Σειρά τροποποιήσεων σε διατάξεις του Συντάγματος, αλλά και το ευρύτερο πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του κράτους, φέρονται να προωθούν ο πρωθυπουργος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος θα επικεντρωθούν σε αυτά τα ζητήματα στο πλαίσιο ομιλιών τους σε εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας και της «Ελιάς», αντίστοιχα, τις ερχόμενες ημέρες.
Μεταξύ των τροποποιήσεων που εξετάζονται είναι οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, η συχνότητα των εκλογικών αναμετρήσεων, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η επαναφορά του θεσμού της Γερουσίας, ως δεύτερο νομοθετικό σώμα και η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα».
Στο «τραπέζι» έχει πέσει εκ νέου το θέμα της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, καθώς και των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που θα έχει σε μία τέτοια περίπτωση.
Κύκλοι της ΝΔ τάσσονται υπέρ μιας «επιστροφής» στο Σύνταγμα του 1975, που έδινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το δικαίωμα παύσεως της κυβέρνησης, διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εθνικών εκλογών, στην περίπτωση που διέκρινε αναντιστοιχία του κυβερνητικού έργου με το λαϊκό αίσθημα.
Πρόταση που φέρεται να μη βρίσκει σύμφωνο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίο τάσσεται μεν υπέρ της ενίσχυσης των προεδρίκων αρμοδιοτήτων, όχι όμως με επαναφορά αυτών που καταργήθηκξαν στην αναθεώρηση του 1986.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να έχει προτείνει οι νέες αρμοδιότητες να σχετίζονται με τη δικαστική εξουσία, τις ανεξάρτητες αρχές και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
Επιπρόσθετα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, φέρεται να έχει θέσει υπό εξέταση και την εκλογή του προέδρου από ένα ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Περιφερειών και των Δήμων, που θα τον ψηφίζει.
Μεγαλύτερη σύμπνοια μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων φέρεται να υπάρχει στο ζήτηαμ των πρόωρων εκλογών.
Μεταξύ των θεμάτων που συμφωνούν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος φέρεται να είναι η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Παράλληλα, εξετάζεται η περίπτωση να διασφαλίζεται συνταγματικά η κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και η εισαγωγή του εκλογικού νόμου στο Σύνταγμα, προκειμένου να μην αλλάζει από κάθε κυβέρνηση ο εκλογικός νόμος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κερδίζουν έδαφος, στην κατεύθυνση αυτή, προτάσεις όπως η θέσπιση θητείας για τον πρωθυπουργού, του ασυμβιβάστου βουλευτή και υπουργού και του διορισμού μόνιμου υφυπουργού Οικονομικών με αρμοδιότητα την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Στο τραπέζι έχει επανέλθει και το ζήτημα της μείωσης του αριθμού των βουλευτών, σε περίπου 200.
Εδαφος κερδίζει και η πρόταση για επαναφορά του θεσμού της Γερουσίας, η οποία θα λειτουργεί ως δεύτερο νομοθετικό σώμα.
Αλλά θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζένα των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι αυτά των μη κερδοσκοπικών και μη κρατικών Πανεπιστημίων, της θέσπισης της Κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων στο Σύνταγμα και της ίδρυσης Συνταγματικού Δικαστηρίου.