Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

«Σκοτώνουν» τα πολυτελή ακίνητα με έκπτωση τιμών πάνω από 50%

Το τέλος της... πολυτέλειας στην αγορά ακινήτων σηματοδοτεί η ραγδαία υποχώρηση των τιμών πώλησης σε βίλες και μονοκατοικίες αλλά και το γεγονός ότι μένουν για χρόνια στα αζήτητα.




Σπίτια που άλλοτε αποτελούσαν το σήμα κατατεθέν μιας χλιδάτης Ελλάδας, που όμως κατέρρευσε μέσα στην κρίση, σήμερα γεμίζουν τις αγγελίες των κτηματομεσιτικών γραφείων.

Την ίδια στιγμή, πλούσιοι Ελληνες και ξένοι επενδυτές, που διαθέτουν ρευστό έρχονται και διαπραγματεύονται τα πολυτελή ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές. Σύμφωνα με κτηματομεσίτες εξειδικευμένους στην πώληση ακριβών σπιτιών, σήμερα οι συμφωνίες κλείνονται σε τιμές ακόμη και 50% κάτω από αυτές που ίσχυαν προ κρίσης. Κατοικίες αξίας εκατομμυρίων ευρώ έχουν απαξιωθεί πλήρως, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μένουν απούλητες για περισσότερο από τρία χρόνια.

Όπως τονίζει στην «ΗτΣ» ο Παναγιώτης Φαρμάκης, επικεφαλής της εταιρείας Sotheby's International Realty, η οποία εξειδικεύεται στην πώληση ακριβών ακινήτων, «σήμερα έχουμε την αγορά των αγοραστών οι οποίοι έχουν μεγάλη διαπραγματευτική ικανότητα και συνήθως πετυχαίνουν χαμηλές τιμές. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι σε σχέση με την αρχική τιμή την οποία βλέπει κανείς σε μια αγγελία, η τελική συμφωνία κλείνεται σε επίπεδα από 20% έως 40% χαμηλότερα».
«Σκοτώνουν» τα πολυτελή ακίνητα με έκπτωση τιμών πάνω από 50%

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης, μια πολυτελής κατοικία αξίας 3 εκατ. ευρώ θα κλείσει στο 1,5-1,8 εκατ. ευρώ. Αναφέρει, τέλος, ότι υπάρχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από ξένους, Ρώσους, Σκανδιναβούς, Αραβες. Αμερικανούς κ.λπ. οι οποίοι αναζητούν τη... φθηνή πολυτέλεια στην Αττική, τη Μύκονο και τα άλλα νησιά της Ελλάδας. Το γραφείο Sotheby's, αναφέρει ο κ. Φαρμάκης, έχει κλεισμένες πέντε συμφωνίες πώλησης ακινήτων από 300.000 μέχρι 10 εκατ. ευρώ, ωστόσο, δεν μπορούν να γίνουν συμβόλαια εξαιτίας της εκκρεμότητας με τον φόρο υπεραξίας.

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας τα πωλητήρια που έχουν βάλει γνωστοί Ελληνες στη Μύκονο, το νησί που αντιπροσώπευε τη «φούσκα» των ακινήτων και της οικονομίας στην Ελλάδα.

Για παράδειγμα, έγινε γνωστό ότι ο Π. Κωστόπουλος και η Τζ. Μπαλατσινού πούλησαν το πολυτελές εξοχικό τους έναντι 5,5 εκατ. ευρώ σε Βρετανούς κομμωτές. Στα 2,5 εκατ. έκλεισε η συμφωνία για το σπίτι της Ρούλας Κορομηλά, ενώ στα 5 εκατ. ευρώ κοστολογούνται οι μεζονέτες του Αντ. Λυμπέρη στο νησί. Περί τα 5 εκατ. εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα για βίλα 10 δωματίων που ανήκε στον επιχειρηματία Βογιατζόγλου, ενώ Λιβανέζος επιχειρηματίας αγόρασε αντί 2,5 εκατ. ευρώ βίλα 600 τ.μ. στη Μύκονο. Το μεγαλύτερο deal των τελευταίων ετών στην αγορά κατοικίας, πάντως, έγινε στο Πόρτο Χέλι, όπου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια Κόβα πούλησε αντί 30 εκατ. ευρώ μια μοναδική έπαυλη 2.000 τ.μ. Αγοραστής φέρεται να είναι ο Νικ. Γουλανδρής, γόνος της γνωστής οικογένειας των εφοπλιστών, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η αρχική τιμή που ζητούσαν οι πωλητές έφτανε τα 50 εκατ. ευρώ.

Πλήρης απαξίωση
Χαρακτηριστικό παράδειγμα απαξίωσης των πολυτελών και πανάκριβων σπιτιών είναι και η βίλα του Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο, η οποία έχει περάσει στα χέρια του ελληνικού δημοσίου εξαιτίας των χρεών του γνωστού επιχειρηματία.

Η εξαιρετική μονοκατοικία του Γαβαλά επιχειρήθηκε να πουληθεί πριν από μερικά χρόνια αντί 8 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σε πρόσφατο ανεπιτυχή πλειστηριασμό από πλευράς του Δημοσίου η αρχική τιμή ήταν μόλις 800.000 ευρώ. Τα τελευταία τρία χρόνια, πάντως, η συγκεκριμένη αγορά, δηλαδή αυτή των πολυτελών σπιτιών, έχει γεμίσει από αγγελίες. Επιχειρηματίες που ξέπεσαν και πουλάνε περιουσιακά στοιχεία, ιδιώτες οι οποίοι αδυνατούν να συντηρήσουν τα ακίνητά τους είναι οι βασικοί πωλητές.

Σημαντική αύξηση του αριθμού των πωλήσεων ακριβών σπιτιών παρατηρείται και λόγω της υπέρμετρης φορολόγησης. Οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να «ξεφορτωθούν» ακριβά ακίνητα τα οποία θα επιβαρυνθούν από φέτος και κάθε χρόνο με υψηλό ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι λίγοι και οι πολιτικοί ή επιχειρηματίες που δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν τους φόρους και λένε ότι θέλουν να πουλήσουν την περιουσία τους. Οσο για το ποιες περιοχές είναι αυτές που έχουν «γεμίσει» με ακριβά ακίνητα, μεγάλη διαθεσιμότητα παρατηρείται στα παράλια της Αττικής, κυρίως στο Λαγονήσι και τη Σαρωνίδα. Βεβαίως στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, τη Χαλκιδική, την Κρήτη και τη Ρόδο, όπου λίγα χρόνια πριν οι τιμές ξεπερνούσαν ακόμη και τις 15.000-20.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Σήμερα οι προσφορές είναι τεράστιες αλλά απευθύνονται και πάλι στα... υψηλά βαλάντια καθώς τα περισσότερα σπίτια ξεπερνούν σε αξία το ένα εκατ. ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα αγγελίες που... ξεπερνούν τη φαντασία και δείχνουν εξωπραγματικές. Όπως για παράδειγμα βίλα 900 τ.μ. σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων στο Λαγονήσι. Η αρχική τιμή της παραθαλάσσιας αυτής κατοικίας ξεκινά από τα 17,7 εκατ. ευρώ.

Στα 10 εκατ. ευρώ πωλείται νεόδμητη βίλα στη Μύκονο με 8 υπνοδωμάτια, ενώ... μόλις 17 εκατ. κοστίζουν μαζί τέσσερις βίλες 1.600 τ.μ. στο νησί. Επίσης, στα 7,5 εκατ. ευρώ πωλούνται κατοικίες 1.600 τ.μ. στη Σαντορίνη. Όπως δείχνουν, πάντως, τα πωλητήρια, το διάσημο σε όλο τον κόσμο «νησί των ανέμων» είναι αυτό που έχει βγει στην κυριολεξία στο σφυρί. Η Μύκονος πληρώνει τη φούσκα που δημιουργήθηκε εξαιτίας του χρήματος που έρεε άφθονο την προηγούμενη εικοσαετία. Το υψηλό κόστος κτήσης της γης αλλά και η πολυτέλεια που επέλεξαν οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες ανέβασαν στα ύψη τις τιμές πώλησης, με αποτέλεσμα το νησί να θεωρείται από τα ακριβότερα μέρη του κόσμου, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την παραθεριστική κατοικία.

«Ατσάλινα νεύρα»
Τις ευκαιρίες αγοράς πανάκριβων πολυτελών σπιτιών στην Ελλάδα ανέδειξαν σε πρόσφατο δημοσίευμα και οι Financial Times. Όπως ανέφερε το άρθρο, υπάρχει ακόμη πολιτικό ρίσκο, ωστόσο, για επενδυτές με «ατσάλινα νεύρα» η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες αγοράς. «Οι τιμές έχουν πέσει στο μισό από το 2008. Μπορείς να βρεις εξαιρετικής ποιότητας παραθεριστικές κατοικίες σε τιμές ανάλογες της Ισπανίας και της Τουρκίας, ενώ προηγουμένως ήταν έως και 40% υψηλότερες, δεδομένου ότι υπήρχαν λίγες διαθέσιμες», αναφέρουν οι FT, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη μείωση κατά 70% του φόρου μεταβίβασης, γεγονός που διευκολύνει τις αγοραπωλησίες μεγάλης αξίας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com