Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Κάποιος ας βάλει τέλος στο «πάρτι»

Για ακόμη μια φορά, δυστυχώς όπως και κάθε χρόνο, στην σχεδόν 1.000 σελίδων έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταγράφονται αμέτρητα περιστατικά κακοδιαχείρισης και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.





Για ακόμη μια φορά οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, αλλά και ο χώρος της Υγείας, ιδίως τα νοσοκομεία, αναδεικνύονται στην πρώτη θέση της ασυδοσίας και της διαφθοράς.

Παρακάμπτοντας θεσμικά πλαίσια, υπουργικές αποφάσεις και νόμους, τοπικοί «άρχοντες» και διοικήσεις δημοσίων φορέων διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα χωρίς? συνείδηση. Στημένοι διαγωνισμοί, απευθείας αναθέσεις, δαπάνες που δεν επιτρέπονται, δαπάνες χωρίς παραστατικά, είναι ορισμένα από τα στοιχεία του παζλ.

Η εικόνα που καταγράφει το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι καινούργια. Εξάλλου, σχεδόν καθημερινά δημοσιοποιούνται από ελεγκτικές κρατικές υπηρεσίες τέτοιου είδους φαινόμενα διαφθοράς. Θα περίμενε όμως κανείς ότι με την Ελλάδα να έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει, θα είχε μπει φραγμός, καθώς λεφτά δεν υπήρχαν. Και όμως, μέρος των δημοσίων δαπανών συνέχιζε να πέφτει στον Πίθο των Δαναΐδων.

Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος για τη διαιώνιση αυτής της «μαύρης τρύπας» είναι μεγάλες. Οι όποιες κινήσεις έγιναν για ουσιαστικό και λεπτομερή έλεγχο νομιμότητας και σκοπιμότητας των δαπανών στους ΟΤΑ, αποδυναμώθηκαν κάτω από την πίεση των τοπικών συντεχνιακών συμφερόντων, των τοπικών «αρχόντων», και όχι μόνον. Το ίδιο άλλωστε έγινε και με την προσπάθεια πραγματικής φορολόγησης όλων των αγροτών. Ενόψει εκλογών «αποσύρθηκε» η διάταξη για την καθιέρωση βιβλίων...

Αν σε ποσοστό 85% επιτεύχθηκε η δημοσιονομική εξυγίανση στο λεγόμενο στενό δημόσιο τομέα, στην αποκεντρωμένη εξουσία η κατάσταση είναι? προ μνημονίου. Αντί να συζητάμε εάν πρέπει να «σπάσουν» Καλλικρατικοί Δήμοι, μήπως είναι ώρα για ένα «σύμφωνο δημοσιονομικής μεταρρύθμισης» στους ΟΤΑ;..


 
website counter
friend finderplentyoffish.com