Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Οι αποδείξεις που «μετρούν» φέτος

Σε αναδίπλωση στο θέμα των αποδείξεων προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνοντας ότι οι αποδείξεις από τα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια καυσίμων θα «μετρούν» τελικά στο 100% της αξίας τους και όχι στο 50%, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.




Ειδικότερα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη ορίζεται ότι και φέτος οι αποδείξεις που απαιτείται να προσκομίσει ο φορολογούμενος από αγορές ειδών διατροφής και καυσίμων θα υπολογίζονται στο σύνολό τους και δεν επέρχεται καμία αλλαγή σε σχέση με πέρυσι στο «καλάθι» των αποδείξεων.

Το μέτρο συλλογής αποδείξεων αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και τους εργαζομένους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών.

Προκειμένου το ποσό μείωσης φόρου έως 2.100 ευρώ που προκύπτει με βάση την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων να διατηρηθεί, ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι:

1. Η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί ή συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, θα πρέπει να έχουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες. Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει 6.000 ευρώ από σύνταξη και 3.600 ευρώ (300 x 12), από ενοίκια, οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 600 ευρώ (6.000 x 10%).

2. Αν συλλέξουν περισσότερες αποδείξεις δεν έχουν κανένα όφελος. Αντίθετα, αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς. Για παράδειγμα για εισόδημα 40.000 ευρώ απαιτούνται 4.000 αποδείξεις. Αν ο φορολογούμενος καταθέσει 2.000 αποδείξεις, δηλαδή 2.000 λιγότερες, τότε πέρα από τον φόρο που θα πληρώσει, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 2.000 x 22% = 440 ευρώ επιπλέον.

3. Το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα.

Οι αποδείξεις που μαζεύουμε

4. Οι αποδείξεις που προσκομίζονται πρέπει να αφορούν αγορές αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα:

Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά.
Αλκοολούχα ποτά και καπνός.
Ένδυση και υπόδηση.
Οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας.
Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες.
Μεταφορές (μόνο οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί).
Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες.
Τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών.
Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.
Αλλά αγαθά και υπηρεσίες (δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).


 
website counter
friend finderplentyoffish.com