Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Επτά «ανοιχτά μέτωπα» με την τρόικα

Σε επτά «μέτωπα» επικεντρώνονται οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικα που φθάνουν στην Αθήνα και ξεκινούν τη Δευτέρα κρίσιμο γύρο συνομιλιών με την κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου:






Την υιοθέτηση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, θέμα στο οποίο η τρόικα τηρεί σκληρή στάση, το χρονοδιάγραμμα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, οι ομαδικές απολύσεις, οι φόροι υπέρ τρίτων, η επίτευξη συμφωνίας για το φετινό δημοσιονομικό κενό αλλά και ο τρόπος χειρισμού στο «μέτωπο» των μέτρων της διετίας 2015 ? 2016, διαθεσιμότητα στο Δημόσιο αλλά και τα stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, μετά το Eurogroup της Δευτέρας, αν και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ανοικτά «είναι δύσκολο να μην τα βρούμε».

Εν τω μεταξύ χθες αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση του δανείου μέσα στο Μάρτιο εμφανίστηκε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Μ. Σπίντελεγκερ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του EcoFin.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό αξιωματούχο τουλάχιστον θα μπορούσε μέσα στο Μάρτιο να υπάρξει μια απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, εάν έως τότε η τρόικα επιστρέψει (στο Eurogroup) με ένα θετικό αποτέλεσμα της αξιολόγησής της στην Αθήνα. Υποστήριξε δε πως εάν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1,5 δισ. ευρώ όπως προανήγγειλε προ ημερών ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αυτό αποτελεί το κλειδί για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ έκανε λόγο για πέντε πεδία μεταρρυθμίσεων που εξετάζει η τρόικα. Πρόσθεσε παράλληλα πως υπάρχουν πολύ θετικές ενδείξεις ότι από την πλευρά της Ελλάδας έχουν εφαρμοστεί μερικές από αυτές.

Η απόφαση για επιστροφή της τρόικα ενισχύει τις πιθανότητες για επίτευξη έστω καταρχήν συμφωνίας έως τις αρχές Μαρτίου. Χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως οι επικείμενες διαβουλεύσεις θα είναι εύκολες, αφού στο τραπέζι βρίσκεται καυτή ατζέντα, σε πολλά «μέτωπα», κυρίως διαρθρωτικά, σε μια περίοδο εξαιρετικά ευαίσθητη, πολιτικά, για την κυβέρνηση.

Πάντως όλες οι πλευρές, για διαφορετικούς λόγους, επιδιώκουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση: Η Αθήνα θέλει να εισέλθει στο σκληρό πυρήνα της προεκλογικής αναμέτρησης, με τα ταμεία γεμάτα ενόψει των μεγάλων λήξεων περίπου 9 δισ. το Μάιο.

Η ευρωζώνη θέλει πριν της ευρωεκλογές να έχει καθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα, με δεδομένες τις ισχυρές ευρωσκεπτικιστικές τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της.

Μεταρρυθμίσεις ΟΟΣΑ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο «αγκάθι». Η τρόικα επιμένει πως οι προτάσεις του ΟΟΣΑ πρέπει να εφαρμοστούν κατά 100%. Για την Αθήνα αρκετές από τις παρεμβάσεις (π.χ. γάλα, φάρμακα) παραμένουν ευαίσθητο πεδίο, γεγονός που καθιστά μεγάλο στοίχημ την επίτευξη πλήρους συμφωνίας.

Δημοσιονομικά
Σε πρώτο πλάνο είναι οι ελληνικές εκτιμήσεις για το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα. Θα αξιολογηθούν τα τελευταία στοιχεία για το δίμηνο Ιανουαρίου ? Φεβρουαρίου με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν σε επίτευξη πλεονάσματος ? έκπληξης, που εφόσον επιβεβαιωθεί η Αθήνα θεωρεί πως κλείνει το δημοσιονομικό κενό του 2014. Η τρόικα επιμένει ιδιαίτερα στο χαρακτήρα των μέτρων που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή στο βαθμό που προκύπτει από μέτρα προσωρινού ή μόνιμου χαρακτήρα και στις επιπτώσεις αυτών στους προϋπολογισμούς της διετίας 2015 ? 2016. Για τα μέτρα της διετίας 2015 ? 2016 που θα ενσωματώνονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, προσχέδιο του οποίου έχει ήδη σταλεί στην τρόικα στη βάση των ελληνικών εκτιμήσεων, η Αθήνα επιδιώκει να μεταθέσει χρονικά τη συζήτηση. Θέμα που καταρχήν φέρεται να μη βρίσκει αντίθετη την τρόικα, όσον αφορά στον ακριβή προσδιορισμό, τώρα, συγκεκριμένων παρεμβάσεων, κάτι βέβαια που θα κριθεί στην πορεία των συζητήσεων.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%
Στο τραπέζι είναι η ελληνική πρόταση για εφάπαξ μείωση των εισφορών και οι παρεμβάσεις που ίσως απαιτηθούν για να καλυφθεί το κόστος στα ταμεία.

Ομαδικές απολύσεις
Η Αθήνα επιδιώκει ενδιάμεση λύση για την αλλαγή του καθεστώτος και σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έχει ήδη στείλει σχέδιο συμβατό με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων
Η Ελλάδα έχει καταθέσει ήπια πρόταση, μένει να φανεί εάν θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα, έστω με δέσμευση για υλοποίηση νέου κύματος καταργήσεων, αργότερα.

Ο Σόιμπλε θα στηρίξει
«Εάν επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας και μάλιστα εάν είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα διστάσει να εκπέμψει στην Αθήνα θετικό μήνυμα, ακόμη και χωρίς το «πράσινο φως» της καγκελαρίου», εκτιμά η Deutsche Welle. Ο κ. Σόιμπλε, αναφέρει, έπραξε ανάλογα και πριν τις γερμανικές εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν παραδέχθηκε ότι θα απαιτηθεί ενδεχομένως και τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. «Ένα υψηλό πλεόνασμα θα δικαιώσει την πολιτική Σόιμπλε και κατά συνέπεια τη διαχείριση της κρίσης από το Βερολίνο» εκτιμά.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com