δαπανών σε πρώτο χρόνο.

Επιπλέον, όλα τα μητρώα των ασφαλισμένων (υπολογίζονται σε 90) θα μπουν στο καλάθι του εκάστοτε κύριου Ταμείου και δεν θα είναι στον ειδικό λογαριασμό, ελαχιστοποιώντας έτσι τις απάτες σε βάρος του συστήματος.

Σε δεύτερο χρόνο, μαζί με τις ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων και την ενσωμάτωση ποσού μέχρι 150 ευρώ στη βασική σύνταξη (350 ευρώ), αλλά και τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ από την 1-1-2014, θα μειώσει δραματικά τις συντάξεις.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου των Ασφαλιστικών Ταμείων, Θανάση Καποτά, ότι «στις βλέψεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός φορέα κοινωνικής ασφάλισης και ο νέος τρόπος υπολογισμού στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, ώστε να είναι όλες στο ίδιο πλαίσιο».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com