Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων για την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών τραπεζών, και μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκτιμάται πως θα είναι θετικά.
Όι κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών δεν θα ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, με την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς χωρίς πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και την Εθνική Τράπεζα να αντιμετωπίζει ένα διαχειρίσιμο μέγεθος. Η σχετική πρώτη ενημέρωση των διοικήσεων των τραπεζών έγινε την Πέμπτη από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Με αυτά τα δεδομένα οι τράπεζες θα κάνουν το επόμενο βήμα και θα προχωρήσουν απερίσπαστες τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό, δηλαδή να διοχετεύσουν στοχευμένα κεφάλαια στην αγορά, στις επιχειρήσεις με αναπτυξιακό ορίζοντα και εξαγωγικό προσανατολισμό, συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση του οξύτατου προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου
Το βήμα όμως που θα προηγηθεί είναι ο σχεδιασμός της κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, όπου υπάρξουν κεφαλαιακές ανάγκες. Και είναι κρίσιμο βήμα, καθώς μέσα από αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει η επανιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει τη δυνατότητα οι τράπεζες που θα έχουν θέμα κεφαλαιακής επάρκειας να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Συγχρόνως θα πρέπει να υπάρξει η σχετική πρόβλεψη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μπορεί να προχωρήσει σε δημόσιες προτάσεις όσον αφορά τα warrants, που εξέδωσε στο πλαίσιο των προηγούμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και τα οποία είναι απολύτως δεσμευτικά των μετοχών τους. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να προχωρήσει σε χρόνους γρηγορότερους, από τους αρχικώς προβλεφθέντες, η επανιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών απελευθερώνοντας τις μετοχές τους και επιτρέποντας στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος ενδιαφέρεται έντονα, να τοποθετηθεί σ' αυτές.
Ο σχεδιασμός των τραπεζών και οι ξένοι επενδυτές
Συγχρόνως οι τράπεζες ετοιμάζουν νέα εργαλεία χρηματοδότησης και καινούργια προγράμματα για να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδιά τους που είναι ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Παράλληλα ανασυντάσσονται και στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών stress tests τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά και για να αντιμετωπίσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τα «κόκκινα» δάνεια. Συγχρόνως προσδοκούν μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να απευθυνθούν στις αγορές, βήμα κρίσιμο και για τις ίδιες αλλά και για την ελληνική οικονομία.
Σε αυτό το μήκος κύματος, οι ξένοι επενδυτές εξετάζουν τις θέσεις τους και αρχίζουν παρά τις αβεβαιότητες της περιόδου που προηγήθηκε να καλύπτουν εκ νέου τις ελληνικές τράπεζες στα report τους.
Το roadshow της JP Morgan
Οι μήνες που ακολουθούν είναι γεμάτοι παρουσιάσεις για τις τράπεζες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρώτο και κρίσιμο είναι το διεθνές road show της JP Morgan που θα διενεργηθεί στο Λονδίνο την 1η Μαρτίου και αφορά επίσης τον τραπεζικό τομέα. Και σε αυτό το road show θα είναι παρούσες ελληνικές τράπεζες, ιδιαίτερα μάλιστα αφού θα έχει ξεκαθαρίσει, εκτός απροόπτου, το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο μεγεθών. Συγχρόνως οι τράπεζες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συναντηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο πλαίσιο των τακτικών τους συναντήσεων, οι οποίες πάντως μέχρι στιγμής δεν έχουν ακόμη οριστεί.