Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Μάχη για ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στο ύψωμα 20%-22%

Τον γρίφο του πιο επίμονου χαρακτηριστικού των τελευταίων δημοσκοπήσεων -της στασιμότητας στα ποσοστά τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ- επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τα επιτελεία των δύο κομμάτων, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα προς την κάλπη του Μαΐου.




Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητούν τρόπους να υπερβούν το αξεπέραστο μέχρι στιγμής όριο της τάξης του 20% -22% στην πρόθεση ψήφου, όπως καταγράφεται σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, ποντάροντας περισσότερο στα λάθη του αντιπάλου, παρά σε «παραγωγικές» στρατηγικές.

Οι συσκέψεις στο Μαξίμου για το δημοσκοπικό γρίφο καταγράφουν το τελευταίο διάστημα προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο πάντως του στατιστικού λάθους. Η «ψαλίδα» εμφανίζει μεγαλύτερη απόκλιση στις μετρήσεις για τις ευρωεκλογές απ' ό,τι στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές.


ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΛΗΓΕΣ
Στις συζητήσεις καταγράφονται τρεις βασικές διαπιστώσεις: Πρώτον, η χαμηλή συσπείρωση των δυνάμεων της Ν.Δ., που δεν λέει να βελτιωθεί. Μαζί με αυτό, ο κατακερματισμός δυνάμεων στον χώρο της Κεντροδεξιάς, σε μικρότερους σχηματισμούς-από το νέο κόμμα Πολύδωρα μέχρι την αυτόνομη κάθοδο του Ν. Νικολόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής.

Δεύτερον, η σοβαρή υστέρηση σε ποσοστά στις εκλογικές περιφέρειες τόσο της Α' όσο κυρίως της Β' Αθηνών, που δημιουργεί, εκτός των άλλων, και πονοκεφάλους για τις αυτοδιοικητικές στο λεκανοπέδιο. Τρίτον, η καταγραφή της μεγάλης δυσφορίας των πολιτών κυρίως για τα σκληρά φορολογικά μέτρα και, εσχάτως, για την «τιμωρητική» συμπεριφορά της κρατικής μηχανής, που μάλιστα υποστηρίζεται και θεσμικά. Ιδιαίτερα η φορο-επιδρο-μή και η επιβολή φόρου στα ακίνητα εξακολουθούν να ενισχύουν φυγόκεντρες δυνάμεις ακόμα και στον πυρήνα της παράταξης.


ΛΑΘΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ
Ομως η δημοσκοπική στασιμότητα έως και μικρή κάμψη της ΝΔ φανερώνει -κατά την εκτίμηση στελέχους του πρωθυπουργικού επιτελείου- και τα όρια της τυφλής επίθεσης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με επιχειρήματα ακόμα και για την... πίστη στον Θεό του Αλ. Τσίπρα, που ξεκίνησε από τις αρχές Ιανουαρίου. Η παλαιού τύπου πολωτική αντιπαράθεση δεν αποδίδει τα δέοντα, για καμία από τις δύο πλευρές. Αντίθετα, η καταγραφή θέλησης της κοινής γνώμης για μετεκλογικές συγκλίσεις παραμένει ισχυρή.

«Ο φανατισμός του πυρήνα τους δεν αντανακλά τις τάσεις ολόκληρης της κοινωνίας. Και φυσικά δείχνει ότι από ένα σημείο και πέρα ο πολωτικός και διχαστικός λόγος είναι ατελέσφορος, καθώς έχει ταβάνι», σημειώνει ο αναλυτής Ευτ. Βαρδουλάκης.

Σε αντίβαρο αυτών των παραμέτρων, η κυβέρνηση επιμένει στην αναπαραγωγή των success stories - με την προβολή θετικών δειγμάτων στην οικονομία, με την «έκπληξη» του πρωτογενούς πλεονάσματος, με τις «καλές ειδήσεις» από την Ευρώπη για το χρέος.

