Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Επιτόκιο υπερημερίας 6% και για ΟΓΑ - ΙΚΑ

«Ψαλιδισμένες» θα είναι οι διεκδικήσεις ασφαλισμένων, αγροτών, κ.λπ. απέναντι στον ΟΓΑ, καθώς η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι «εξοπλισμένος» με όλα τα προνόμια του Δημοσίου, όπως και το ΙΚΑ.




Ανατρέποντας αντίθετη εφετειακή απόφαση, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δέχθηκε ότι ο ΟΓΑ μπορεί να πληρώνει τις οφειλές του με το προνομιακό κρατικό επιτόκιο υπερημερίας 6% (αντί του τρέχοντος που ξεπερνά το 8,5%, ενώ σε παλαιότερες διεκδικήσεις ξεπερνούσε και το 20%) και σε βάθος χρόνου μιας μόνο διετίας, αφού κρίθηκε ότι είναι «εξοπλισμένος» με βραχυχρόνια διετή παραγραφή στις εναντίον του αγωγές (και δεν ισχύει η πενταετής παραγραφή). Αντίστοιχες απόψεις έγιναν δεκτές και από τμήμα του Αρείου Πάγου για το ΙΚΑ, στη λογική της προστασίας των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Έτσι όσοι διεκδικούν ποσά από τον ΟΓΑ (π.χ., αποζημιώσεις κάθε είδους για λόγους εργασιακούς, ασφαλιστικούς, κ.λπ.) μπορούν να εισπράξουν με επιτόκιο μόλις 6% (ανεξάρτητα από το αν το «δικαιοπρακτικό» επιτόκιο ήταν την επίμαχη περίοδο πολύ υψηλότερο) ενώ οι αγωγές τους μπορούν να αξιώνουν ποσά σε βάθος μόλις 2 ετών και οι χρονικά μεγαλύτερες διεκδικήσεις (έως πενταετείς) δεν έχουν καμία τύχη, καθώς για το πέραν της διετίας διάστημα θα απορριφθούν λόγω παραγραφής.

Η Ολομέλεια ΑΠ ακολουθεί την προστατευτική για το κράτος νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) που τάχθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, υπέρ των κρατικών προνομίων (ανατρέποντας αντίθετες αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ) με επίκληση και της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα.

Στην απόφαση του ΑΠ (που υιοθέτησε εισήγηση της αρεοπαγίτη Β. Θάνου) γίνεται αναφορά στις κρίσεις του ΑΕΔ υπέρ του 6% και της διετούς παραγραφής, καθώς επισημαίνεται η ανάγκη προστασίας της περιουσίας και της οικονομικής κατάστασης του κράτους και υποστηρίζεται ότι με τα προνόμια αυτά δεν παραβιάζεται η συνταγματική επιταγή για συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

Κι αυτό γιατί για την αντιμετώπιση των κατά καιρούς δημοσιονομικών προβλημάτων έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα που επιβαρύνουν διάφορες και μεγάλες κατηγορίες πολιτών, όπως μειώσεις αποδοχών και συντάξεων και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αναδρομικές. Παράλληλα εξηγείται η ανάγκη να εκκαθαρίζονται γρήγορα οικονομικές αξιώσεις κατά του κράτους για λόγους δημοσίου συμφέροντος, για να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί και δυσμενείς επιπτώσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com