Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Αγώνας δρόμου από τις τράπεζες για επιστροφή καταθέσεων ύψους 35 δισ

Αγώνα δρόμου είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν οι τράπεζες με στόχο την επαναπροσέλκυση των καταθέσεων ιδιωτών ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ, οι οποίες έφυγαν από το σύστημα από τον Δεκέμβριο του 2014.



Οπως σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες τα καταστήματα των τραπεζών γνωρίζουν καλά το πελατολόγιό τους και ποιοι από τους πελάτες τους πραγματοποίησαν αναλήψεις εξαιτίας της ανασφάλειάς που δημιουργήθηκε ενόψει των πρόωρων εκλογών. Οι πελάτες αυτοί αναμένεται να ειδοποιηθούν, προσωπικά ο καθένας, μόλις η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών αποτελέσει γεγονός.

Οι περισσότερες αναλήψεις, σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, που διενεργήθηκαν, αποτελούν ασφαλώς δηλωμένα χρήματα των καταθετών- οι τράπεζες διαθέτουν τα εκκαθαριστικά των πελατών τους και άρα γνωρίζουν- και αφορούν μετρητά που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία (θυρίδες, στρώματα κ.λπ.).

Το τραπεζικό σύστημα έχει απόλυτη ανάγκη των καταθέσεων αυτών και είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για να τα επαναφέρει στο σύστημα, μολονότι δεν διαθέτει τα όπλα των υψηλότερων επιτοκίων. Το ίδιο θα συμβεί και με τις καταθέσεις που οι πελάτες προτίμησαν να κάνουν αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού με ξένο θεματοφύλακα ή τίτλους, με δεδομένο πως στις πιο πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οι αποδόσεις των συγκεκριμένων κεφαλαίων είναι αρνητικές. Οι πιο πολλές περιπτώσεις καταθετών που πραγματοποίησαν αναλήψεις από τα γκισέ των τραπεζών το προηγούμενο χρονικό διάστημα αφορούν μικροκαταθέτες (ποσά από 5.000-20.000 ευρώ) αν και υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις με ποσά μεγαλύτερα που πάντως και αυτά στην πλειονότητά τους δεν ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ ανά κατάθεση.
Αγώνας δρόμου από τις τράπεζες για επιστροφή καταθέσεων ύψους 35 δισ.

Ετσι και αλλιώς πάντως από το επόμενο έτος με βάση το περιουσιολόγιο οι καταθέτες που δεν θα επιστρέψουν τα χρήματά τους στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό δίλημμα: να τα δηλώσουν εκτός τραπεζικού συστήματος ή να μην τα δηλώσουν καθόλου μολονότι πρόκειται για νόμιμα αποκτηθέντα εισοδήματα. Αν τυχόν αυτά τα χρήματα αν και νόμιμα δεν δηλωθούν στο περιουσιολόγιο, τότε ξαφνικά μένουν εκτός συστήματος αυτομάτως χαρακτηρίζονται παράνομα και δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν με κανονικές διαδικασίες.

Επομένως με βάση τα παραπάνω μένει στους διευθυντές των καταστημάτων των τραπεζών το δύσκολο έργο για την επαναπροσέλκυση των συγκεκριμένων καταθέσεων και στους καταθέτες να λάβουν την απόφαση. Η ρευστότητα των τραπεζών πρέπει να αποκατασταθεί, σημειώνουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, καθώς μόνον αυτός ο τρόπος υπάρχει για να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να ανασυνταχθεί και να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία.
Αγώνας δρόμου από τις τράπεζες για επιστροφή καταθέσεων ύψους 35 δισ.