Ομως η προβολή αυτή δεν αρκεί από μόνη της να αναστρέψει το αρνητικό φορτίο, γι' αυτό και συνοδεύεται από μπαράζ μέτρων, όπως οι ελαφρύνσεις προς τους αγρότες, η αναθεώρηση των βαριών προστίμων για την καθυστέρηση υποβολής δήλωσης του ΦΠΑ ή ο τρόπος φορολόγησης της μεταβίβασης ακινήτων, που οδήγησε στο παγκόσμιο φαινόμενο μηδενικών κινήσεων μέσα στο 2014. Κοντολογίς, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη ακόμα και να... αναιρέσει δικές της θεσμοθετημένες ρυθμίσεις για να ανακόψει τις τάσεις περαιτέρω φθοράς ενόψει εκλογών.

Η εσωστρέφεια βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ

Στην αντίπερα όχθη, η οριακή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται πως οφείλεται περισσότερο από την κάμψη της ΝΔ παρά από τη δημιουργία «ανοδικού ρεύματος», που να επιτρέπει σχεδιασμούς αυτοδυναμίας... Το αντίθετο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να βυθίζεται εκ νέου στη μαύρη τρύπα της εσωστρέφειας, όπως αυτή εκδηλώθηκε με τις επιλογές των υποψηφίων στις περιφέρειες Δυτ. Μακεδονίας, Πελοποννήσου και το Δήμο Αθήνας.

Το «Αριστερό Ρεύμα» κάνει επίδειξη δύναμης και ο Αλ. Τσίπρας μοιάζει να ταλαντεύεται ανάμεσα στη λήψη αποφάσεων που θα ξεκαθαρίσουν το εσωκομματικό τοπίο και την τάση να συμβιβάζει τα ασυμβίβαστα.

Το βασικό εμπόδιο, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, παραμένει το «έλλειμμα κυβερνησιμότητας» του ΣΥΡΙΖΑ, η μόνιμη κρίση εμπιστοσύνης στην ικανότητα να κυβερνήσει τη χώρα. Η ειρωνεία είναι πως το «Αριστερό Ρεύμα» χρησιμοποιεί την αδυναμία αυτή ως βασικό του επιχείρημα.

Ετσι, στην ιστοσελίδα «Ίσρκα» προβάλλονται δύο στοιχεία από την τελευταία δημοσκόπηση της MARC: ότι το 55,8% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά τον τρόπο που αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ (με μόλις 19,5% θετικές γνώμες) και πως «το 70,4% πιστεύει ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του μνημονίου και να εφαρμόσει διαφορετική οικονομική πολιτική»...

Κοινοβουλευτικό στέλεχος του κόμματος, πάντως, θεωρεί λάθος ότι το πρόβλημα που φρενάρει το ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στον εσωκομματικό καβγά. «Στις δημοσκοπήσεις μέχρι την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Τέξας, υπέρ της δραχμής τασσόταν το 50% των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και σήμερα όμως, οι τρεις στους δέκα οπαδούς επιμένουν υπέρ της δραχμής».

ΣΗΜΕΙΟ ΤΡΙΒΗΣ
Το ίδιο στέλεχος θεωρεί πως η έντονη αμφισβήτηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχει να κάνει με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς ΠΑΣΟΚογενείς υποψηφιότητες ενόψει εκλογών, απαραίτητο, καθώς φαίνεται από τις μετρήσεις για την υπέρβαση του φράγματος του 22% στην πρόθεση ψήφου.

«Η ιστορία με τον Καρυπίδη έδωσε επιχειρήματα στην άλλη πλευρά στο να υπονομευθεί αυτό το άνοιγμα», σημειώνει. Η ανάγνωση των μετρήσεων δεν φέρνει την άνοιξη στα δύο προπορευόμενα κόμματα: Ούτε οι στρατηγικές αποδίδουν, ούτε οι κινήσεις τακτικής, ούτε τα λάθη του αντιπάλου, που επικαλύπτονται από αστοχίες της άλλης πλευράς.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com