Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Χαμηλώνει ο «πήχυς» για την κεφαλαιακή επάρκεια

To περίγραμμα των ευρωπαϊκών stress tests ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, θέτοντας τον «πήχυ» για την κεφαλαιακή επάρκεια των μεγάλων τραπεζών στο δυσμενές σενάριο (οι παράμετροι του οποίου θα γνωστοποιηθούν αργότερα) στο 5,5%, έναντι 6% που ανέμενε η αγορά και που είχε εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.






Τα stress tests της EBA αφορούν τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι εθνικές εποπτικές αρχές θα είναι αυτές που θα εγγυηθούν για την αξιοπιστία τους όπως υπογράμμισε η Αρχή, σε μια διατύπωση που αφήνει -για άλλη μια φορά- σημαντικά περιθώρια ελιγμών σε εθνικό επίπεδο, ικανοποιώντας τις «ευαισθησίες» των ισχυρών κυβερνήσεων, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας.

H ΕΚT επιχειρεί να διεξάγει μια σε βάθος εξέταση της ποιότητας των ενεργητικών των τραπεζών σε όλη την Ευρωζώνη και να εντοπίσει κάθε αδυναμία που οι τράπεζες ενδέχεται να εμφανίζουν στον ισολογισμό τους. Στόχος είναι να ξεκινήσει η ενιαία εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα εμφανίσουν τον Οκτώβριο πόσα κεφάλαια χρειάζεται ακόμη να συγκεντρώσουν οι τράπεζες.

Τα tests σχεδιάζονται για να εμφανίσουν εάν οι τράπεζες μπορούν να διατηρήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο κεφαλαίου, στο ενδεχόμενο μιας έντονης οικονομικής πτώσης, ή ενός ακραίου σοκ στην αγορά. Όπως όλες οι διαγνωστικές μελέτες, έτσι και αυτή αποτελείται από δύο σενάρια που θα διατρέξουν τον χρονικό ορίζοντα τριών ετών μεταξύ 2014-2016: Το βασικό σενάριο διαμορφώνεται από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, ενώ το ακραίο σενάριο θα είναι σχεδιασμένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου.
Χαμηλώνει ο «πήχυς» για την κεφαλαιακή επάρκεια

Στο βασικό σενάριο οι τράπεζες πρέπει να εμφανίσουν τον δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας core tier 1 στο 8% σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της EBA, ενώ για το ακραίο σενάριο ο δείκτης θα στο 5,5%. Αρα η συγκεκριμένη ανακοίνωση φαίνεται να αντιμετωπίζεται θετικά από τις τράπεζες.

Η άσκηση θα έχει ως προσδιορισμό για τα κεφάλαια, την τελευταία οδηγία της Ε.Ε. για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, η οποία τέθηκε σε ισχύ στην αρχή του χρόνου. Πρόκειται για την εφαρμογή από την Ε.Ε. των παγκοσμίως συμφωνηθέντων κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ για τα τραπεζικά κεφάλαια και τη ρευστότητα.

Τα tests θα εφαρμοστούν σε 124 τράπεζες σε όλη την Ε.Ε., καλύπτοντας τουλάχιστον το 50% των τραπεζικών ενεργητικών σε κάθε χώρα. Για τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε πολλαπλές χώρες, θα ελέγχεται μόνο η μητρική τράπεζα.

Ελλάδα
Στην Ελλάδα συμμετέχουν και οι 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank) Τραπεζικοί παράγοντες μιλώντας στην «Η» θεωρούν πως οι όροι των tests, όπως αυτοί ανακοινώθηκαν από την ΕΒΑ, είναι στην πλειονότητά τους όπως ακριβώς ανέμεναν. Ωστόσο, σε κάποια σημεία όπως η κεφαλαιακή επάρκεια στο ακραίο σενάριο, οι όροι ήταν ηπιότεροι από τους αναμενόμενους. Οι ελληνικές τράπεζες μετέχοντας δύο χρόνια τώρα σε σκληρά διαγνωστικά tests (BlackRock) εκτιμούν πως είναι απολύτως προετοιμασμένες παρά τον όγκο των πρόσθετων στοιχείων (για τα δανειακά χαρτοφυλάκια κ.λπ.) που προέκυψαν από το κύμα συγχωνεύσεων του προηγούμενου έτους.

Οι τράπεζες εκτιμούν πως παρά τον πιστωτικό κίνδυνο ο οποίος παραμένει σε έξαρση στη χώρα μας, το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης των καταθέσεων, οι συγχωνεύσεις και η μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών αποτελούν στοιχεία τα οποία θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να καλύψουν τις ανάγκες της κεφαλαιακής επάρκειας που απαιτείται και στο μέλλον. Συγχρόνως εκτιμούν πως τα «κόκκινα» δάνεια θα δουν το υψηλότερό τους επίπεδο μέσα στο 2014 και στη συνέχεια θα αρχίσουν να υποχωρούν επί τη βάση των σεναρίων που είναι ενεργά και αφορούν τη διακοπή της ύφεσης.

Λίστα
Οι ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούν να προσθέτουν και άλλες τράπεζες στη λίστα της δικαιοδοσίας τους. Σημειώνεται τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή κατέστησε σαφές ότι εθνικές αρχές όπως η PRA ή η ΕΚΤ (στην περίπτωση των χωρών της Ευρωζώνης), θα είναι υπεύθυνες για την εγγύηση της ακρίβειας των στοιχείων που παρέχουν, για την ερμηνεία αυτών και για τις όποιες αποφάσεις χρειαστεί να λάβουν ως αποτέλεσμα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com