Γεφυρώνονται σταδιακά οι διαφορές με την τρόικα και για πρώτη φορά διακρίνονται στον ορίζοντα σημάδια ακόμη και για μια καταρχήν συμφωνία στις 10 Μαρτίου που συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες και τη σταδιακή αποδέσμευση των δόσεων, 8,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
Στέλεχος των πιστωτών, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, δεν κρύβει την αισιοδοξία του. «Δεν αποκλείω να βρεθεί η λύση», δηλώνει πως υπάρχει σαφής πρόοδος σε πολλά επίπεδα, αν και παραμένουν ακόμη αρκετές διαφορές. Την ίδια αισιοδοξία εκπέμπει και υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των επαφών της τρόικα με τα υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πέφτουν σήμερα στο τραπέζι σε νέα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το Γ. Στουρνάρα.
Χρυσή τομή και στις τράπεζες
Στελέχη από την πλευρά των πιστωτών, με τα οποία επικοινώνησε η «Η» δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο καταρχήν συμφωνίας (staff level agreement) έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Εκτίμηση που συμμερίζεται και κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα σημειωθεί κάποια μεγάλη ανατροπή. Από την πλευρά της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», πιθανή θεωρείται και η εξεύρεση «χρυσής τομής» στο κρίσιμο «μέτωπο» των τραπεζών, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Θέμα που όπως εκτιμούν κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις στη φάση αυτή μαζί με τις μεταρρυθμίσεις βάσει των προτάσεων του ΟΟΣΑ, με την ευθύνη των καθυστερήσεων να βαρύνει σημαντικά και την ελληνική πλευρά, αλλά και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, με τα δημοσιονομικά να βρίσκονται πλέον σε δεύτερο πλάνο.
Ανοικτή εκκρεμότητα παραμένει πάντως τι μέλλει γενέσθαι με τις δικαστικές αποφάσεις για τις αποδοχές ενστόλων και δικαστικών, με την τρόικα να θεωρεί πως θα πρέπει να βρεθεί λύση και την ελληνική πλευρά να παραπέμπει τη συζήτηση, αφού υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τις δικαστικές αποφάσεις. Σχετικά με το δημοσιονομικό κενό του 2015, η Ελλάδα το προσδιορίζει κάτω του 1 δισ. ευρώ και η τρόικα υψηλότερα, αν και πάντως στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα προσδιορισμού συγκεκριμένων μέτρων, αλλά «πεδίων παρεμβάσεων».
Ενόχληση για παροχές - καθυστερήσεις
Πηγές της τρόικας, αποφεύγοντας να αποκαλύψουν αριθμούς για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που εκτιμά πως πέτυχε η κυβέρνηση, δεν κρύβουν την ενόχληση τους σχετικά με τη.... βιασύνη περί διανομής του.
Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν οι όποιες αποφάσεις πρέπει να στοχεύουν σε όσους πραγματικά χρειάζονται ενίσχυση και δεν πρέπει να «ξυπνούν» αντανακλαστικά του παρελθόντος, με παροχές προς ομάδες που, για παράδειγμα, αποτελούν παραδοσιακά δεξαμενή ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.
Την ίδια ώρα τονίζουν με νόημα πως «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν» ανεξάρτητα από τη φάση του εκλογικού κύκλου στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την «απαράδεκτα υψηλή ανεργία» στη χώρα, η οποία αποτελεί διαρκή απειλή σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.
«Ναι» σε νέο δάνειο
Θετικοί εμφανίζονται και στη χορήγηση τρίτου δανείου προς την Ελλάδα, εφόσον αυτό τελικά κριθεί απαραίτητο, τονίζοντας πως πρόκειται για δανειοδότηση με ευνοϊκούς όρους, σε σχέση με το κόστος που θα κληθεί να επωμιστεί η Ελλάδα εάν αναζητούσε, για παράδειγμα 10 δισ. ευρώ από τις αγορές. Δεν εμφανίζονται πάντως αντίθετοι σε μια περιορισμένου εύρους ομολογιακή έκδοση από την Ελλάδα, διατηρώντας πάντως επιφυλάξεις για το κόστος με το οποίο αυτή τελικά θα γίνει.
Στο κρίσιμο πεδίο των όρων με τους οποίους πιθανόν παρασχεθεί το τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα συνδέουν τους όρους κυρίως με κινήσεις που εκκρεμούν να γίνουν στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Ο μόνος τομέας, όπως εκτιμούν, που μπορεί τελικά να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και διατηρησιμότητα των πλεονασμάτων.
Χρηματοδοτικό κενό
Όσον αφορά στη συμφωνία για το χρηματοδοτικό κενό, ατύπως εντός της τρόικας δεν μπορεί να αποκλειστεί, στην τελική φάση των διαβουλεύσεων, τελικά να γίνει αποδεκτή η μετακύλιση των ομολόγων Αλογοσκούφη, που χορηγήθηκαν το 2009 για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ που λήγουν φέτος, ως μέρος της λύσης. Ωστόσο μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση.