Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Σκληρή αναμέτρηση για 13 Περιφέρειες

Σκληρή πολιτική αναμέτρηση αναμένεται να διεξαχθεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας, με δεδομένο μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προσδώσει στις εκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα, κάτι που θέτει και το κυβερνητικό στρατόπεδο σε θέση μάχης.




Σε κάθε περίπτωση τα πολιτικά δεδομένα από τις αυτοδιοικητικές κάλπες του 2010, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε επικρατήσει σε 8 περιφέρειες και η ΝΔ σε 5, έχουν αλλάξει δραματικά, γεγονός που κάνει την αναμέτρηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αμφίρροπη.

Και ενώ τα κόμματα βαδίζουν προς τις κάλπες ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης, με φόντο τις βαθύτερες διαφορές πολιτικής, και σίγουρα όχι με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, στο εσωκομματικό πεδίο κορυφώνονται οι ζυμώσεις και οι αντιδράσεις, αλλού γύρω από πρόσωπα που ήδη έχουν επιλεγεί και ανακοινωθεί και αλλού γύρω από κόντρες που πυροδοτούν ενδεχόμενες υποψηφιότητες, ή ακόμη χειρότερα η... έλλειψη πρόθυμων υποψηφίων.

Μέχρι στιγμής μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοινώσει τους υποψηφίους τους αν και με το «καλημέρα» βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα της υποψηφιότητας Καρυπίδη, καθώς χθες αποσύρθηκε ομόφωνα από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος η υποψηφιότητά του, ενώ ενστάσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και για την υποψηφιότητα Βουδούρη.

Από τη ΝΔ πάλι, είναι γνωστή η πρόθεση να μη δοθούν χρίσματα, αλλά να υπάρξει στήριξη τουλάχιστον στους περιφερειάρχες που είχαν εκλεγεί με το κόμμα την προηγούμενη φορά. Ήδη όμως και στο γαλάζιο στρατόπεδο οι πρώτοι «πονοκέφαλοι» έχουν κάνει την εμφάνισή τους με την αιφνιδιαστική κίνηση του Απ. Τζιτζικώστα να προχωρήσει μονομερώς στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκαλώντας αμηχανία στη Συγγρού που όπως φαίνεται είχε άλλα σχέδια για τη συγκεκριμένη περιοχή, όπου στις προηγούμενες εκλογές είχε επικρατήσει με άνεση, με «όχημα» την υποψηφιότητα Ψωμιάδη.

Από το ΠΑΣΟΚ πρόθεση είναι να στηριχθούν προοδευτικά ψηφοδέλτια της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, με τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συνδέει τις εκλογές αυτές με την «Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη», το μέλλον και τη συσπείρωσή της.

Η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί, όπως είναι φυσικό ένα μεγάλο «στοίχημα» για τα κόμματα, με δεδομένο ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας που συγκεντρώνει και ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων ψηφοφόρων. Στο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε αυτό φάνηκε, καθώς μέχρι τελευταία στιγμή η επιθυμία του κόμματος να κατεβάσει κάποιο στέλεχος πρώτης γραμμής, πέρασε από... σαράντα κύματα σκοντάφτοντας στην απροθυμία πολλών βουλευτών μεταξύ των οποίων της Σ. Σακοράφα και του Δ. Παπαδημούλη, ώστε η Κουμουνδούρου να οδηγηθεί τελικώς στο «παρά πέντε» της ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων στο πρόσωπο της Ρένας Δούρου.

Για το κυβερνών κόμμα ο γρίφος δεν έχει ακόμη λυθεί, και η καθυστέρηση στην ανακοίνωση υποψηφίου, ίσως να είναι και ενδεικτική των δυσκολιών που υπάρχουν. Το πρόσωπο του Γ. Σγουρού ο οποίος αποτέλεσε μία πολύ καλή λύση για το ΠΑΣΟΚ το 2010 λόγω και του νικηφόρου αποτελέσματος που έφερε και ο οποίος θα στηριχθεί όπως φαίνεται εκ νέου από τη Χαρ. Τρικούπη, θα μπορούσε να αποτελέσει ύστατη λύση για τη Συγγρού, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το όνομα του Αδ. Γεωργιάδη αλλά και του Μ. Βορίδη, ο οποίος ωστόσο συζητείται και για τον Δήμο της Αθήνας.

