Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013
ΕΦΟΡΙΑ Κατάσχεση επιστροφών φόρου και αγροτικών επιδοτήσεων απ' όσους χρωστούν στο Δημόσιο
Στην κατάσχεση επιστροφών φόρου και αγροτικών επιδοτήσεων προχωρεί η εφορία, προκειμένου να εισπράξει χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία όμως δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμα.
Οι έφοροι εφαρμόζοντας διάταξη του νόμου 3943/2011 συμψηφίζουν ποσά που δικαιούνται να εισπράξουν οι φορολογούμενοι από το Δημόσιο με όλες τις βεβαιωμένες οφειλές τους προς τις ΔΟΥ, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι.
Πρόσφατα, η εφορία προχώρησε σε κατάσχεση επιδότησης ύψους 170 ευρώ που δικαιούτο αγρότης για την παραγωγή πορτοκαλιών, αν και ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ ληξιπρόθεσμης οφειλής. Ο γιος του ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση και διαπίστωσε ότι με βάση το νόμο του 2011, η εφορία απέκτησε το δικαίωμα να δεσμεύσει και να παρακρατήσει το ποσό της επιδότησης έναντι της τελευταίας δόσης φόρου εισοδήματος που οφείλει ο πατέρας του με προθεσμία που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Δηλαδή, η εφορία προεισέπραξε τη δόση του φόρου εισοδήματος που λήγει στο τέλος του έτους παρακρατώντας ολόκληρη την επιδότηση του αγρότη. Σε μια άλλη περίπτωση, «κατασχέθηκε» επιστροφή ΦΠΑ από επιχείρηση για να συμψηφιστεί με οφειλή από φόρο υπεραξίας, ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να πληρωθεί έξι μήνες αργότερα.
Η συγκεκριμένη διάταξη για αυτεπάγγελτο συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο ενεργοποιήθηκε στις αρχές του 2012 με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία είχε διευκρινιστεί ότι:
- Σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι. Επίσης σε συμψηφισμό υπόκεινται οι βεβαιωμένες οφειλές που τελούν σε δικαστική ή διοικητική αναστολή ή καταβάλλονται τμηματικά, λόγω υπαγωγής τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ή σε έκτακτη ρύθμιση βάσει νόμου. Στην περίπτωση αυτή ο συμψηφισμός δεν γίνεται μόνο με την πρώτη ανεξόφλητη δόση, αλλά υποχρεωτικά με όλο το ποσό της οφειλής προς το Δημόσιο. Επιπλέον, σε συμψηφισμό υπόκεινται και οι οφειλές που έχουν παραγραφεί, εφόσον δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία παραγραφής τους.
- Συμψηφισμός μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να υποβάλει σχετική αίτηση ο δικαιούχος της απαίτησης κατά του Δημοσίου. Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός επιτρέπεται ακόμη και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης.
- Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, διενεργείται και σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δικαιούχος επιστροφής φόρου ή άλλης χρηματικής απαίτησης κατά του Δημοσίου μικρότερης των 1.500 ευρώ.