Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Πλαφόν στα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων

Την καθιέρωση πλαφόν στο υπέρογκο πρόστιμο των 1.000 έως 2.500 ευρώ που επιβάλλεται για κάθε απόδειξη, ακόμη και του ενός ευρώ, που δεν εκδίδουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προαναγγέλλει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.




Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε ότι έχει υποβάλει στο οικονομικό επιτελείο προτάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει το καθεστώς επιβολής προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων.

«Δεν είμαι αντίθετος στις παρούσες διατάξεις, αλλά έχω υποβάλει προτάσεις βελτίωσης όσων ισχύουν για τις αποδείξεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει πλαφόν στο επίπεδο των προστίμων που καταλογίζονται.

Μετά το κύμα των έντονων αντιδράσεων από λογιστές και μικρομεσαίους, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διορθωτικές κινήσεις στα πρόστιμα που προβλέπονται κυρίως για διαδικαστικές παραβάσεις με «ψαλίδι» έως και 50% στα πρόστιμα για μη έγκαιρη υποβολή δηλώσεων και πλαφόν προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων.

Ειδικά για τη μη έκδοση αποδείξεων, μια από τις προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει την επιβολή πλαφόν στο πρόστιμο στα επίπεδα των 30.000 ευρώ. Δηλαδή ανεξάρτητα από τον αριθμό των αποδείξεων που διαπιστωθεί από τον φορο-έλεγχο ότι δεν έχουν εκδοθεί το πρόστιμο να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ. Με τις διατάξεις που ισχύουν σήμερα δεν υπάρχει πλαφόν. Για κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών αξίας μέχρι 5.000 ευρώ που η εφορία θα διαπιστώνει ότι δεν εκδόθηκε, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρώην β΄ κατηγορίας) ή 2.500 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (γ΄ κατηγορίας). Δηλαδή, αν ένας καταστηματάρχης εντοπιστεί από τους φοροελεγκτές να μην έχει κόψει μια απόδειξη αξίας 5 ευρώ θα του επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ. Το ποσό των 1.000 ή των 2.500 ευρώ θα πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των αποδείξεων ή των τιμολογίων που δεν εκδόθηκαν. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Για παράδειγμα, καταστηματάρχης που εντοπίζεται να μην έχει εκδώσει 50 αποδείξεις, αξίας 10 ευρώ η καθεμία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή πρόστιμου ύψους 50.000 ευρώ. Αν μάλιστα εντοπιστεί να έχει διαπράξει την ίδια παράβαση εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού, δηλαδή 2.000 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν έχει εκδοθεί, ενώ σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός πέντε πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού δηλαδή 4.000 ευρώ για κάθε απόδειξη.

Εφοριακοί
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ εμφάνιζε τον κ. Θεοχάρη αντίθετο με ορισμένες αποφάσεις και τα πρόστιμα του φορολογικού νόμου. Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του, ο κ. Θεοχάρης φέρεται, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΔΟΥ, να δήλωσε ότι ήταν αντίθετος με κάποιες από τις αποφάσεις και για τα πρόστιμα, και ότι προσπάθησε να επισημάνει τα λάθη αλλά δεν εισακούστηκε.

Οσον αφορά στην καθυστέρηση στην έκδοση μιας σειράς εγκυκλίων, φέρεται να απέδωσε τις ευθύνες στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμούν περίπου εκατό εγκύκλιοι με τις οποίες θα διευκρινίζονται οι φορολογικές ανατροπές που επήλθαν από την 1η Ιανουαρίου 2014. Για την κεντρική γραμμή «δώστε ό,τι έχετε» προς τους οφειλέτες, είπε ότι αυτό δεν αποκλείει πως δεν θα ληφθούν κατά περίπτωση μέτρα κατά οφειλετών που δεν πληρώνουν ενώ μπορούν.

ΑΚΙΝΗΤΑ
Αλλαζει ο Φόρος υπεραξίας

Αλλαγές έρχονται και στον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος έχει «παγώσει» την αγορά με τους συμβολαιογράφους να απέχουν από την κατάρτιση συμβολαιογραφικών πράξεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το νέο φορολογικό πλαίσιο. Το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιώσεις στον φόρο υπεραξίας ακινήτων άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνη. Όπως είπε, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι σύντομα να αντιμετωπίσει τις τεχνικές δυσκολίες και τις περιπτώσεις που δημιουργούν πρόβλημα, ώστε συντομότατα να ξεκαθαρίσει το καθεστώς να φορολογείται κάποιος για το πραγματικό όφελος που έχει από ένα ακίνητο και να μην υπάρχει αντίδραση». «Η αγορά έχει «παγώσει» τελείως από την επιβάρυνση του φόρου υπεραξίας», υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη συνάντηση που θα έχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με το οικονομικό επιτελείο θα αντιμετωπιστούν οι υπερβολές και θα βρεθούν ικανοποιητικές λύσεις.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com