Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2014 το κρίσιμο στοίχημα

Σε σημείο καμπής έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, με βελτίωση σε πολλούς τομείς, όμως η σκληρή δουλειά πρέπει να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με ηγεσία, αποφασιστικότητα και αντοχή.




Με αυτά τα λόγια, κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος από την Ομάδα Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα Χρ. Ράιχενμπαχ, «έκλεισε» την παρουσίαση της 6ης έκθεσης για την ελληνική οικονομία, η οποία καλεί σε πολλές παρεμβάσεις, με έμφαση στη συλλογή των φόρων και ειδικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τη φοροδιαφυγή και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι στο επίπεδο της κοινωνίας δεν υπάρχει βελτίωση, δήλωσε ότι για να μειωθεί η ανεργία χρειάζεται πολύ ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και ότι για να περάσει η κρίση θα χρειαστούν όχι μήνες αλλά χρόνια. Το κρίσιμο στοίχημα, είπε, είναι το 2014 να υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την έκθεση (Οκτ. 2013 - Ιαν. 2014) η Ελλάδα ανέβηκε στη δεύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, όμως σε επίπεδο ρευστότητας η οικονομία παραμένει καθηλωμένη, αφού από διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους 3,1 δισ. απορροφήθηκαν μόνον 252 εκατ., εξέλιξη που κοινοτικοί αξιωματούχου απέδωσαν στην έλλειψη εγγυήσεων για δανειοδοτήσεις. Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης της εισπραξιμότητας των φόρων και μείωσης της γραφειοκρατίας. Η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι θα αποφέρει όφελος 5,2 δισ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης του ΟΟΣΑ για τη γραφειοκρατία, με παρεμβάσεις σε 13 τομείς και στόχο τη μείωσή της κατά 25%. Το σχετικό νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι του 2014.

Οσον αφορά στον ΦΠΑ, ο αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι σύντομα πρέπει να ληφθούν μέτρα απλοποίησης των μηχανισμών, καλύτερης επεξεργασίας των στοιχείων και καταπολέμηση της διαφυγής εσόδων. Έμφαση έδωσε στους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή ειδικά στα μεγάλα εισοδήματα, στη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην αύξηση των ελέγχων κ.λπ. Αναγνώρισε τις δυσκολίες στη συλλογή των φόρων λόγω της μείωσης της φοροδοτικής ικανότητας, τόνισε, όμως, ότι τα φορολογικά έσοδα μπορούν να συγκεντρωθούν. Ξεχωριστή αναφορά στους αυτοκινητόδρομους έκανε ο επίτροπος Ολι Ρεν και όπως δήλωσαν κοινοτικά στελέχη η υλοποίησή τους αναμένεται να συνεισφέρει 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα τρία χρόνια.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com