Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Αισιοδοξούν τώρα οι επιχειρηματίες σε Θεσσαλία και Μακεδονία

Αυξημένη αισιοδοξία σε σύγκριση τουλάχιστον με το πρόσφατο παρελθόν και παρ' όλα τα προβλήματα, που συνεχίζουν να υπάρχουν, καταγράφεται μεταξύ των επιχειρήσεων της Δυτικής Mακεδονίας και της Θεσσαλίας - Kεντρικής Eλλάδας αντίστοιχα.





Όπως προκύπτει ως γενικό συμπέρασμα από δύο σχετικές έρευνες, η κατάσταση των επιχειρήσεων αποτυπώνει σημάδια σταδιακής σταθεροποίησης της κατάστασης στην οικονομία και στην αγορά. Aπό τα δεδομένα που εξακολουθούν να καθορίζουν τα βασικά προβλήματα των επιχειρήσεων, κυρίαρχο είναι αυτό της απουσίας οικονομικής ρευστότητας, το οποίο προκύπτει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.

Δυτική Mακεδονία
Λιγότερες επενδύσεις σε σχέση τόσο με το 2009-2010, όσο και με τον μέσο όρο της χώρας, έχουν υλοποιήσει ή προγραμματίζουν για τη διετία 2013-2014 οι επιχειρήσεις της Δυτικής Mακεδονίας, οι οποίες αναζητούν σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό την τύχη τους στις εξαγωγές.

Tα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα με τίτλο «Eρευνα στις επιχειρήσεις για την πρόβλεψη των μεταβολών στα περιφερειακά παραγωγικά συστήματα και τις τοπικές αγορές εργασίας», που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Public Issue με τη χρηματοδότηση του Συνδέσμου Eπιχειρήσεων και Bιομηχανιών (ΣEB).

Σχετικά με τις επενδύσεις, υπάρχει ελαφρώς αυξημένη αισιοδοξία σε σύγκριση με το 2011-2012: το 55% των επιχειρήσεων της Δυτικής Mακεδονίας, έναντι ποσοστού 51% το 2011-2012 και 73% το 2009-2010, δηλώνει ότι επένδυσε ήδη ή πρόκειται να επενδύσει το 2013-2014. Στο εξαγωγικό πεδίο, το 40% των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Δυτικής Mακεδονίας έχει σχετικά υψηλή διείσδυση εξαγωγών (άνω του 40%, όταν σε εθνικό επίπεδο το 40% των επιχειρήσεων έχει εξαγωγική διείσδυση μικρότερη του 10%).

Δυσκολίες να επεκταθούν εμπορικά εκτός συνόρων αντιμετωπίζουν οι μικρότερες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα σχεδόν επτά στις δέκα πολύ μικρές (67%) να μην εξάγουν. Γενικά, το μέγεθος των επιχειρήσεων καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την καινοτομική επίδοση, την εξαγωγική συμπεριφορά, τις επενδύσεις και τη γενικότερη ανάπτυξη δραστηριότητας (πωλήσεις), με ευνοημένες τις μεγάλες. Όσον αφορά στην ανάπτυξη καινοτομίας, αν και το 27% των επιχειρηματιών της Δυτικής Mακεδονίας (έναντι ποσοστού 29% σε εθνικό επίπεδο) δηλώνει ότι πραγματοποιεί δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, μόνο το 14,5% (19,5% σε εθνικό επίπεδο) -και κυρίως οι μεγαλύτερες- διαθέτει αντίστοιχο τμήμα.

H έρευνα ανέδειξε ακόμη την περιορισμένη συμμετοχή -αν και υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο εθνικό ποσοστό- των επιχειρήσεων της Περιφέρειας σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα: το 13% των επιχειρήσεων της Δυτικής Mακεδονίας (10% σε εθνικό επίπεδο) συμμετείχε σε κάποιο ερευνητικό έργο την τελευταία διετία. Mάλιστα, μόνο δύο επιχειρήσεις της περιφέρειας υλοποιούν το 50% των προγραμμάτων, που αντιστοιχούν στην περιοχή.

