Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Επιχείρηση σωτηρίας του επιδόματος γάμου και των τριετιών

Την κατοχύρωση - και για το 2014 - του επιδόματος γάμου και των τριετιών (τις οποίες αμφισβητεί η τρόϊκα) επιχειρεί να “κλειδώσει” η ΓΣΕΕ με την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις.





Τα αιτήματα περιλαμβάνονται, μαζί με την “πάγια” διεκδίκηση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,29 ευρώ, στην 6 σέλιδη πρόσκληση που απέστειλε η ΓΣΕΕ στις 4 εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ) ζητώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας ΕΓΣΣΕ. Η νέα Σύμβαση θα πρέπει, ωστόσο, να υπογραφεί έως τις 31 Μαρτίου καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία “εκπνέει” η τρίμηνη μετενέργεια (η ΕΓΣΣΕ έχει λήξει από τις 31/12/2013). Να σημειωθεί ότι στις 31 Μαρτίου λήγει η μετενέργεια και άλλων 8 κλαδικών συμβάσεων εργασίας (παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, χειριστών ανυψωτικών μηχανημάτων, δημοτικών επιχειρήσεων, ιδιωτικών κλινικών κ.α) και αν δεν υπογραφούν νέες, “ανοίγει” ο δρόμος για τη ρύθμιση των μισθολογικών και θεσμικών μέσω ατομικών συμβάσεων.

ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Με δεδομένα την περιορισμένη ισχύ της ΕΓΣΣΕ (για τα μισθολογικά δεσμεύει μόνο τις επιχειρήσεις – μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων οι οποίες τη συνυπογράφουν), την επιβολή νομοθετημένων κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων και την ανάγκη επαναβεβαίωσης της συνέχισης καταβολής των βασικών επιδομάτων, η ΓΣΕΕ ζητεί από τις εργοδοτικές οργανώσεις να διεκδικήσουν από κοινού την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε και της επεκτασιμότητας των συμβάσεων και κατώτατο όριο ημερομισθίου χωρίς προϋπηρεσία, 33,57 ευρώ και κατώτατο όριο μισθού υπαλλήλου, χωρίς προϋπηρεσία, 751,29 ευρώ. Και να υπογράψουν νέα ΕΓΣΣΕ προβλέποντας, μεταξύ των άλλων, τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, επίδομα γάμου 10%, μέχρι τρεις τριετίες με 10% για προϋπηρεσία των υπαλλήλων και μέχρι έξι τριετίες με 5% για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών και δικαίωμα γονικής άδειας (μειωμένου ωραρίου) και στον πατέρα.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης έχει ως εξής:

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Για την έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την κατάρτιση και υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σύμφωνα με το ν. 1876/1990, όπως ισχύει.
Από

Τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πατησίων 69.
Προς

Το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, οδός Ξενοφώντος 5, Αθήνα.

Τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, οδός Αριστοτέλους 46, Αθήνα.

Την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, οδός Μητροπόλεως 42, Αθήνα.

Το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οδός Αμαλίας 34, Αθήνα

Κοινοποίηση:

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας

Κεντρική Υπηρεσία Σ.ΕΠ.Ε., Γραφείο Ειδ.Γραμματέα, Σταδίου 29.

Νόμιμο εκπρόσωπο Ο.Α.Ε.Δ., Εθνικής Αντιστάσεως 8, Άλιμος


Η Διοίκηση της Γ.Σ.Ε.Ε. στη συνεδρίαση της Ολομέλειάς της στις 26-2-2014 αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία του άρθρου 4 του Ν.1876/90 και να σας καλέσει σε διαπραγματεύσεις, με σκοπό την κατάρτιση και υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι όροι της οποίας θα αποτελούν συνέχεια των ρυθμίσεων των προηγούμενων Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Τα συμβαλλόμενα μέρη να δράσουμε άμεσα για την ανάκληση των μνημονιακών μέτρων, που προκάλεσαν τον φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας, κατέστρεψαν την πραγματική οικονομία και αποδόμησαν θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα και εργασιακούς θεσμούς.