Πρόβλημα για τη γαλάζια παράταξη προέκυψε αίφνης και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου η ΝΔ επέλεξε τελικώς να «αδειάσει» τον Απ. Τζιτζικώστα, καθώς δεν έδωσε το «πράσινο φως» στην υποψηφιότητα που ο ίδιος βιάστηκε να ανακοινώσει. Άλλωστε ο συγκεκριμένος υποψήφιος δεν είναι αρεστός και στο ΠΑΣΟΚ μετά την πρόσφατη «κόντρα» που είχε με την Ιπποκράτους και αυτό θα απέκλειε εξ αρχής οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας, ενδεχομένως και σε ένα δεύτερο γύρο. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, είναι πιθανόν ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης να εκπροσωπήσει τη ΝΔ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, απέναντι στη βουλευτή της Α΄ Θεσσαλονίκης Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που έχει ήδη ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κρήτη, σύμφωνα με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, αποτελεί μία από τις περιφέρειες στις οποίες θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να επικρατήσει, με δεδομένες και τις καλές επιδόσεις του στις εθνικές εκλογές, γι' αυτό και επενδύει πολλά στην υποψηφιότητα του βουλευτή Ηρακλείου Μ. Κριτσωτάκη. Απέναντί του το ΠΑΣΟΚ θα παρατάξει τον Στ. Αρναουτάκη, ο οποίος θα διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία, ενώ η ΝΔ θα μπει στη μάχη στηρίζοντας το τοπικό αυτοδιοικητικό στέλεχος Σεραφείμ Τσόκα.

Σε αναζήτηση υποψηφίου βρέθηκε τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Δυτική Μακεδονία, απέναντι στην ισχυρή γαλάζια υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Γ. Δακή, μετά το άδοξο τέλος που είχε η επιλογή του Θ. Καρυπίδη. Σε περίπτωση μάλιστα που ο κ. Καρυπίδης κατέλθει και χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για την Κουμουνδούρου.

Γόρδιος δεσμός
Λυμένο είναι πάντως το πρόβλημα για τη ΝΔ στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς την εβδομάδα που πέρασε ο Κ. Μπακογιάννης επισημοποίησε την υποψηφιότητά του. Έχοντας προϋπηρεσία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί δυνατό χαρτί για τη Συγγρού και θα αναμετρηθεί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου.

Η Πελοπόννησος τείνει να εξελιχθεί σε ένα ακόμη «αγκάθι» για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι εσωκομματικές ενστάσεις για την υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη, παρά τη στήριξη που του παρέχει η ηγεσία καλά κρατούν και δεν αποκλείεται να βγουν και πάλι στο προσκήνιο το προσεχές διάστημα. Πολλώ δε μάλλον όταν ο ίδιος ο υποψήφιος ρίχνει λάδι στη φωτιά υπενθυμίζοντας ότι είναι ανεξάρτητος, καθώς και ότι δεν μετανιώνει για τις επιλογές του στο παρελθόν, σημείο για το οποίο άλλωστε δέχεται και τη μεγαλύτερη κριτική από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Για τη ΝΔ θεωρείται σχεδόν δεδομένη η στήριξη του Αντ. Σαμαρά στον νυν Περιφερειάρχη Π. Τατούλη, αν και υπάρχουν αρκετές διαφωνίες για την επιλογή αυτή, με τοπικές οργανώσεις να έχουν ρίξει στο τραπέζι και τα ονόματα του πρώην βουλευτή Γρ. Αποστολάκου, καθώς και της νυν βουλευτού Φεβρ. Πατριανάκου.

Στη Θεσσαλία, η ΝΔ θα δώσει τη μάχη με τον δικό της εν ενεργεία περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό, απέναντι στη βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναζήτηση υποψηφίου, με σενάρια να φέρνουν στο τραπέζι τον πρώην υφυπουργό Υγείας Εκ. Νασιώκα.

