Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Στο κατώφλι της ανάπτυξης

Νέα επιβράδυνση κατέγραψε η ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 καθώς περιορίστηκε στο 2,6%, από 3% στο τρίτο τρίμηνο, «προσγειώνοντας» τη μέση ύφεση, πέρσι, στο 3,7%, χαμηλότερα από τον επικαιροποιημένο στόχο του 4% που είχαν θέσει, κυβέρνηση και τρόικα.




Πρόκειται για τη χαμηλότερη ύφεση που έχει καταγραφεί σε τριμηνιαία βάση, από το πρώτο τρίμηνο του 2010, εξέλιξη που ενισχύει την αισιοδοξία πως η οικονομία οδεύει σταδιακά σε ανάκαμψη φέτος, με στόχο την ανάπτυξη τουλάχιστον 0,6%. Σημειώνεται πως το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ήταν το πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο που καταγράφεται επιβράδυνση της ύφεσης. Θετικές εξελίξεις ήλθαν χθες και από την οικονομία της Ευρωζώνης, που «ανέβασε ταχύτητα» το τέταρτο τρίμηνο του 2013 και αναπτύχθηκε με ρυθμούς 0,3%, υψηλότερα από προβλέψεις αναλυτών, αλλά και τις επιδόσεις του προηγούμενου τριμήνου.

Η εξέλιξη του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο, υποδηλώνει πως δημιουργούνται προϋποθέσεις για επιστροφή σε ανάπτυξη, φέτος , υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του. Τονίζει δε πως το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από την αρχική πρόβλεψη, που συμβαίνει πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος προσαρμογής.
Στο κατώφλι της ανάπτυξης

Σχολιάζοντας τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που θα επικαιροποιηθούν στις 11 Μαρτίου, για το ελληνικό ΑΕΠ, και αναλυτές κάνουν λόγο για θετική εξέλιξη, συμβατή με πιθανή επιστροφή του ρυθμού ανάπτυξης σε θετικό έδαφος το 2014, που μπορεί να στηριχθεί σε μια ικανοποιητική ροή των εξαγωγών και σταδιακή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Οι προβλέψεις
Το τελευταίο διάστημα σειρά πρόδρομων δεικτών συνηγορούν υπέρ μιας δειλής ανάκαμψης το 2014, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης που εξανέμισαν το 25% του εθνικού εισοδήματος και εκτίναξαν την ανεργία στο 28%. Το μεγάλο στοίχημα είναι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ να γυρίσει έστω και σε οριακά θετικό έδαφος στο πρώτο εξάμηνο του 2014, διευκολύνοντας την επιστροφή του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές αλλά και τις κρίσιμες συζητήσεις για νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που αναμένεται να καταλήξουν το καλοκαίρι. Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αναμένονται στις 15 Μαΐου, δέκα μόλις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις στο τέταρτο τρίμηνο, βελτιώνουν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης στις εν εξελίξει συζητήσεις με την τρόικα. «Είναι ενθαρρυντικό ότι υπήρξε επιβράδυνση ύφεσης παρά το ότι δεν υπήρχε θετική επίπτωση του τουρισμού, ενώ η κατάσταση στα νοικοκυριά ήταν άσχημη υπό το βάρος αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων και υψηλής ανεργίας», σχολίασε ο Ν. Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα, στο Reuters.

Ανεβάζει ταχύτητα και η Ευρωζώνη
Η οικονομία της Ευρωζώνης «ανέβασε ταχύτητα» το δ' τρίμηνο του 2013 και αναπτύχθηκε με ρυθμούς 0,3%, ξεπερνώντας όχι μόνο τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%, αλλά και την επίδοση του αμέσως προηγούμενου τριμήνου (0,1%). Καταλύτης ήταν οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις Γερμανίας και Γαλλίας, που αναπτύχθηκαν κατά 0,4% και 0,3% αντίστοιχα την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Το ιταλικό ΑΕΠ εμφάνισε θετικό πρόσημο (0,1%), πρώτη φορά από τα μέσα του 2011, ενώ οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ της Πορτογαλίας επιταχύνθηκαν στο 0,5% (από 0,3% το γ' τρίμηνο), με το σενάριο επιστροφής της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος να κερδίζει έδαφος.

Τον κλοιό της ύφεσης ετοιμάζεται να «σπάσει» και η Ισπανία (με ρυθμό ανάπτυξης 0,3% στο δ' τρίμηνο), ενώ εντυπωσιακό comeback πραγματοποιεί και η Ολλανδία που αναπτύχθηκε κατά 0,7%. «Παραφωνία» αποτελεί η Φινλανδία, όπου η ύφεση επιδεινώθηκε το δ΄ τρίμηνο, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,8% από 0,2% το αμέσως προηγούμενο. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η εξέλιξη του ΑΕΠ αμβλύνει την πίεση προς την ΕΚΤ να αναλάβει πάλι δράση στη συνεδρίαση του Μαρτίου.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com