Να επιβάλουμε τη λήψη κατάλληλων, πρόσφορων και αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που οδηγούν σε έξαρση της βίας και διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Να απαιτήσουμε πλήρεις εγγυήσεις και σεβασμό στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τον κοινωνικό διάλογο και να καταδικάσουμε εμπράκτως και ευθέως την κρατική παρέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που παραβιάζει την αυτονομία και το ρόλο των κοινωνικών εταίρων.

Να απαιτήσουμε, όλοι μαζί, την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., όχι μόνο για τα θεσμικά, αλλά και για τα μισθολογικά, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συμβάσεων, καθώς και του προϊσχύσαντος εύρους της μετενέργειας στις ατομικές συμβάσεις όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μετά τη λήξη τους.

Να ζητήσουμε από κοινού, εργαζόμενοι και εργοδότες, την υιοθέτηση πολιτικών κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής αντί για την εμμονικά μονόπλευρη διακυβέρνηση αποκλειστικά με οικονομικούς όρους, που έχει προκαλέσει πολύ σοβαρές συνέπειες στους ανθρώπους και την κοινωνία μας.

Κατώτατο όριο ημερομισθίου εργατοτεχνίτη (-τριας), χωρίς προϋπηρεσία, 33,57 ευρώ.

Κατώτατο όριο μισθού υπαλλήλου, χωρίς προϋπηρεσία, 751,29 ευρώ.

Άρση της άνισης μισθολογικής μεταχείρισης σε βάρος των νέων εργαζόμενων με μόνο κριτήριο την ηλικία κάτω των 25 ετών, μέτρο «μνημονιακής» έμπνευσης στο πλαίσιο των αντισυνταγματικών κρατικών παρεμβάσεων στο περιεχόμενο της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Το μέτρο αυτό εκτός από αντισυνταγματικό και αντίθετο με το ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο, αποδείχθηκε απρόσφορο και εντελώς αναποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Ζητούμε την αντίστοιχη εφαρμογή του κατώτατου ορίου μισθού και για τους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, όπως και την εφαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου και για τους μαθητευόμενους εργατοτεχνίτες, ανάλογα με το ωράριο απασχόλησής τους, όπως ίσχυε από το 1990 με ειδική ρήτρα στις έκτοτε διαδοχικές Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.

Διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, επίδομα γάμου 10%, μέχρι τρεις τριετίες με 10% για προϋπηρεσία των υπαλλήλων και μέχρι έξι τριετίες με 5% για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών.

Διατηρητική ρήτρα ότι όλοι, ανεξαιρέτως, οι όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά τη διαδοχή τους, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.

Επαναρρύθμιση της γονικής άδειας (μειωμένου ωραρίου), που είχε καθορισθεί με προηγούμενες Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., ώστε και ο πατέρας να έχει αυτοτελώς το ίδιο δικαίωμα.

Για την αναλυτική τεκμηρίωση των αιτημάτων μας σας εγχειρίζουμε την ετήσια Έκθεση του 2013 για την Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση, την οποία εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε.


Με την επιφύλαξη ότι τα προαναφερόμενα αιτήματα, όπως και όσα άλλα διεκδικούν οι εργαζόμενοι, θα τα αναπτύξουμε και προφορικά, σας καλούμε, μέσα στις προθεσμίες που θέτει ο Ν. 1876/90, να ορίσετε τους εκπροσώπους σας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Η πρώτη συνάντηση προτείνουμε να πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της Γ.Σ.Ε.Ε., οδός Πατησίων 69, Αθήνα και οι επόμενες, εφόσον βεβαίως χρειασθούν, μπορούν να πραγματοποιηθούν εκ περιτροπής στα Γραφεία των Οργανώσεών σας διαδοχικώς, όπως έγινε και στα προηγούμενα χρόνια


 
website counter
friend finderplentyoffish.com