Σε μία ιδιότυπη ομηρεία παραμένουν οι τράπεζες, αφού, όπως όλα δείχνουν, η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα «κριθεί» από το αποτέλεσμα της συνολικής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές παρά το γεγονός πως, όπως δείχνουν τα πράγματα, η μελέτη της BlackRock κατέγραψε δεδομένα πολύ καλύτερα από εκείνα που ίσως ανέμενε ακόμη και η τρόικα.
Και ενώ η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών μέσα στον Ιανουάριο, οι ανακοινώσεις αναβάλλονται για τον ερχόμενο μήνα, χωρίς όμως να προσδιορίζεται η ημερομηνία. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως οι όποιες προσπάθειες αποσύνδεσης του θέματος αυτού από τη συνολική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα πέφτει προς το παρόν στο απόλυτο κενό.
Ωστόσο είναι πλέον σαφές πως ασχέτως των πραγματικών αποτελεσμάτων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ακόμη και αν αυτές προσδιοριστούν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, η τρόικα έχει πάντα την ευχέρεια να κάνει προβολή των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων μέσα από τα πανευρωπαϊκά stress tests που ήδη ξεκίνησαν να διενεργούνται και τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο. Στη βάση αυτή, μπορεί να προσδιορίσει ανάγκες υπέρτερες των πραγματικών σε βάθος έτους και να αλλάξει τις ανάγκες όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τα διαγνωστικά tests της BlackRock.
Η τρόικα κρατά σε ομηρεία τράπεζες και επιχειρήσεις
Επομένως οι δανειστές διατηρούν το μαχαίρι και το πεπόνι και μπορούν να κόψουν το φρούτο όχι εκεί που πρέπει, αλλά εκεί που θα οδηγήσει η συνολική διαπραγμάτευση για το χρέος.
Είναι γνωστή η επιθυμία της κυβέρνησης, η οποία προφανώς έχει εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, να χρησιμοποιήσει κεφάλαια που θα περισσέψουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό.
Είναι επίσης γνωστή και η άρνηση της τρόικας επί του θέματος. Καθώς η συζήτηση μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης θα εξελιχθεί σε ένα σκληρό brand de fer, οι τράπεζες βρίσκονται εγκλωβισμένες στις συμπληγάδες μιας διελκυστίνδας η οποία σε τελική ανάλυση δεν τις αφορά.
Προβληματικά δάνεια
Το σοβαρότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην παρούσα φάση τα τέσσερα συστημικά ιδρύματα της χώρας ήταν και παραμένει ο πιστωτικός κίνδυνος. Η δραματική κατάσταση στην αγορά και τα χρέη των ιδιωτών, αυξάνουν τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία παρά τις ρυθμίσεις και τη σταθεροποίηση του ρυθμού ενίσχυσής τους, σε απόλυτες τιμές γίνονται περισσότερα. Ομως οι τράπεζες μέσω των αναδιαρθρώσεων, των αποτελεσμάτων που προβλέπεται να έχουν και του χαμηλότερου κόστους που αντιμετωπίζουν όπως σημειώνει ο γερμανικός πιστωτικός οίκος Berenberg, μπορούν να αντέξουν με δείκτες μέσα στο όριο, ακόμη και εάν τα NPL's φθάσουν στην πιο ακραία εκδοχή, να αντιπροσωπεύουν το μισό του συνόλου του χαρτοφυλακίου τους.
Η συγκεκριμένη κατάσταση στην αγορά έχει δείξει ήδη το άγριο πρόσωπό της:
Καθώς όλα έχουν εισέλθει σε ένα συνολικό καλάθι διαπραγμάτευσης, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο οι τράπεζες να προχωρήσουν τις διαδικασίες επαναϊδιωτικοποίησής τους. Προκειμένου αυτή να συντελεστεί, θα πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει για τις νέες αυξήσεις κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως και την ευχέρεια δημοσίων προτάσεων για τα warrants των τραπεζών. Ομως το πολιτικό κλίμα και η μη συμφωνία με την τρόικα πάει πίσω και αυτήν τη διαδικασία, αφήνοντας μετέωρη την άμεση επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Τον αρχικό ενθουσιασμό για τους μετοχικούς τίτλους των τραπεζών ακολουθούν δεύτερες σκέψεις, κάτι το οποίο γίνεται φανερό από την υποχώρηση των τιμών των τραπεζών στο Χρηματιστήριο.
Οι παραπάνω παράγοντες καθιστούν απολύτως απαγορευτικό το κόστος, ώστε οι τράπεζες να βγουν στις αγορές και να μπορέσουν να επαναχρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Οι τράπεζες ρίχνουν πλέον όλο το βάρος τους στις αναδιαρθρώσεις των δανείων, διαδικασία επίπονη, με δεδομένο πως πρέπει πλέον να λάβει διαφορετική μορφή σε σχέση με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα. Η προβληματική φορολογική νομοθεσία δεν αποτελεί αρωγό, σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες. Αναφέροντας χαρακτηριστικές περιπτώσεις πως ακόμη και στις bad banks που δυνητικά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί συμφωνία για μείωση του συνολικού χρέους επιχειρήσεων, κάτι τέτοιο δεν μπορεί τελικώς να συμβεί, αφού επί της διαφοράς μία επιχείρηση θα κληθεί να πληρώσει φόρο επί κεφαλαιακού κέρδους.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζοντας με τη σειρά της πολύ σημαντικά προβλήματα ως προς τον σχεδιασμό της για την τραπεζική ενοποίηση, αναβάλλει σχεδόν επισήμως πλέον τις αποφάσεις της, ενώ η οδηγία για την εκκαθάριση των τραπεζών συναντά εμπόδια ως προς την ψήφισή της.
Κεφαλαιακή επάρκεια
Την ίδια στιγμή εικάζεται και εικάζεται βασίμως πως πολλές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε χώρες που έχουν τεράστια επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, όπως η Γερμανία, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας.
Σε όλο αυτό το θολό τοπίο, οι ελληνικές τράπεζες οργανώνουν μία ισχυρή προσπάθεια να βγουν μπροστά.
Στον τομέα των αναδιαρθρώσεων ιδιαίτερα στα δάνεια των επιχειρήσεων, οι ελληνικές τράπεζες θα αναπτύξουν δυναμική πολιτική. Οσοι επιχειρηματίες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους και τοποθετήσουν κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους θα στηριχθούν και από τις τράπεζες κεφαλαιακά. Στις περιπτώσεις που αυτό είναι αδύνατον, οι τράπεζες θα αναζητήσουν κεφάλαια μέσω νέων μετόχων και θα συγχρηματοδοτήσουν όσα projects έχει αξία να συγχρηματοδοτηθούν.
Παρά την άνοδο των NPL's οι τράπεζες δεν φοβούνται τις επισφάλειες. Ομως ο πιστωτικός κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί ραγδαία μέσα από την πολιτική αστάθεια που προάγει τον πολιτικό κίνδυνο, απολύτως μετρήσιμο στους δείκτες των αγορών.
Οι εκτιμήσεις πάντως για τα stress tests των τραπεζών παραμένουν θετικές μολονότι το τελικό αποτέλεσμα είναι απολύτως βέβαιο πως θα αποτελέσει προϊόν πολιτικής διαπραγμάτευσης, ίσως την πιο δύσκολη που έχει μέχρι τώρα αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση.