Μέχρι πρότινος, περί τους 1.000 πλανήτες είχαν ταυτοποιηθεί στο γαλαξία. Μάλιστα, τέσσερις εξ αυτών είναι ό,τι αποκαλείται από τη NASA «κατοικήσιμη ζώνη», εννοώντας ότι μπορεί να υποστηρίξει κάποιου είδους ζωή.
Ωστόσο, ο αριθμός τους «εκτοξεύτηκε» στους 1.715, καθώς το τηλεσκόπιο Kepler ανακάλυψε επιπλέον 715 πλανήτες, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν με τη χρήση μίας νέας τεχνικής με την οποία οι επιστήμονες αναμένεται να κάνουν νέες πλανητικές ανακαλύψεις πολύ πιο συχνες και λεπτομερείς.
«Εχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε το δρόμο για την πρόσβαση του μητρικού κοιτάσματος και να σας δίνουμε περισσότερο από 20 φορές τόσους πολλούς πλανήτες όσους δεν έχουν βρεθεί και ανακοινωθεί άλλη φορά», δήλωσε ο επιστήμονας του ερευνητικού κέντρου Ames της NASA στην Καλιφόρνια.
Οι πλανήτες που ανακαλύφθηκαν την Τρίτη επικυρώθηκαν με τη χρήση δεδομένων από τα πρώτα δύο ταξίδια του Κέπλερ, πράγμα που σημαίνει ότι στην πορεία θα υπάρξουν και νέες ανακαλύψεις.
Η νέα τεχνική ονομάζεται «επαλήθευση με πολλαπλότητα» και βασίζεται κατά ένα μέρος στη λογική των πιθανοτήτων. Αντί να ψάχνει στα τυφλά, η ομάδα εστιάζει σε αστέρες, οι οποίοι βάσει της τεχνικές έχουν πιθανώς περισσότερους από έναν πλανήτη στην τροχιά τους.
Η NASA επισημαίνει ότι το 95% των πλανητών που έχει ανακαλύψει το Κέπλερ είναι μικρότεροι από τον Ποσειδώνα, ο οποίος είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Ενας από αυτούς μάλιστα είναι δύο φορές το μέγεθος της Γης και περιφέρται γύρω από ένα αστέρι στο μισό μέγεθος του Ήλιου σε έναν κύκλο 30 ημερών.
Οι άλλοι τρεις πλανήτες στις κατοικήσιμες ζώνες είναι επίσης δύο φορές σαν τη Γη. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η τεχνική προωθείται για την πρώτη ανακάλυψη πλανητών κοντά στο άστρο τους και ότι, όταν υπάρξουν περαιτέρω στοιχεία, αναμένουν να βρουν ένα υψηλότερο ποσοστό νέων πλανητών που μπορεί να έχουν ένα κλίμα που να φιλοξενεί ζωή, όπως της Γης.