Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

«Καθαρογράφεται» η συμφωνία ΔΕΠΑ - Gazprom

Το σίριαλ των διαπραγματεύσεων Gazprom - ΔΕΠΑ για τη μείωση της τιμής εισαγωγής του φυσικού αερίου φαίνεται πως οδεύει προς το τέλος του, τουλάχιστον όπως διαμηνύουν κύκλοι προσκείμενοι στη ρωσική πλευρά.





Σε πολιτικό επίπεδο η συμφωνία επί της αρχής έκλεισε, όπως αναφέρουν, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι. Οι δύο πλευρές φαίνεται να τα έχουν βρει στην επέκταση της συμφωνίας προμήθειας ρωσικού αερίου για μετά το 2016, οπότε και λήγει η τρέχουσα σύμβαση με τη δεκαετή οψιόν ανανέωσης, και στη μείωση της ελάχιστης ποσότητας που πρέπει υποχρεωτικά να προμηθεύεται η ΔΕΠΑ κάθε χρόνο επί ποινή προστίμου αν δεν την αγοράσει (ρήτρα take or pay).

Στο ζήτημα της τιμής όμως υπάρχουν διαφορές. Πρόσφατα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου έφεραν τη συμφωνία να κλείνει κοντά στα 398-399,50 δολάρια/1.000 κυβικά μέτρα, πράγμα που διέψευδε η ελληνική πλευρά, αφού είναι τεράστια η απόκλιση από το επίπεδο των 380-385 δολ./1.000 κ.μ., του μέσου ευρωπαϊκού όρου, που επιδιώκει η κυβέρνηση Το όλο θέμα φαίνεται ότι συνδέεται με την έκπτωση που ζητεί η ΔΕΠΑ για τις υπερβάλλουσες, πέραν της ρήτρας take or pay, ποσότητες αερίου που μπορεί να αγοράσει στο μέλλον. Οσο μεγαλύτερη έκπτωση ζητά η ΔΕΠΑ, τόσο μικρότερη είναι η μείωση που κάνουν οι Ρώσοι στην αρχική τιμή.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com