Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Με επιτόκιο κοντά στο 6% η επιστροφή στις αγορές

Με επιτόκιο λίγο πάνω από 6% θα προσπαθήσει να γίνει η πρώτη έξοδος προς τις αγορές της Ελλάδας.




Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να εκμεταλλευτεί τη διάθεση για επενδύσεις και ανάληψη κινδύνου των μεγάλων ξένων επενδυτών και να προσφέρει δελεαστική σχέση επένδυσης/κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα που θα θελήσει να εκδώσει. Οι ξένοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs, η Blackrock, η UBS, η JB Morgan, η Merrill Lynch / Bank of American, η Deutsche Bank, η Citigroup, η Nomura, η HSBC, η BNP Paribas, η Lazard, η Commerzbank και περίπου πενήντα μεγάλα funds, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν με αυτούς τους όρους σε μία πιθανή έκδοση ελληνικών ομολόγων την περίοδο είτε πριν από τις ευρωεκλογές είτε στο β΄εξάμηνο. Ωστόσο, εάν το πολιτικό κλίμα μετά τις ευρωεκλογές δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την ελληνική οικονομία, ίσως θα πρέπει η έκδοση να μετατεθεί σε μία καλύτερη χρονική συγκυρία, λένε αναλυτές.

Πρώτα η τρόικα και μετά οι αναβαθμίσεις αξιολογήσεων
Με επιτόκιο κοντά στο 6% η επιστροφή στις αγορές
Οι ξένοι οίκοι S&P, Fitch και Moody's βρίσκονται εν αναμονή της τρόικας προκειμένου να προχωρήσουν σε αναβάθμιση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, οι δικές τους εκτιμήσεις είναι θετικές και εάν συμπέσουν με τις εκτιμήσεις της τρόικας τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει στο β' τρίμηνο 2014 κάποια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα λειτουργήσει θετικά και για την αξία των ελληνικών ομολόγων αλλά και για το εγχείρημα εξόδου προς τις αγορές.

Καλό το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές
Μαζικές αγορές ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα περίπου είκοσι μεγάλα ξένα αμοιβαία κεφάλαια, δείχνοντας έτσι ότι ποντάρουν σε βελτίωση της κατάστασης χρέους της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Ιταλίας. Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα ξεπέρασαν τα 70 λεπτά/ευρώ για πρώτη φορά από το 2010 (εκεί έσπασαν καθοδικά τις τιμές αυτές), ενώ το spread τους υποχώρησε κάτω από τις 600 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας απόδοση που κυμάνθηκε μέσα στην εβδομάδα στο 7,3-7,5%.

Αυτή την περίοδο στα ελληνικά ομόλογα έχουν εισέλθει όχι μόνο hedge funds αλλά και μακροπρόθεσμα αμοιβαία κεφάλαια και συνταξιοδοτικά ταμεία. Χρονικά τα hedge funds είχαν τοποθετηθεί στα χαμηλά των 35 λεπτών/ευρώ και μέχρι τώρα έχουν αποκομίσει πολλά κέρδη. Η διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά κυρίως η εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη θα κινηθεί καλύτερα αναπτυξιακά εκτόξευσαν τις τιμές των ομολόγων της Ευρωπεριφέρειας στα ύψη και οδήγησαν σε αισθητή υποχώρηση τις αποδόσεις τους.

Πλέον Ισπανία και Πορτογαλία «φλερτάρουν» με έξοδο προς τις αγορές με αποδόσεις κάτω του 4%, ενώ για την Ελλάδα οι γνώμες διίστανται ανάμεσα στους ξένους οίκους. Άλλοι λένε ότι τώρα είναι η ευκαιρία για την ελληνική οικονομία να κάνει την υπέρβαση, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι θα πρέπει η χώρα να ισχυροποιήσει την οικονομία της και μετά να βγει στις αγορές.

Στο κυβερνητικό επιτελείο συγκλίνουν στην πρώτη άποψη, δηλαδή στην όσο το δυνατόν άμεση έξοδο στις αγορές προκειμένου να εκμεταλλευτεί η χώρα τη θετική συγκυρία και να αποφευχθεί η έκθεση σε νέους κινδύνους. Αλλωστε, η διόρθωση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στις αναδυόμενες αγορές έδειξε πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες μεταξύ των διεθνών οικονομιών.

Επαφές του ΟΔΔΗΧ
Προετοιμάζεται το έδαφος

Οι πρώτες επαφές των Ελλήνων τεχνοκρατών του ΟΔΔΗΧ με ξένους έγιναν στο τελευταίο τρίμηνο του 2013 στη Νέα Υόρκη, γιατί εκεί ουσιαστικά καθορίζονται οι τάσεις για τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων. Οι επαφές με τα funds που έγιναν από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο το καλοκαίρι 2013 ουσιαστικά έδωσαν την τεχνοκρατική έγκριση για την έναρξη της προετοιμασίας εξόδου. Από τη Νέα Υόρκη, η σκυτάλη επαφών θα πάει στο Λονδίνο και σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές εκδόσεων και διαπραγμάτευσης ομολόγων όπως είναι η Φραγκφούρτη, το Παρίσι και το Άμστερνταμ. Η αμφίδρομη τεχνοκρατική επικοινωνία θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τα πολιτικά και τραπεζικά κέντρα αποφάσεων στο Βερολίνο και βέβαια στις Βρυξέλλες. Οι συμβουλές που έχουν δοθεί προς το παρόν στην ελληνική κυβέρνηση από την ΕΚΤ είναι να μην κινηθεί «επιθετικά» στο θέμα εξόδου προς τις αγορές και να περιμένει τις τραπεζικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα τραπεζικά stress tests. Η λογική των Βρυξελλών (Ε.Ε.) και της Φραγκφούρτης (ΕΚΤ) είναι ότι εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες αποδειχθούν κεφαλαιακά ισχυρές, θα ενισχύσουν την προσπάθεια εκδόσεως ελληνικών ομολόγων.

Συνθήκες εμπορευσιμότητας
Ραντεβού μετά τον έλεγχο

Ο Απρίλιος θα είναι η καθοριστική εποχή στην οποία οι ξένες αγορές θα περάσουν από ισχυρό έλεγχο την ελληνική οικονομία. Εάν δουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι θετικοί, υπάρχει διατηρησιμότητα στο ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα, τότε πιθανότατα να ανάψουν το «πράσινο φως» για έξοδο στις αγορές. Οπως λένε οι ειδικοί, θα υπάρξει και κάποια έκδοση ομολόγων «πιλότος» (δεν θα ξεπερνά τα 2-3 δισ. ευρώ), που θα δείξει την αντίδραση των ξένων διαχειριστών απέναντι στο εγχείρημα.

Το σχέδιο εξόδου στις αγορές περιλαμβάνει ενέργειες που έχουν ως στόχο αφενός τη μείωση του υπάρχοντος χρέους είτε άμεσα είτε με τεχνικές διαδικασίες μετακύλισης λήξεων και επιτοκίων και αφετέρου τη σταδιακή έξοδο στις αγορές. Ο σχεδιασμός αναδιάρθρωσης του χρέους προβλέπει τεχνική «αναδιάρθρωση» στο κομμάτι του χρέους των περίπου 30 δισ. ευρώ, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ελεύθερη διαπραγμάτευση, μετά το PSI. Στόχος είναι σε συνεργασία με τους ιδιώτες κατόχους των ομολόγων να δοθεί επαρκής ρευστότητας σε επιλεγμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων και να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες εμπορευσιμότητας. Αυτή τη στιγμή στην καμπύλη των αποδόσεων κλείνει το «κενό» μεταξύ των εξάμηνων εντόκων γραμματίων και του δεκαετούς ομολόγου. Αυτό σημαίνει ότι οι λήξεις των ομολόγων μοιράζονται σε χρόνους και σε ποσά που δεν ευνοούν την προσέλκυση ενδιαφέροντος. Πάντως, η επιτυχής νέα έκδοση εντόκων γραμματίων (σε ό,τι αφορά και τη ζήτηση και το χαμηλό επιτόκιο) δείχνει ότι σταδιακά εξομαλύνεται το έδαφος.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com