Σε πάνω από 100.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών σε όλη τη χώρα, που εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα, τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).
Τα παραπάνω δήλωσε ο υποδιοικητής του Οργανισμού Δημήτρης Χριστοφορίδης από τη Δράμα, όπου βρέθηκε, χθες το βράδυ, στο πλαίσιο περιοδείας του σε όλα τα περιφερειακά τμήματα του ασφαλιστικού φορέα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου, όπως είπε, να ενημερώσει τους συνδικαλιστικούς και παραγωγικούς φορείς αναφορικά με τη ρύθμιση και τις μελλοντικές πρωτοβουλίες που θα πάρει ο Οργανισμός για τους ασφαλισμένους.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά δομικά προβλήματα στον ασφαλιστικό οργανισμό, τόνισε ωστόσο ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο διοικητής Τάσος Πετρόπουλος έδωσαν έμφαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ώστε, σταδιακά, να υπάρξει πλήρης μηχανογράφηση του οργανισμού και να μη ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι.
Αναφορικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές, επισήμανε ότι υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους επαγγελματίες να ενταχθούν σε αυτή και ήδη έχουν κατατεθεί πάνω από 100.000 αιτήσεις. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι μέχρι τις 2 Ιουνίου, οπότε είναι η καταληκτική ημερομηνία, οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 120.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο 32% των επαγγελματιών, που παρέμεναν ανενεργοί, τα προηγούμενα χρόνια, λόγω αδυναμίας πληρωμής.
"Αυτό το 32% των ανενεργών επαγγελματιών επανεντάσσεται στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης" τόνισε ο κ. Χριστοφορίδης και συμπλήρωσε: "Η αγορά έχει προβλήματα. Οι μη ενεργοί επαγγελματίες ήταν κοντά στις 370.000 επί συνόλου 740.000. Αναφερόμαστε, δηλαδή, στους μισούς επαγγελματίες της χώρας. Η μηνιαία καταβολή για την πρώτη από τις 100 δόσεις θα ξεκινήσει πιθανότατα την 1η Ιουλίου".
Σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού κλάδου από τον αντίστοιχο της υγείας, ο κ. Χριστοφορίδης υπογράμμισε, με έμφαση, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει και τόνισε ότι αν κάτι τέτοιο εφαρμοζόταν από μια κυβέρνηση, τότε ο Ο.Α.Ε.Ε. θα κατέρρεε μέσα σε τρεις μήνες.
Καταλήγοντας, ο υποδιοικητής του Ο.Α.Ε.Ε. σημείωσε ότι το Ταμείο θα ανακάμψει σταδιακά τα επόμενα χρόνια.