Συγκρατημένη αισιοδοξία στο εσωτερικό, «καρφιά» και προβληματισμός από το εξωτερικό για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Στο μόνο που όλοι συμφωνούν είναι ότι αποτελεί μονόδρομο η επίτευξη συμφωνίας το αργότερο έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.
Ωστόσο οι «βόμβες» του Ζ. Κ. Γιούνκερ ρίχνουν τον πήχυ των προσδοκιών που καλλιεργεί η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες. Εν ολίγοις, όλα δείχνουν ότι σε κανένα από τα ακανθώδη ζητήματα δεν υπάρχει, όχι μόνο συμφωνία, αλλά ούτε καν προσέγγιση. Παρ' όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία Ελλάδα και δανειστές ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σε ό,τι αφορά τη φιλολογία γύρω από το αν θα πληρωθεί ή όχι η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «θα πληρωθεί κανονικά», υπό τον όρο όμως ότι θα υπάρξει συμφωνία.
Πάντως για το ζήτημα αυτό φαίνεται να ανοίγει παράθυρο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, για συγχώνευση όλων των δόσεων προς το ΔΝΤ σε μία και ημερομηνία πληρωμής στις 19 Ιουνίου.
Brussels
Σε επίπεδο Brussels Group, η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση διά ζώσης, αναβλήθηκε και αντί αυτής πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη. Η ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με προοπτική σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σε ό,τι πάντως αφορά το περιεχόμενο της προωθούμενης συμφωνίας, αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση του Ζ.Κ. Γιούνκερ που αναφέρει ότι από τις αλλαγές που επίκεινται στον ΦΠΑ θα πρέπει να εισπραχθούν επιπλέον 1,8 δισ., ενώ η κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί όλες τις τελευταίες ημέρες ότι δημοσιονομικά η αλλαγή θα ήταν ουδέτερη.
Η κατάσταση, όπως περιγράφεται από την κυβέρνηση αλλά και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, έχει ως εξής:
ΦΠΑ: Η ελληνική πλευρά προτείνει τρεις συντελεστές, 23%, 14% και 7%. Στο τελευταίο συντελεστή να εντάσσονται όλα τα προϊόντα. Οι θεσμοί ζητούν να ισχύσουν δύο μόνο συντελεστές 23% και 11%. Στο χαμηλό συντελεστή θα εντάσσονται ελάχιστα προϊόντα, μεταξύ των οποίων λίγα τρόφιμα (γάλα, ψωμί) και τα φάρμακα.
Ασφαλιστικό: Η ελληνική πλευρά προκρίνει μόνο τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Οι θεσμοί θέλουν να ανοίξει συνολικά το θέμα, με μείωση της συνολικής δαπάνης, όπερ ερμηνεύεται «ψαλίδι» ακόμη και σε κύριες συντάξεις.
Εργασιακό: Η Ελλάδα θέλει την επαναφορά σε δόσεις του κατώτατου μισθού, όπως και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση το πόρισμα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Οι θεσμοί το απορρίπτουν, συμφωνώντας ωστόσο ότι το θέμα μπορεί να ανοίξει αργότερα (Σεπτέμβριο), με την ελληνική πλευρά ωστόσο να δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία μονομερή ενέργεια.
Ιδιωτικοποιήσεις: Η ελληνική πλευρά δείχνει να θέλει να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, αλλά οι θεσμοί ζητούν συγκεκριμένη λίστα με στόχο για έσοδα.
Πλεόνασμα: Η κυβέρνηση συμφωνεί να είναι λίγο πάνω από το 1% για το 2015, αλλά οι θεσμοί θεωρούν ότι για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται επιπλέον μέτρα ύψους 3-4 δισ., κάτι που δεν αποδέχεται η Αθήνα. Οι θεσμοί πάντως δεν αποδέχονται κάποιους στόχους που θέτει η ελληνική πλευρά, όπως τα έσοδα που θα υπάρξουν από την ρύθμιση με τις 100 δόσεις. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπραχθούν 600 εκατ., ενώ οι θεσμοί το θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο.
Πάντως κομβικό σημείο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι η στάση του ΔΝΤ και κατά πόσο μπορεί να είναι ευέλικτο στην όποια συμφωνία υπάρξει. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, το Ταμείο δεν δείχνει σημάδια ευελιξίας, κάτι που απομακρύνει την επίτευξη συμφωνίας.
Στόχος το έκτακτο Eurogroup
Η ελληνική αντιπροσωπεία μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με προοπτική σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου να κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας..
Η στάση του ΔΝΤ
Κομβικό σημείο στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι η στάση του ΔΝΤ και κατά πόσο μπορεί να είναι ευέλικτο στην όποια συμφωνία υπάρξει. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, το Ταμείο δεν δείχνει σημάδια ευελιξίας, κάτι που απομακρύνει την επίτευξη συμφωνίας.
Βολές κατά Γ. Βαρουφάκη
«Καρφιά» από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό πρακτορείο MNI. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «δεν βοηθάει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης». Αντίθετα, λέει καλά λόγια -έστω και διατακτικά- για τον Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι «ο Αλ. Τσίπρας έχει καταστεί εξαιρετικά υπεύθυνος». Πάντως χαρακτηρίζει το κυβερνών κόμμα ως μη νορμάλ.
Η συνέντευξη Γιούνκερ είχε όμως και ειδήσεις, όπως για παράδειγμα ότι από τις αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ θα πρέπει να έρθουν επιπλέον έσοδα ίσα με το 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. Παράλληλα διαμηνύει ότι η Ελλάδα «πρέπει να οργανωθεί, ώστε να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο» και αναφέρει ότι το Ταμείο θα πρέπει να είναι «παρών» σε όλες τις συμφωνίες.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφέρει ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει το αργότερο στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου «για ευνόητους λόγους», και ότι τάσσεται υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας τώρα, ανοίγοντας όμως παράθυρο κάποια μέτρα, όπως τα εργασιακά, να εφαρμοστούν το φθινόπωρο. Προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.
Εξηγεί σε ποια σημεία μπλοκάρει η διαπραγμάτευση και ότι ακόμα κάποιες προτάσεις δεν είναι τόσο ακριβείς όσο πρέπει, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές ότι η Ελλάδα δεν δίνει σαφή στοιχεία, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπάρχουσα ρευστότητα στη χώρα.
Επαναλαμβάνει ότι είναι στο στρατόπεδο των «φίλων» της Ελλάδας και ότι ο ίδιος προσωπικά θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει όχι μόνο τη χρεοκοπία αλλά και πιθανό Grexit και στέλνει μήνυμα προς όλους λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες ενός ατυχήματος, προσθέτοντας ότι το κόστος για την Ε.Ε. θα είναι μεγάλο.
Όσο για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ συμβουλεύει κατά της πιθανότητας πρόωρων εκλογών εξηγώντας ότι δεν θα αλλάξουν τη στάση των άλλων χωρών, απλώς θα καθυστερήσουν τις εξελίξεις.
Αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, συγκαταλέγεται στο στρατόπεδο αυτών που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και λέει ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η παρούσα συμφωνία και μετά να συζητηθεί η πιθανότητα τρίτου δανείου.
Τέλος στέλνει μήνυμα στον ελληνικό λαό να κάνει κουράγιο και ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί να ταπεινωθεί».