Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΜΙΣΘΩΤΟΙ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΑ Τι ισχύει για την προκαταβολή φόρου

Ούτε φέτος θα επιβαρυνθούν με προκαταβολή φόρου 55% οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι το 2013 απέκτησαν και εισοδήματα από ενοίκια ή επιχειρηματική δραστηριότητα.





Μόνο στην περίπτωση που η προκαταβολή φόρου 55% είναι μεγαλύτερη από το συνολικό ποσό των φόρων που παρακρατήθηκαν από τους μισθούς ή τις συντάξεις θα προκύψει επιβάρυνση μισθωτού ή συνταξιούχου με προκαταβλητέο φόρο.

Ειδικότερα, για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα του 2013 εξακολουθούν να ισχύουν τα εξής:

1. Στην περίπτωση που στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου περιλαμβάνονται ενοίκια ή και εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα (εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα ή εμπορικές επιχειρήσεις) η εφορία υπολογίζει επί του συνολικού φόρου που αναλογεί σε όλα τα εισοδήματα προκαταβολή φόρου με συντελεστή 55%.

2. Στη συνέχεια από το ποσό της προκαταβολής φόρου αφαιρείται (εκπίπτει) κάθε φόρος που παρακρατήθηκε ή προκαταβλήθηκε το προηγούμενο έτος.

Συνεπώς, σε κάθε περίπτωση μισθωτού και συνταξιούχου που απέκτησε και εισοδήματα από ενοίκια ή και από επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου μειώνεται ή μηδενίζεται, καθώς αφαιρείται από αυτήν ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών που παρακρατήθηκε το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά στα εισοδήματα από ακίνητα που θα αποκτηθούν φέτος και θα φορολογηθούν το 2015, με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι δεν θα υπολογιστεί προκαταβολή φόρου 55%. Προκαταβολή φόρου θα επιβάλλεται μόνο επί του φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com