Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Μείωση ενεργειακού κόστους 20%-30% για τη βιομηχανία

Την εξειδίκευση του πακέτου μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες, ύψους 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας περιμένει η βιομηχανία για να τοποθετηθεί.






Την ίδια στιγμή η πρώτη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή μάλιστα του προέδρου του ΣΕΒ φάνηκε να αφήνει μάλλον αδιάφορους τους επιχειρηματίες, καθώς δεν κατέληξε σε συγκεκριμένα μέτρα, πέρα από τις ήδη γνωστές εξαγγελίες για την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες. Αυτά τα 150 εκατ. ευρώ του ενεργειακού πακέτου είναι όσα έχει ήδη δώσει η βιομηχανία στο κράτος, που τώρα τα επιστρέφει πίσω», ήταν το σχόλιο κορυφαίου επιχειρηματικού παράγοντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν και προς τη σωστή κατεύθυνση, τα μέτρα λαμβάνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά...

Οι ενεργειακές παρεμβάσεις, με κινήσεις που συζητούνται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αφορούν σε μία σειρά από αποφάσεις σε ρυθμιστικό και νομοθετικό επίπεδο για την εισαγωγή στην Ελλάδα μέτρων που ήδη εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΠΑ - Gazprom
Μείωση ενεργειακού κόστους 20%-30% για τη βιομηχανία
Πρόκειται για την αντιστάθμιση του έξτρα κόστους από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων και τη «διακοψιμότητα», τη δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ, του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρισμού να διακόπτει την ηλεκτροδότηση στις βιομηχανίες όποτε κρίνει ότι είναι απαραίτητο για την ευστάθεια του συστήματος με αντάλλαγμα την έκπτωση στο κόστος ρεύματος. Επίσης προβλέπεται η διάθεση προς όλους τους καταναλωτές μέρους των κερδών που είχε το 2013 η ΔΕΠΑ. Μόλις κλείσει η συμφωνία της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom για τη μείωση των τιμών του αερίου θα προστεθούν οι εκπτώσεις και οι επιστροφές, που θα προκύψουν, λόγω της αναδρομικής ισχύος από 1ης Ιουνίου.

Ολα τα μέτρα, εκτός της συμφωνίας με τους Ρώσους, βρίσκονται υπό την αίρεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γι' αυτό και οι αναλυτικές ανακοινώσεις αναμένονται την Τετάρτη, αφού ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν. Από αρχικές εκτιμήσεις πάντως υπολογίζεται ότι μπορούν να περιορίσουν τη δαπάνη για το ρεύμα κατά 20%-30%, ανάλογα με το προφίλ και το είδος της βιομηχανίας. Ας σημειωθεί ότι σε σχέση με την Ευρώπη, οι τιμές του ηλεκτρισμού για τη ελληνική βιομηχανία είναι 30%-40% ακριβότερες.
Μείωση ενεργειακού κόστους 20%-30% για τη βιομηχανία

Στην τρόικα έχει παραπεμφθεί και το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες (για όλες τις επιχειρήσεις όχι μόνον τις βιομηχανίες) καθώς πρέπει να αποφασιστεί αν η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα γίνει εφάπαξ ή σε τρεις ετήσιες δόσεις από 1,3 μονάδες κάθε φορά. Το συνολικό κόστος ως το 2016 υπολογίζεται σε 700 εκατ. ευρώ ως το 2016 και αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψή του, όπως συνέβη με την προηγούμενη μείωση των εισφορών κατά 1,1 μονάδες, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς περικοπή των συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας πάντως δεν συνδέει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους με την παροχή κινήτρων στη βιομηχανία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος συμμετείχε στη διυπουργική επιτροπή.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Ενέργειας κ. Θανάσης Σκορδάς και Μάκης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Oδικός χάρτης
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι στόχος είναι να εκπονηθεί ο οδικός χάρτης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. Εδωσε έμφαση στην απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και στις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, στο οποίο, όπως έχει ήδη προαναγγείλει, σχεδιάζεται να ενταχθούν οκτώ βιομηχανικοί άξονες προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένης και της χαλυβουργίας.

Ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε πρόσφατα σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, η βιομηχανία να γίνει το επίκεντρο για την έξοδο από την κρίση. Χαρακτήρισε πολύ θετική τη συνάντηση, απέφυγε όμως να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που να συνδυάζονται με αύξηση της απασχόλησης, όπως ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας κ. Μανιάτης. «Ζητήσαμε από την ίδια τη βιομηχανία, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα να λάβει τις αντίστοιχες θετικές αποφάσεις προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση», δήλωσε ο υπουργός.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΔΕΗ και Φόροι

Το επόμενο κρίσιμο τεστ είναι η θέση που θα λάβει η κυβέρνηση στο ζήτημα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ. Στις 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται η εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για την τιμή που θα πουλά το ρεύμα στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος», μία υπόθεση που θα αποτελέσει πρόκριμα για όλες τους μεγάλες, ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Το Δημόσιο με την ιδιότητά του βασικού μετόχου της εταιρείας ηλεκτρισμού θα δώσει τον τόνο για το τι πρέπει να περιμένουν οι βιομηχανίες από εδώ και πέρα... «Αυτό που ζητάμε είναι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τον καθορισμό της τιμής χωρίς κόκκινες γραμμές», σχολίασε παράγων της βιομηχανίας, που διεκδικεί χαμηλότερα τιμολόγια από τη φθηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή ηλεκτρισμού. Η «κόκκινη γραμμή» της ΔΕΗ είναι ότι δεν πωλεί κάτω του κόστους της, που το τοποθετεί για τις λιγνιτικές μονάδες κοντά στα 57 ευρώ/Mwh, μία τιμή όμως κατά πολύ υψηλότερη από αυτήν αντίστοιχων μονάδων στο εξωτερικό.

Ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε ότι το Δημόσιο θα πάρει ξεκάθαρη θέση, είπε ότι στο μεσοδιάστημα που προηγήθηκε από την πρώτη έκτακτη συνέλευση της ΔΕΗ στις 31 Ιανουαρίου έγιναν επαφές με την «Αλουμίνιον» και άφησε να εννοηθεί ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο.

Οσο για τους φόρους, φαίνεται ότι η βιομηχανία θα πρέπει να περιμένει. Μέχρι στιγμής ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει φανεί να δίνει το «πράσινο» φως για τη μείωση των διαφόρων φόρων που έχουν επιβληθεί στην ενέργεια, στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο κατά την περίοδο της κρίσης. Εντος των επόμενων ημερών εξάλλου θα φανεί αν θα γίνει νέα αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ, το πρώην τέλος ΑΠΕ, εξέλιξη που συνδυάζεται άμεσα με το «new deal» στα φωτοβολταϊκά, δηλαδή το «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές. Το σχετικό νομοσχέδιο ανακοινώνεται την ερχόμενη εβδομάδα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com