UBS: Δυνατή η αύξηση καταθέσεων 5% ανά τρίμηνο

Σε έκθεση της η UBS τονίζει ότι, το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών παραμένει μία δύσκολη υπόθεση, καθώς τον Μάρτιο έφυγε από το τραπεζικό σύστημα άλλο 1,6% καταθετικών λογαριασμών. Η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση μέσω Ευρωσυστήματος κινείται από 30%-38% του συνολικού ενεργητικού της κάθε μίας από τις συστημικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή η αύξηση χορηγήσεων -αναφέρει η έκθεση- παραμένει υποτονική (σ.σ. έως ανύπαρκτη) ενώ ο ELA μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για την υποστήριξη των υφιστάμενων γραμμών χρηματοδότησης. Σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί και παρουσιάζει τάση αυξητική.
Αγώνας δρόμου από τις τράπεζες για επιστροφή καταθέσεων ύψους 35 δισ.

Η UBS πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα και συνομίλησε με επιχειρηματίες και τραπεζικούς παράγοντες για το θέμα της ρευστότητας. Σύμφωνα με τον οίκο οι συνομιλητές του υποστηρίζουν πως ακόμη και στην επίτευξη μιας συμφωνίας η σημερινή κατάσταση θα έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην:

1) αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η οποία θα χρειαστεί χρόνο.

2) στην ελάφρυνση του χρέους του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω του μεγέθους τους και της αυξητικής τους τάσης δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση.

3) στην κεφαλαιακή ισορροπία και επάρκεια των τραπεζών.

Η διαθεσιμότητα της έκτακτης βοήθειας προς τις ελληνικές τράπεζες εξετάζεται εβδομαδιαία. Οι συνομιλητές της UBS δεν απέκλειαν κούρεμα στις εγγυήσεις που διαθέτουν οι τράπεζες για να λαμβάνουν έκτακτη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Ο οίκος επισημαίνει πως η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αν γίνει πολύ σφιχτή ενδέχεται και να οδηγήσει στην εφαρμογή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Όμως ο οίκος επισημαίνει πως όλα τα παραπάνω καθοδηγούνται από πολιτικές αποφάσεις που σχετίζονται με την επίτευξη ή μη μιας βιώσιμης συμφωνίας.

Με βάση στοιχεία του Μαρτίου, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανήλθε σε 126%.

Σε αυτό περιβάλλον, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η έκτακτη χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα και μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, θα υπάρξει μία αρνητική δυναμική της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζών μέσα στο τρέχον έτος.

Πάντως ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ φαίνεται ανακοπή του τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Οι τράπεζες αναπτύσσουν πολιτικές έως ότου δημιουργηθεί νέο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να περιορίσουν τις αρνητικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν. Καλούν μέσω επιστολών τους πελάτες σε αναδιάρθρωση και συζητούν και σχεδιάζουν με την κυβέρνηση την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη της UBS οι καταθέσεις ιδιωτών που έφυγαν από το σύστημα λόγω φόβου μπορούν να επιστρέψουν σε μεγάλο βαθμό. Η πρόβλεψη του οίκου είναι 5% αύξηση των καταθέσεων ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015. Η εμπειρία όμως από την προηγούμενη αντίστοιχη κρίση είναι πως τα προβλήματα ρευστότητας που δημιουργήθηκαν ήδη αφήνουν αποτυπώματα στη δυναμική του ενεργητικού των τραπεζών. Αυτό σημαίνει πως η εξομάλυνση του λόγου δανείων προς καταθέσεις θα καθυστερήσει περισσότερο. Ετσι η ανησυχία οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια υφίσταται.

Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες για την ενίσχυση των κεφαλαιακών θέσεων στο 2013-2014, η UBS τονίζει ότι οι σημερινές κεφαλαιακές εφεδρείες μπορεί ακόμα να αποδειχθούν ανεπαρκείς. Όμως το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών θα εξεταστεί από τη ρυθμιστική αρχή, πιθανότατα το επόμενο έτος κάτι που σημαίνει πως υπάρχει χρονικό περιθώριο έστω και μιας μερικής ανάταξης, αν δεν υπάρξουν άλλες ολιγωρίες.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com