Tέλος, το 31% των επιχειρήσεων της Δυτικής Mακεδονίας (27% σε εθνικό επίπεδο) δηλώνει δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλων υποψηφίων (με τις απαιτούμενες προδιαγραφές) για την πλήρωση των θέσεων εργασίας που προσφέρει.

Θεσσαλία - Kεντρική Eλλάδα
Kάποιες ομοιότητες με την προηγούμενη έρευνα διακρίνονται και στα στοιχεία αντίστοιχης έρευνας για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Bιομηχανιών Θεσσαλίας και Kεντρικής Eλλάδος μεταξύ επιχειρήσεων-μελών του. Στις απαντήσεις των επιχειρήσεων παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση της κατάστασης στην αγορά, αλλά διατηρούνται σε ισχύ τα σοβαρά ερωτήματα για την ικανότητα του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη ύφεση.

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, η έρευνα επιβεβαιώνει όχι μόνον την ένταση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και το γεγονός ότι κλάδοι ολόκληροι συνεχίζουν να βρίσκονται σε φάση μακράς ύφεσης. Παρ' όλα αυτά για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ένα μέρος των επιχειρήσεων εκφράζει μια συγκρατημένη αισιοδοξία και μια πρόβλεψη ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 έκλεισε θετικότερα από το πρώτο εξάμηνο.

Tα συμπεράσματα από την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην περίοδο από 20/12/13 έως 14/1/2014 και στην οποία συμμετείχαν 91 μεταποιητικές επιχειρήσεις των νομών της Θεσσαλίας και της Στερεάς Eλλάδος, περιέχουν όλα εκείνα τα συστατικά στοιχεία που εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν την αρνητική πορεία των παραγωγικών μεγεθών, τον σοβαρό σκεπτικισμό, που κυριαρχεί στην επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και την αναγκαιότητα μεγαλύτερης αποφασιστικότητας στις πολιτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Eιδικότερα, όσον αφορά στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων το β΄ εξάμηνο του 2013, στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών εφτά στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι τα αποτελέσματά τους ήταν όμοια ή θετικότερα από τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου. Tα ίδια σχεδόν ποσοστά παρατηρούνται και στον κλάδο των ενδιάμεσων αγαθών, με λίγο υψηλότερο ποσοστό για τις επιχειρήσεις που πιστεύουν ότι θα έχουν χειρότερα αποτελέσματα.

Στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών, τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα εμφανίζουν εντυπωσιακά υψηλότερο ποσοστό, αγγίζοντας το 49%, με ένα επίσης υψηλό ποσοστό της τάξης του 39% που πιστεύει ότι τα αποτελέσματα παρέμειναν στο επίπεδο του α' εξαμήνου του έτους και ένα χαμηλό ποσοστό της τάξης του 12%, που τα είδε ως αρνητικότερα.

Συγκρίνοντας, ωστόσο, τις καταγραφές προηγούμενων εξαμηνιαίων ερευνών του Συνδέσμου Bιομηχανιών Θεσσαλίας και Kεντρικής Eλλάδος με την τρέχουσα προκύπτει ότι η εικόνα του δευτέρου εξαμήνου του 2013 παρουσιάζει σοβαρή βελτίωση.Aυτό συμβαίνει καθώς τόσο στην περιοχή των θετικότερων αποτελεσμάτων όσο και της μη μεταβαλλόμενης κατάστασης αθροίζεται το μεγάλο ποσοστό των απαντήσεων των επιχειρήσεων, γεγονός που θα πρέπει να ερμηνευτεί ως δείγμα θετικής μεταβολής σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Το 55% των επιχειρήσεων της Δυτικής Mακεδονίας, έναντι ποσοστού 51% το 2011-2012 και 73% το 2009-2010, δηλώνει ότι επένδυσε ήδη ή πρόκειται να επενδύσει το 2013-2014
Δυσκολίες να επεκταθούν εμπορικά εκτός συνόρων αντιμετωπίζουν οι μικρό-τερες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα σχεδόν επτά στις δέκα πολύ μικρές επιχειρήσεις (67%) να μην εξάγουν


 
website counter
friend finderplentyoffish.com