Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Θα διανεμηθεί το 70% του πλεονάσματος

Οι πιστωτές επιμένουν η όποια διανομή μέρους του πλεονάσματος του 2013 να έχει και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, για παράδειγμα να διατεθούν επιπλέον κεφάλαια για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, οι οποίες ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ περίπου στο τέλος Ιανουαρίου.




Παράλληλα, τραβούν «κόκκινη γραμμή» απαιτώντας η όποια διανομή να μην απειλήσει την επίτευξη του φετινού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,9 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι η όποια συζήτηση για παροχές «περνά» αναγκαστικά από τη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε χθες πως το 70% του ποσού που θα είναι διαθέσιμο από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα αναδιανεμηθεί ως κοινωνικό μέρισμα. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «τον Μάιο θα έχουμε τα χρήματα» από τη δόση και «ότι το ποσό της δόσης θα είναι τέτοιο που θα καλύπτει πλήρως τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου», τόνισε πως φέτος θα γίνει δοκιμαστική επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές με έκδοση πενταετούς ομολόγου, ενώ είπε πως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ξεκινά η συζήτηση για χρέος και χρηματοδοτικό κενό. Τις προθέσεις της τρόικα, που επιστρέφει αύριο στην Αθήνα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως την Κυριακή, για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, αποκάλυψε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Πρέπει να σημειωθεί πως το Μνημόνιο προβλέπει ότι σε περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, το 70% της υπέρβασης του στόχου μπορεί να διανεμηθεί για κοινωνικούς σκοπούς, εφόσον όμως επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Με τα νέα δεδομένα που θέτει η τρόικα, αν η υπέρβαση του πλεονάσματος ήταν 1,5 δισ. ευρώ, τότε τα ποσά που τελικά θα διατεθούν, το πιθανότερο είναι τελικά να είναι μικρότερα από το 1 δισ. ευρώ που προκύπτει, ως πρώτη ανάγνωση.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως θα προχωρήσει σε ενισχύσεις χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και ένστολων, επιμένοντας ότι το πώς θα διανεμηθεί το πλεόνασμα αφορά την Αθήνα. Η τρόικα φέρεται πάντως να ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την πρόθεση για ενίσχυση, ειδικά των ένστολων, με δεδομένο ότι πρόκειται για εργαζόμενους που αμείβονται κανονικά, όταν οι άνεργοι υπερβαίνουν το 1,5 εκατομμύριο. Σημειώνεται πως μέρος της απώλειας εσόδων (περί τα 150 - 160 εκατ. ευρώ σε εξάμηνη βάση) που θα προκαλέσει κυρίως στον ΟΑΕΔ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να «καλυφθεί» από το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό σε συνδυασμό με το προϋπολογιζόμενο έλλειμμα 1,7 δισ. φέτος στα ταμεία έχει οδηγήσει το υπουργείο Εργασίας στην απόφαση να διεκδικήσει βελτίωση στη ρύθμιση χρεών προς Ταμεία.

Διαβεβαιώσεις Γ. Στουρνάρα
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε χθες στις Βρυξέλλες πως εφόσον υπάρξει συμφωνία με την τρόικα η αποδέσμευση της δόσης μπορεί να γίνει σε έκτακτο Eurogroup ή και στο άτυπο EcoFin της 1ης Απριλίου, στην Αθήνα. Ανέφερε πως η τρόικα πιάνει δουλειά από σήμερα με στόχο τη συμφωνία έως την Κυριακή, τονίζοντας πως από τις 896 προαπαιτούμενες δράσεις του 2013 έχει ήδη κλείσει το 79%. Τα «αγκάθια» αφορούν κυρίως στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Εκτίμησε πως δεν υπάρχει εκκρεμότητα για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Αναγνώρισε όμως πως μέτρα όπως η μείωση 3,9% στις εργοδοτικές εισφορές και οι φόροι υπέρ τρίτων έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις. Τόνισε επίσης πως οι ομαδικές απολύσεις είναι βασικό θέμα στη διαπραγμάτευση, ενώ για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση εκτίμησε πως με τη λύση που δόθηκε «πήραμε αυτό που θέλαμε». Συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνίας εντός της εβδομάδας εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάιζελμπλουμ, που απηύθυνε έκκληση στην Αθήνα να πράξει τα μέγιστα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, εντοπίζοντας πρόοδο αλλά εκτιμώντας πως απαιτούνται περισσότερα σε «μέτωπα» όπως δημοσιονομικό, τράπεζες και μεταρρυθμίσεις.

Τράπεζες
Αναφερόμενος στα τεστ αντοχής των τραπεζών, ο κ. Ντάιζελμπλουμ είπε πως «λάβαμε υπόψη τα αποτελέσματα για τα κεφάλαια που θα πάνε στις τράπεζες, ενώ χαιρετίζουμε μηνύματα ότι θα συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές και το ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα είναι μεγαλύτερη από τις ανάγκες». Διευκρίνισε πάντως πως η ευθύνη για τα stress tests ανήκει στην ΤτΕ, προσθέτοντας πως αναμένονται και τα τεστ αντοχής από την ΕΚΤ.

Ομαδικές
Την πιλοτική εφαρμογή, έως τα τέλη του 2014, του νέου καθεστώτος για τις ομαδικές απολύσεις (χωρίς αλλαγή νομοθεσίας, με ενίσχυση του ρόλου του Ανώτατου Συμβούλιο Εργασίας, κριτήρια για τις ομαδικές απολύσεις, μέτρα προστασίας των απολυομένων και χωρίς υπουργικό «βέτο») και τη χρονική μετάθεση άλλων «εκκρεμοτήτων» (π.χ. διαδικασία προκήρυξης απεργιών) προβλέπει το συμβιβαστικό σχέδιο που θα συζητηθεί με την τρόικα. Στα «προαπαιτούμενα» περιλαμβάνεται και η μείωση, από την 1η Ιουλίου, κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΔ με κατάργηση του «έξτρα» οικογενειακού επιδόματος και πρόβλεψη να γίνει το 2016 επιπλέον μείωση κατά 1 μονάδα των εργοδοτικών εισφορών.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com