Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Φαβορί και αουτσάιντερ στις 13 Περιφέρειες

Με ισχυρό προβάδισμα στην αφετηρία της μάχης των περιφερειακών εκλογών φαίνεται ότι ξεκινούν έξι υποψήφιοι που στηρίζονται από τη ΝΔ, ενώ στη Λ. Συγγρού εκτιμούν πως, με βάση τις έως τώρα μετρήσεις, τουλάχιστον ακόμη τρεις μπορούν να περάσουν στον δεύτερο γύρο και ενδεχομένως να κερδίσουν απέναντι στους υποψηφίους, είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε του ΠΑΣΟΚ.




Ταυτόχρονα, και σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις της ΝΔ, παρά τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, πέντε εν ενεργεία περιφερειάρχες που στηρίχθηκαν στις προηγούμενες εκλογές από τη Χαρ. Τρικούπη εμφανίζονται να δείχνουν ότι μπορούν να περάσουν στον δεύτερο γύρο με αντιπάλους υποψηφίους που είτε στηρίζονται από τη ΝΔ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, οι περισσότεροι εκ των υποψηφίων που υποδείχθηκαν από την Κουμουνδούρου εμφανίζουν -επί του παρόντος- σοβαρά προβλήματα αναγνωρισιμότητας και πολλοί εξ αυτών ενδέχεται να μην μπορέσουν να πλασαριστούν στις δύο πρώτες θέσεις που οδηγούν στην επαναληπτική αναμέτρηση.

Γ. Σγουρός - Αττική
Γ. Σγουρός
Γ. Σγουρός
Στην Περιφέρεια Αττικής και καθώς ακόμη δεν έχει μετρηθεί η υποψηφιότητα του Γ. Κουμουτσάκου (που υποδείχθηκε καθυστερημένα από τη ΝΔ) ο νυν Περιφερειάρχης Γ. Σγουρός εμφανίζεται να περνά στον δεύτερο γύρο, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Στη Λ. Συγγρού εκφράζονται φόβοι ότι η σύγχυση που δημιουργήθηκε μέχρι την αποφασιστεί η επιλογή του κ. Κουμουτσάκου ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στη γενικότερη υποψηφιότητά του και κρατούν μικρό «καλάθι» στο κατά πόσο θα μπορέσει να περάσει στον δεύτερο γύρο, αφού, όπως σημειώνουν, «το χαμηλών τόνων προφίλ του δείχνει να είναι ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας στη συγκεκριμένη περιφέρεια». Αντιθέτως ο Γ. Σγουρός δείχνει ότι, αν βρεθεί στον δεύτερο γύρο απέναντι στη Ρ. Δούρου, μπορεί να κερδίσει την Περιφέρεια, καθώς τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει τη στήριξη της ΝΔ.

Σε μονοψήφια ποσοστά κινείται ο υποψήφιος της ΧΑ Ηλ. Παναγιώταρος, όπως και Θ. Παφίλης του ΚΚΕ, αλλά με μία δυναμική αντίστοιχη με την πρόσφατη δημοσκοπική άνοδο του κόμματός του, πολύ χαμηλά βρίσκεται ο υποψήφιος των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλης, ενώ δεν έχει μετρηθεί ακόμη η υποψηφιότητα του Β. Οικονόμου που στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ και τοπικές κινήσεις από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Οικολογίας.
Απ. Τζιτζικώστας
Απ. Τζιτζικώστας

Απ. Τζιτζικώστας - Κεντρική Μακεδονία
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο γαλάζιος «αντάρτης» Απ. Τζιτζικώστας εμφανίζεται να ξεκινά με προβάδισμα έναντι του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Ιωαννίδη, ο οποίος ωστόσο δείχνει ότι μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο, αν ευοδωθούν οι προσπάθειες της Λ. Συγγρού να συσπειρωθούν γύρω του όλοι οι βουλευτές και το στελεχικό κομματικό δυναμικό της περιοχής. Σε μεγάλη απόσταση από τους δύο βρίσκεται -επί του παρόντος- η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου, καθώς έξω από τον νομό Θεσσαλονίκης έχει πολύ χαμηλά ποσοστά. Αστάθμητη επί του παρόντος είναι η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή Μ. Μπόλαρη καθώς σε όλες τις προηγούμενες μετρήσεις βρισκόταν αρκετά υψηλά, κάτι που αναμένεται ωστόσο να διασαφηνιστεί στις επόμενες μετρήσεις καθώς πλέον θα στηριχθεί μόνο από τη ΔΗΜΑΡ, αφού το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει δικό του υποψήφιο, τον οποίο ακόμη δεν έχει ανακοινώσει. Με βάση τα δεδομένα στη Λ. Συγγρού δεν αποκλείουν μια «εμφύλια» αναμέτρηση την δεύτερη Κυριακή και εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση -ανεξαρτήτως του διδύμου στον δεύτερο γύρο- η Περιφέρεια θα μείνει στα «χέρια» της ΝΔ, γι΄ αυτό και σκοπίμως δεν διαρρηγνύουν τις σχέσεις τους με τον Απ. Τζιτζικώστα.
Αλ. Καχριμάνης
Αλ. Καχριμάνης

