Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Ανησυχία στο Μαξίμου για ενδεχόμενη εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, φοβούμενοι όχι τόσο το ενδεχόμενο μιας διάσπασης του κυβερνητικού τους εταίρου, όσο μια σημαντική μείωση των εκλογικών του ποσοστών στις ευρωεκλογές, εξέλιξη που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ως προς την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.




Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, μετά τις διαβεβαιώσεις του περιβάλλοντος του Γ. Παπανδρέου ότι «δεν είναι στις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού να διαταράξει την πολιτική σταθερότητα», έδειχναν μάλλον ανακουφισμένα σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, χωρίς, όμως και να κρύβουν την ανησυχία τους για τι μέλλει γενέσθαι αν η «Ελιά» καταγράψει ένα χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές.

Τον προβληματισμό του Μεγάρου Μαξίμου αποτύπωνε χθες στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι «μια ενδεχόμενη εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαμορφώσει κλίμα πρόωρων εκλογών, ακόμη κι αν η ΝΔ καταφέρει να έχει ένα καλό και απολύτως διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές».

Σε μια τέτοια περίπτωση, υπογράμμιζε ο ίδιος, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πολιτική αστάθεια», καθώς αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση που στο ΠΑΣΟΚ αμφισβητηθεί ο ηγετικός ρόλος του Ευάγγ. Βενιζέλου.

Παράλληλα, ανησυχούν και για το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ, εν όψει των ευρωεκλογών και προκειμένου να διατηρήσει την κομματική του συνοχή αλλά και για συγκρατήσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων του, να αποστασιοποιηθεί από κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές, προκαλώντας ένα ακόμη πρόβλημα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα ή ακόμη και σε κάποιες ψηφοφορίες που μπορεί να υπάρξουν έως τον Μάιο στη Βουλή.

Δ. Στρατούλης
Τους φόβους του κυβερνητικού επιτελείου, ως προς το πώς θα διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μια εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαίωση χθες ο Δημ. Στρατούλης, λέγοντας ότι «'Το Ποτάμι' απ' ό,τι φαίνεται επηρεάζει κατά κύριο λόγο το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και κυρίως το ΠΑΣΟΚ που το αφανίζει». Αυτό, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «μπορεί να αφανίσει και την κυβέρνηση και να πέσει η κυβέρνηση, καθώς εμείς έχουμε στόχο να είμαστε πρώτοι και να περάσουμε μαζί τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ». Σε αυτή την περίπτωση, κατέληξε. «θα δημιουργηθεί μείζον πολιτική ζήτημα, γιατί θα πούμε ότι δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση και θα ζητήσουμε εθνικές εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνια».

Από την άλλη πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μ. Βορίδης, παραδέχθηκε χθες πως υπάρχει προβληματισμός. Αν και υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητος, γιατί «δεν υπάρχει για κανέναν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εναλλακτική στρατηγική, παρά μόνο η στήριξη της κυβέρνησης», σημείωσε πως «το σενάριο της κυβερνητικής κρίσης είναι ότι πηγαίνουμε στις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ δεν πάει καλά κι αρχίζουν και τίθενται μια σειρά από ζητήματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Σπ. Λιβανός, υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κομματάκια μιας αλυσίδας που μπορεί να σπάσει για προσωπικές στρατηγικές», τονίζοντας ωστόσο πως «το θέμα έγκειται αν υποθέσουμε -σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις- ότι οδηγούμαστε σε εκλογές, στις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα συγκεντρώσει χαμηλά ποσοστά, πολύ χαμηλότερα από εκείνα που είχε καταγράψει στις προηγούμενες εθνικές εκλογές».

Ο κ. Λιβανός, πάντως, εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξει κυβερνητικό πρόβλημα γιατί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν άλλη στρατηγική διέξοδο», αφού όπως είπε ακόμη και μετά από ένα μέτριο αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ «οι βουλευτές του ή θα πρέπει να προχωρήσουν με αυτή την κυβέρνηση στο πλαίσιο της Ευρώπης ή να ρίξουν την κυβέρνηση και να οδηγήσουν τη χώρα σε εθνικές κάλπες και περιπέτειες», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι δεν θα συμβεί το δεύτερο.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com