Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΛΣΤΑΤ αλλάζει το καλάθι της νοικοκυράς

Νέα υποχώρηση κατά 1,5% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο, με την οικονομία να παραμένει σε φάση αποπληθωρισμού για ενδέκατο διαδοχικό μήνα, αν και οι αποπληθωριστικές πιέσεις περιορίστηκαν σε σχέση με τον Δεκέμβριο που είχε καταγραφεί αποπληθωρισμός 2%.




Την ίδια ώρα η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε σε αναθεώρηση των συντελεστών στάθμισης στον υπολογισμό του δείκτη, επιχειρώντας να ενσωματώσει καλύτερα τις μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων υπό το βάρος της κρίσης.

Έτσι στο νέο επικαιροποιημένο «καλάθι της νοικοκυράς», τέσσερις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών έχουν πλέον μεγαλύτερους συντελεστές στάθμισης, σε σύγκριση με πριν: τρόφιμα - μη αλκοολούχα ποτά, στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, αλκοολούχα ποτά - καπνός και εκπαίδευση. Στον αντίποδα περιορίστηκαν οι συντελεστές στις κατηγορίες, ένδυσης - υπόδησης, εστιατορίων - ξενοδοχείων, επίπλων, αναψυχής, μεταφορών, υγείας, επικοινωνίας.

Οσον αφορά στην εξέλιξη του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, οι τιμές μειώθηκαν 1,5%, με τις κυριότερες ανατιμήσεις να καταγράφονται σε ετήσια βάση, στα φάρμακα (25,5%, λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων), στα τιμολόγια της ΔΕΗ (7,9%), στον καπνό (2,2%), στα γαλακτοκομικά (2,2%), στο ελαιόλαδο (2,1%) και στο νωπό μοσχάρι (1,6%). Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν στην πλειονότητα των υπολοίπων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως στο φυσικό αέριο (4%), τη βενζίνη (3%), το πετρέλαιο θέρμανσης (2%), τα εισιτήρια αεροπλάνων (5,4%), τα έξοδα ξενοδοχείων (5,6%), τους υπολογιστές (7,7%).

Συνολικά, οι τιμές στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» μειώθηκαν 0,8%, κατά 2,9% υποχώρησαν στην ομάδα ένδυση - υπόδηση, κατά 1,7% στην κατηγορία στέγασης, κατά 1,5% στην κατηγορία διαρκών αγαθών, κατά 2,9% στις μεταφορές, 3,1% στην αναψυχή, 3,9% στην εκπαίδευση, 3,2% στα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com