Αλ. Καχριμάνης - Ηπειρος
Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο εν ενεργεία περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης που στηρίζεται από τη ΝΔ θεωρείται το αδιαφιλονίκητο φαβορί, καθώς ξεκινά με ένα ισχυρό προβάδισμα απέναντι στην Ολ. Γεροβασίλη, καθώς πέραν των άλλων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται στην Αρτα, τον μικρότερο νομό της Ηπείρου. Η διαφορά τους, σύμφωνα με την Λ. Συγγρού, είναι διψήφια και εκτιμούν ότι ο κ. Καρχιμάνης μπορεί να κερδίσει και από τον πρώτο γύρο, περιμένουν, ωστόσο να δουν το πως θα κινηθεί η υποψηφιότητα και του Γ. Ζάψα που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά θα στηριχθεί και από το ΠΑΣΟΚ.
Κ. Αγοραστός
Κ. Αγοραστός

Κ. Αγοραστός - Θεσσαλία
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι εκτιμήσεις της ΝΔ κάνουν λόγο για «υγιεινό περίπατο» και εύκολη νίκη του ο νυν περιφερειάρχη και πρώην βουλευτή Κ. Αγοραστού, καθώς η βουλευτής Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη δεν φαίνεται ότι μπορεί να απειλήσει την επανεκλογή του. Ο Β. Μπούτας από το ΚΚΕ κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, όπως επίσης ο προφυλακισμένος βουλευτής της ΧΑ Π. Ηλιόπουλος βουλευτής και η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μ. Χρυσοβελώνη. Ερώτημα παραμένει η υποψηφιότητα του γιατρού Ν. Τσιλιμίγκα, που αναμένεται να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς αυτή δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως και φυσικά δεν έχει ακόμη μετρηθεί.
Π. Τατούλης
Π. Τατούλης

Π. Τατούλης - Πελοπόννησος
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, που αυτή τη φορά θα στηριχθεί τόσο από τη ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ θεωρείται το μεγάλο και απόλυτο φαβορί, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν ότι μπορεί να επανεκλεγεί ακόμη και από την πρώτη Κυριακή. Τη δυναμική του κ. Τατούλη «βοηθά» και η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον ανεξάρτητο βουλευτή Οδ. Βουδούρη, απόφαση που προκάλεσε σφοδρή εσωκομματική αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα κεντρικών αλλά τοπικών στελεχών του κόμματος να κρατούν αποστάσεις και να μη στηρίζουν την υποψηφιότητά του. Πολύ χαμηλά, τέλος, κινείται η υποψηφιότητα του Γ. Μανώλη που στηρίζεται από την «Ενωση για την πατρίδα και τον λαό» του Β. Πολύδωρα.
Β. Χατζηλάμπρου
Β. Χατζηλάμπρου

Β. Χατζηλάμπρου - Δυτική Ελλάδα
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι μετρήσεις δείχνουν πως οδηγούμεθα σε μία αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ τριών πασοκογενών υποψηφίων, αλλά η πολυδιάσπαση του χώρου δίνει το δικαίωμα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Χατζηλάμπρου να ελπίζει βάσιμα ότι θα είναι στον δεύτερο γύρο. Ο νυν περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ έχει απέναντί του τον «αντάρτη» πρώην βουλευτή Ηλείας Γ. Ζαφειρόπουλου, αλλά και τον πρώην δήμαρχο Αγρινίου Θ. Σώκο που στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα να παραμένουν σχετικά χαμηλά ποσοστά και οι τρεις με τον κ. Κατσιφάρα, ωστόσο να προηγείται των υπολοίπων και να δείχνει ότι αυτός θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο μαζί με τον κ. Χατζηλάμπρου, αφού ο υποψήφιος της ΝΔ Ανδρ. Κατσανιώτη θεωρείται (κατ' ομολογία της Λ. Συγγρού) χαμηλών προσδοκιών.
Γ. Μαχαιρίδης
Γ. Μαχαιρίδης

Γ. Μαχαιρίδης - Νότιο Αιγαίο
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τέλος, τον πρώτο λόγο εξακολουθεί να έχει ο νυν περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και το 2010 είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Μάχη για το ποιος θα βρεθεί απέναντί του την δεύτερη Κυριακή δίνουν ο πρώην δήμαρχος Ρόδου Γ. Χατζημάρκος που στηρίζεται από τη ΝΔ και ο δήμαρχος Λειψών Μπ. Σπύρου που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και δείχνει ότι εκείνος θα είναι ο αντίπαλος του κ. Μαχαιρίδη στον δεύτερο γύρο.
Γ. Δακής
Γ. Δακής

