Φόρους δύο ταχυτήτων για την οικειοθελή αποκάλυψη και νομιμοποίηση των «κρυφών» εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και στην Ελλάδα προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η πρόταση της κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης προβλέπει τη φορολόγηση με συντελεστή 15% των αδήλωτων εισοδημάτων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού και την επιβολή φόρου με διπλάσιο συντελεστή 30% για όσους έχουν «κρυφά» εισοδήματα σε εγχώριες τράπεζες. Ουσιαστικά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ίδιο αδίκημα φοροδιαφυγής με διαφορετικό τρόπο, καθώς «τιμωρεί» όσους κράτησαν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, ενώ επιβραβεύει με την επιβολή μικρότερου φόρου όσους τα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς μάλιστα να έχουν την υποχρέωση να τα επαναπατρίσουν.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το προτεινόμενο σχέδιο θέτει ζητήματα ηθικής τάξης, αλλά υπογράμμισε ότι το επιχείρημα από την άλλη πλευρά είναι ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να εισπράξει κάποια έσοδα από τις συγκεκριμένες καταθέσεις.
Οι φορολογούμενοι που θα αποκαλύψουν οικειοθελώς στις φορολογικές αρχές τα αδήλωτα εισοδήματα και καταβάλλουν τους φόρους που αναλογούν τότε θα γλιτώνουν από το φορολογικό έλεγχο, τις ποινικές διώξεις και θα λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό τακτοποίησης των υποχρεώσεών τους έναντι του ελληνικού δημοσίου.
Με την τακτοποίηση και πληρωμή των σχετικών φόρων θα αίρονται όλες οι ποινικές διώξεις, εκτός και αν χρήματα αυτά προέρχονται από λαθρεμπόριο ή εγκληματικές δραστηριότητες.
Πώς θα δηλωθούν οι «κρυφές» καταθέσεις << Η διαδικασία για τη νομιμοποίηση των εισοδημάτων θα είναι πολύ απλή και θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Όπως είπε ο υπουργός, ο φορολογούμενος θα εισέρχεται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet και θα δηλώνει τα αδήλωτα εισοδήματα που έχει κρύψει σε τράπεζες του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Με τη δήλωση των εισοδημάτων θα υπολογίζεται αυτόματα ο φόρος, ο οποίος θα πληρώνεται ηλεκτρονικά και μετά ο φορολογούμενος θα λαμβάνει πιστοποιητικό τακτοποίησης.
Για όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται κρυμμένα σε... θυρίδες, σεντούκια, στρώματα κ.λπ. ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι για να τα νομιμοποιήσουν θα πρέπει να τα καταθέσουν πρώτα στην τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν «μαύρο χρήμα» στο εξωτερικό θα πρέπει να εμφανίζουν κατά τη δήλωση των εισοδημάτων αυτών και τα σχετικά τραπεζικά έγγραφα που θα αποδεικνύουν την ύπαρξη των χρημάτων. Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων προβλέπει τα εξής:
[1] «Κρυφά» εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. Θα επιβληθεί φόρος με συντελεστή που θα ανέρχεται στα επίπεδα του 15% επί του ποσού που είναι κατατεθειμένο στην τράπεζα. Για παράδειγμα εάν ένας φορολογούμενους έχει 1.000.000 ευρώ αδήλωτα εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού μπορεί να τα νομιμοποιήσει καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο 150.000 ευρώ χωρίς να είναι υποχρεωμένος να τα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Για τους Έλληνες φορολογούμενους με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα εφαρμοστεί άλλη διαδικασία. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την εθελοντική αποκάλυψη των καταθέσεων στο εξωτερικό, θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας.
Οι ελβετικές αρχές θα ενημερώσουν τις τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους θα κληθούν ενημερώσουν του Έλληνες καταθέτες (φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας) για το νέο φορολογικό νόμο και τη δυνατότητα νομιμοποίησης των κρυφών εισοδημάτων τους. Μάλιστα οι ελβετικές τράπεζες θα προειδοποιούν τους καταθέτες ότι στην περίπτωση που δεν θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία και δεν προσκομίσουν σχετικό φορολογικό πιστοποιητικό από τις ελληνικές φορολογικές αρχές, τότε ο τραπεζικός τους λογαριασμός θα κλείνει.
Η παραπάνω διαδικασία δεν ισχύει για όσους έχουν νόμιμα βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό, δηλαδή είχαν φορολογηθεί κανονικά.
[2] Αδήλωτα εισοδήματα σε εγχώριες τράπεζες. Το ίδιο σχέδιο θα εφαρμοσθεί και για όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται σε τράπεζες της Ελλάδας. Οι καταθέσεις αυτές θα φορολογηθούν όμως με συντελεστή 30%.
Σημειώνεται ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι ελεγκτικές αρχές έχουν ζητήσει από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα να παραδώσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου τις κινήσεις λογαριασμών 2.200 φυσικών προσώπων προκειμένου να γίνει έλεγχος σε βάθος 15ετίας.
Τιμωρία και επιβράβευση
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ίδιο αδίκημα φοροδιαφυγής με διαφορετικό τρόπο, καθώς «τιμωρεί» όσους κράτησαν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, ενώ επιβραβεύει με την επιβολή μικρότερου φόρου όσους τα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς μάλιστα να έχουν την υποχρέωση να τα επαναπατρίσουν.
Ζήτημα ηθικής τάξης
Ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι το προτεινόμενο σχέδιο θέτει ζητήματα ηθικής τάξης, αλλά υπογράμμισε ότι το επιχείρημα από την άλλη πλευρά είναι ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να εισπράξει κάποια έσοδα από τις συγκεκριμένες καταθέσεις.
Σε δύο εβδομάδες το νομοσχέδιο για τη φορολογία στα Ι.Χ.
Διαβούλευση εξπρές δύο εβδομάδων για τις ανατροπές στη φορολογικό καθεστώς των αυτοκινήτων προκειμένου να μην «παγώσει» η αγορά εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την καθιέρωση ως βάση φορολόγησης την εμπορική αξία των οχημάτων και όχι τον κυβισμό «που είναι ένα αναχρονιστικό και παρωχημένο» όπως υπογράμμισε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον υπουργό, στη διαβούλευση θα εξεταστούν όλες οι προτάσεις που θα υποβάλουν οι φορείς και οι πολίτες ενώ μεθαύριο Παρασκευή πραγματοποιείται το πρώτο ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους φορείς της αγοράς του αυτοκινήτου.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης το σημερινό σύστημα φορολόγησης με βάση τον κυβισμό των Ι.Χ. είναι αναχρονιστικό και στόχος των αλλαγών είναι να υπάρξει ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης των ΙΧ το οποίο θα βασίζεται στην αξία. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αξία του αυτοκινήτου τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η φορολογική επιβάρυνσή του. Για τον υπολογισμό της θα λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος όρος της τιμής της στην ΕΕ και όχι η αξία που θα δίνει το εργοστάσιο ώστε να αποφεύγεται η υποτιμολόγηση. Ο κ. Βαρουφάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας με την επιβολή τέλους κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας όπως τα ηλεκτροκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα που σήμερα έχουν μηδενικά τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, προανήγγειλε την παροχή κάποιας επιβράβευσης σε όσους έχουν ήδη προχωρήσει ή θα προχωρήσουν σε μετατροπή του οχήματός τους από βενζίνη σε υγραέριο.