Ιδιαιτέρως ενοχλημένη εμφανίζεται η Αθήνα από το ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο που επέλεξαν να ανοίξουν τα Τίρανα, με ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε στον Ελληνα πρέσβη, Λεωνίδα Ροκανά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη διακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών απαιτείται η τροποποίηση του προγράμματος ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο για υδρογονάνθρακες, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται η αλβανική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στον Ελληνα πρέσβη παραδόθηκε από την αλβανική πλευρά και χάρτης, προκειμένου να υποστηριχθεί η βασιμότητα της αμφισβήτησης.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιδράσει με ψυχραιμία και στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, πρώτη ένδειξη της ενόχλησης ήταν η ματαίωση της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι το 2009, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός Εντι Ράμα είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί για τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών, με το επιχείρημα ότι ήταν ετεροβαρής και έπληττε τα συμφέροντα της Αλβανίας. Έτσι, τα Τίρανα, ενώ στη διαπραγμάτευση είχαν δεχθεί την οριοθέτηση με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, στη συνέχεια άλλαξαν στάση και θεωρούν ότι τα Διαπόντια Νησιά δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα, θέση που υποστηρίζει και η Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου.