Νόμο για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου, που θα «σπάει» το μονοπώλιο των Εταιρειών Παροχής Αερίου θα πρέπει να έχει υιοθετήσει ως τα τέλη Ιουνίου το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας, προκειμένου την 1η Οκτωβρίου να γίνει το πρώτο βήμα, δηλαδή η ελεύθερη επιλογή προμηθευτή για όλες τις βιομηχανίες.
Πρόκειται για δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να απελευθερωθεί σταδιακά η λιανική αγορά αερίου και να υπάρξει ανταγωνισμός. Η απελευθέρωση για τους υπόλοιπους καταναλωτές στη λιανική θα εφαρμοστεί αργότερα, τον Ιούλιο του 2015.
Παράλληλα, στο πρώτο στάδιο θα πρέπει να αρθούν και όλοι οι περιορισμοί για τις διασταυρούμενες πωλήσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
Οι οικιακοί και οι άλλοι επαγγελματικοί πελάτες είναι δεσμευμένοι στις τρείς Εταιρείες Παροχής Αερίου, τις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που έχουν αποκλειστικό δικαίωμα προμήθειας στις περιοχές τους, κατόπιν σύμβασης με τη ΔΕΠΑ. Το μονοπώλιο αυτό, συν την υποχρέωση των ΕΠΑ να αγοράζουν αέριο μόνον από τη ΔΕΠΑ, θέλει να «σπάσει» η Κομισιόν και από το φθινόπωρο έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των τριών ΕΠΑ και των μετόχων μειοψηφίας/ μάνατζερ, τη Shell στην ΕΠΑ Αττικής και την ιταλική ΕΝΙ στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία.
Ο πλήρης διαχωρισμός της ανάπτυξης και της συντήρησης του δικτύου από την προμήθεια αερίου θα εισαχθεί επίσης με νέα νομοθεσία, η οποία θα πρέπει να έχει υιοθετηθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014. Από 1ης Ιουλίου 2015 οι δραστηριότητες δικτύου των ΕΠΑ θα διαχωριστούν πλήρως από τις δραστηριότητες προμήθειας.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι το υπουργείο συζητεί αποζημιώσεις προς τους μετόχους και οπερέιτορς των ΕΠΑ, οι οποίες θα σχετίζονται και με την επέκταση της δραστηριότητάς τους εκτός του εύρους των περιοχών, όπου μπορούν να διαθέσουν αέριο σήμερα.
Το αίτημα της Κομισιόν για το άνοιγμα της αγοράς, πέρυσι το Σεπτέμβριο, προκάλεσε αρχικά πολλύς τριγμούς και αντιδράσεις, με την Shell και την Εni να απειλούν με προσφυγές και διεκδίκηση υψηλών αποζημιώσεων. Ανάμεσα στις παρενέργειες είναι το «πάγωμα» της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και των διαγωνισμών για τις νέες ΕΠ μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.