Γ. Δακής - Δυτική Μακεδονία
Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ο νυν Περιφερειάρχης Γ. Δακής προηγείται με άνεση και στη Λ. Συγγρού θεωρούν ότι σχετικά εύκολα θα επανεκλεγεί,, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την «περιπέτεια» και το κόψιμο του Θ. Καρυπίδη δεν έχει ανακοινώσει ακόμη υποψήφιο (ακούγεται το όνομα του σκηνοθέτη Θ. Μουμουλίδη) και οι τοπικές του οργανώσεις είναι κομμένες στα δύο, ενώ σε αναζήτηση υποψηφίου είναι και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καρυπίδης (αν τελικά κατέβει) εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε σχετικά χαμηλά ποσοστά, μεγαλύτερα πάντως από αυτά των ΑΝΕΛ που τον στηρίζουν, καθώς φαίνεται ότι έχει κάποια διείσδυση σε ένα τμήμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Αρ. Γιαννακίδης
Αρ. Γιαννακίδης

Αρ. Γιαννακίδης - Ανατολική Μακεδονία
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όλα δείχνουν πως στη «μάχη» του δεύτερου γύρου θα βρεθούν ο νυν περιφερειάρχης Αρ. Γιαννακίδης που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παυλίδης που έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιθέτως ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μορφίδης, βρίσκεται αρκετά πίσω, καθώς πρόκειται περί ενός τοπικού κομματικού στελέχους από την Καβάλα με σχεδόν ανύπαρκτη δυνατότητα διείσδυσης στον μουσουλμανικό πληθυσμό της Ξάνθης και της Κομοτηνής.

Κ. Μπακογιάννης - Στερεά Ελλάδα
Κ. Μπακογιάννης
Κ. Μπακογιάννης
Στη Στερεά Ελλάδα η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη έχει ήδη ισχυρή δυναμική και στη Λ. Συγγρού εκτιμούν ότι εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσει την Περιφέρεια, ειδικά μάλιστα αν πειστεί ο Θαν. Γιαννόπουλος (προσπάθειες γίνονται και από την Ντ. Μπακογιάννη) να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Την εκλογή του κ. Μπακογιάννη διευκολύνει και η απόφαση του νυν περιφερειάρχη Κλ. Περγαντά, (που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ) να μη θέσει υποψηφιότητα, ενώ η απήχηση του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγ. Αποστόλου περιορίζεται στα όρια του νησιού.

Στ. Αρναουτάκης - Κρήτη
Στην Περιφέρεια Κρήτης ο περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη ένα σοβαρό προβάδισμα έναντι και των δύο συνυποψηφίων, του Σ. Τσόκα της ΝΔ και του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκη, ο οποίος φαίνεται ότι έχει και τον πρώτο λόγο για να περάσει στον δεύτερο γύρο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι μετρήσεις δείχνουν πως ο κ. Αρναουτάκης μάλλον θα επανεκλεγεί με άνεση ανεξαρτήτως τον ποιον θα βρει απέναντί του.
Στ. Αρναουτάκης
Στ. Αρναουτάκης

Σπ. Σπύρου - Ιόνια Νησιά
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οι μετρήσεις φέρουν τον νυν περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου, που έχει τη στήριξη της ΝΔ να προηγείται με μεγάλη διαφορά του Θ. Γαλιατσάτου που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η δύναμη του τελευταίου περιορίζεται στην Κεφαλλονιά. Υψηλά στις έως τώρα μετρήσεις βρίσκεται και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αντζ. Γκερέκου, αλλά οι πληροφορίες την φέρουν να μην είναι τελικά υποψήφια, εξέλιξη που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον Σπ. Σπύρου, καθώς και οι δύο έχουν την εκλογική τους «βάση» στην Κέρκυρα.
Σπ. Σπύρου
Σπ. Σπύρου

Ν. Γιακαλής - Βόρειο Αιγαίο
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οι μετρήσεις δείχνουν τους τέσσερις βασικούς υποψηφίους να βρίσκονται πολύ κοντά και να έχουν όλοι σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να μπουν στον δεύτερο γύρο. Την πιο «δυσανάγνωστη» μάχη δίνουν ο νυν περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, η πρώην βουλευτής της ΝΔ Χρ. Καλογήρου, η δημοσιογράφος Αγλ. Κυρίτση που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο παλαίμαχος βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας που παραδοσιακά διατηρεί υψηλά ποσοστά στη Λέσβο.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com