Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ισχυρές πιέσεις προς τη ΔΕΗ για τις τιμές

Εντείνουν τις πιέσεις οι βιομηχανίες για τη μείωση των τιμών του ηλεκτρισμού, για το ζήτημα της τιμολόγησης στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος».




Στη συνέλευση έχουν δηλώσει συμμετοχή το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ ως βασικοί μέτοχοι και εκτιμάται ότι με ανακοίνωσή τους θα ζητήσουν παράταση, δίνοντας ενδεχομένως το στίγμα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Χθες, η ΕΒΙΚΕΝ, η ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι βιομηχανικές τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα είναι διπλάσιες και υπερδιπλάσιες σε σχέση με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία.

Η Ένωση αμφισβητεί ευθέως την έκθεση CEPS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επικαλέστηκε η ΔΕΗ. Επισημαίνει ότι στην έρευνα συμμετείχαν μόνον 17 από τις 530 ευρωπαϊκές χαλυβουργίες και υπογραμμίζει ότι εταιρείες με προνομιακό κόστος ενέργειας δεν είχαν κίνητρο να αποκαλύψουν το εμπορικό τους πλεονέκτημα. Επιστροφές φόρων, συμβάσεις διακοψιμότητας κ.λπ. δεν αποτυπώνονται στην έκθεση.
Ισχυρές πιέσεις προς τη ΔΕΗ για τις τιμές

Tιμές
Παραθέτει τιμές ηλεκτρισμού που κυμαίνονται από 30-35 ευρώ/MWh στην Ιταλία, 35-40 ευρώ/MWh στη Γερμανία, 40-46 ευρώ στη Γαλλία και 46 ευρώ στη Βουλγαρία, ενώ οι ελληνικές χαλυβουργίες πληρώνουν 77 ευρώ/MWh στην Υψηλή Τάση και 104,40 ευρώ στη Μέση Τάση.

Η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει ότι στην Ιταλία, σε εφαρμογή νόμου του 2013, η αντίστοιχη ΡΑΕ χορηγεί εκπτώσεις στις βιομηχανίες από 5 ως 7 ευρώ/MWh, ενώ από τις συμβάσεις διακοψιμότητας επιστρέφονται περί τα 20-30 ευρώ/MWh.

Στη Γερμανία, από τις τιμές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προκύπτουν τιμές για 24ωρο στα 39,98 ευρώ και στα 30 ευρώ τις ώρες εκτός αιχμής. Σ' αυτές δεν περιλαμβάνονται διμερείς συμβάσεις κ.λπ. Στη Γαλλία η τελική τιμή είναι 46 ευρώ/MWh, όσο και στη Βουλγαρία.

Οι ελληνικές χαλυβουργίες θεωρούν ότι στην Ελλάδα το κόστος προμήθειας από λιγνιτικές μονάδες δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25-30 ευρώ/MWh, δεδομένης και της πρόσφατης απόφασης της Διαιτησίας για την «Αλουμίνιον της Ελλάδος» (36 ευρώ/MWh). Στις υψηλές τιμές του ηλεκτρισμού αναφέρθηκαν ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το απόγευμα το ΕΛΙΑΜΕΠ. Στον τομέα των υδρογονανθράκων, η πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Σ. Σταματάκη, τόνισε ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ότι η ανάπτυξη ενός κοιτάσματος απαιτεί 7-10 χρόνια από την πιστοποιήσή του.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com