Με Καρχιμάνη η ΝΔ
Με τον εκλεγμένο το 2010 περιφερειάρχη στην Ήπειρο Αλ. Καχριμάνη θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της και σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ, απέναντι στη βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το ίδιο όπως φαίνεται θα πράξει και στην περιφέρεια Ιονίου με τον σημερινό περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου, που θα αναμετρηθεί με τον Θ. Γαλιατσάτο υποψήφιο περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και το 2010 περιφερειακό σύμβουλο Κεφαλονιάς. Από το ΠΑΣΟΚ πάντως συζητούν σοβαρά μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Άντζελας Γκερέκου.

Με το τοπικό στέλεχος Κ. Μορφίδη (πρόεδρος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας) κατεβαίνει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η Κουμουνδούρου, ενώ η ΝΔ κατά πάσα πιθανότητα θα στηρίξει τον Γ. Παυλίδη. Την ψήφο των πολιτών πάντως αναμένεται να ζητήσει και ο νυν περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο οποίος το 2010 είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ.

Στο Βόρειο Αιγαίο, η δημοσιογράφος της πρώην ΕΡΤ Αγλαϊα Κυρίτση είναι εκείνη που θα ηγηθεί της μάχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια, έχοντας απέναντί της από τη ΝΔ, τη γενική γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην περιοχή Χρ. Καλογήρου.

Στο Νότιο Αιγαίο τέλος φαβορί για στήριξη από τη ΝΔ θεωρείται ο Γ. Παππάς, που ήταν υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου στις τελευταίες εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «κατεβάζει» τον νυν δήμαρχο Λειψών Μπενέτο Σπύρου. Δυνατά «παίζει» όμως και ο «πράσινος» εν ενεργεία Περιφερειάρχης και πρώην νομάρχης Δωδεκανήσου Γ. Μαχαιρίδης, τον οποίο όπως όλα δείχνουν θα στηρίξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ.

Μάχη και για τους μεγάλους δήμους

Αν και στις Περιφέρειες το τοπίο δείχνει να ξεκαθαρίζει σιγά σιγά, στους δήμους της χώρας (τουλάχιστον τους μεγάλους) το θολό τοπίο παραμένει. Στον δήμο της Αθήνας μεγαλύτερο πρόβλημα μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει η ΝΔ. Η δηλωμένη εδώ και καιρό πρόθεση του Ν. Κακλαμάνη να διεκδικήσει τον δήμο δυσχεραίνει την κατάσταση, ενώ ακόμη και η πρόθεση της Συγγρού να κατεβάσει κάποιο πρωτοκλασάτο στέλεχος ακυρώνεται από την απροθυμία που αυτά εκφράζουν με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Όλγα Κεφαλογιάννη. Στις σκέψεις που υπάρχουν παραμένει πάντα ο Ν. Δένδιας, ο οποίος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Γ. Σακελλαρίδη, ενώ υποψήφιος θα είναι εκ νέου και ο νυν δήμαρχος Γ. Καμίνης, τον οποίο στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, οι «58» και η ΔΗΜΑΡ.

Στη Θεσσαλονίκη οι αρχικές σκέψεις να είναι υποψήφιος της ΝΔ ο Απ. Τζιτζικώστας έχουν πλέον ακυρωθεί, με αποτέλεσμα στο τραπέζι να βρίσκονται πάλι ονόματα εν ενεργεία βουλευτών, όπως της Ελ. Ράπτη και του Στ. Καλαφάτη, ο οποίος όμως δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμος, ενώ συζητείται και ο πρόεδρος των εξαγωγέων Β. Ελλάδος Απ. Λακασάτος.

Δεν αποκλείεται όμως τελικά η ΝΔ να παράσχει στήριξη στον Γ. Μπουτάρη, το οποίο ήδη στηρίζουν η κίνηση των «58», το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Λευκός καπνός πάντως δεν έχει βγει ακόμη ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που ωστόσο παραδέχεται ότι πρόκειται για μία «δύσκολη μάχη».

Οι συζητήσεις συνεχίζονται και για τους υπόλοιπους μεγάλους δήμους, αν και αυτό που δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει, είναι το γεγονός πως η πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων και Βόλου) έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη από την πρωτοβουλία των «58», το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com