Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Περισσότερες πληροφορίες για το πακέτο στήριξης ζητά η Ελλάδα

Διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ζητά με επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών. Στην επιστολή γίνεται λόγο για «πολυετές» πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τα μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.


Αποδέκτες της επιστολής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είναι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Οι αγορές εξέλαβαν την επιστολή ως το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των σπρεντ, τα οποία υποχώρησαν αρχικώς κάτω από τις 400 μονάδες βάσης. Σε θετικό έδαφος πέρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισαν ότι η επιστολή δεν συνιστά αίτημα προσφυγής στον μηχανισμό.

Και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ανέφερε ότι η επιστολή δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού. Όπως ανέφερε, πρόκειται για τυπική διαδικασία, τεχνικού χαρακτήρα, απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις σχετικές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η επιστολή εστάλη προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με το ύψος των δανείων που θα μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα πέραν του 2010. Μέχρι τώρα υπάρχει δέσμευση μόνο για φέτος.

Στην Αθήνα καταφτάνει τη Δευτέρα τριμερές κλιμάκιο των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ. αναμένεται να παραμείνει στην Αθήνα για αρκετές ημέρες, καθώς πέρα από τις λεπτομέρειες του σχεδίου θα εξετάσει ενδελεχώς και την πορεία υλοποίησης του Προγραμματος Σταθερότητας.

Σε ανακοίνωσή του, ο επίτροπος Ρεν αναφέρει:

Στο πλαίσιο της δήλωσης της 11ης Απριλίου από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης για τη στήριξη της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα μπορούσε να αναληφθεί με τη οικονομική βοήθεια των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, εφόσον οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να το ζητήσουν

Στην κατεύθυνση αυτή, αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα για να συνεχίσει τις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές. Η Επιτροπή συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στο σχέδιο αυτό.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αναχωρήσει για την ισπανία, προκειμένου να μετάσχει στην αυριανή άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η επιστολή Παπακωσταντίνου

Το κείμενο της επιστολής:

Προς

Κύριο Olli Rehn,
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κύριο Dominique Strauss-Kahn
Managing Director
Δ.Ν.Τ.

Κύριο Jean-Claude Trichet
Πρόεδρο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Αγαπητοί Κύριοι,

Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

Με εκτίμηση,
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
 
website counter
friend finderplentyoffish.com