Μπορεί την Τετάρτη να αρχίζει για περίπου 105.000 τελειόφοιτους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων ο εξεταστικός «μαραθώνιος» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ωστόσο τα βλέμματα είναι στραμμένα στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ Λυκείου που ανοίγουν «αυλαία» μία ημέρα μετά, την Πέμπτη 29 Μαΐου, με βάση το νέο σύστημα: για πρώτη φορά, το 50% των θεμάτων θα επιλεγεί με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας και το υπόλοιπο 50% από τον διδάσκοντα κάθε μαθήματος, ενώ ο βαθμός της τάξης θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Τα «αποκαλυπτήρια» της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας έγιναν από το υπουργείο Παιδείας, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας http://exams-repo.cti.gr στην οποία αναρτήθηκαν συνολικά 9.042 διαφορετικά αρχεία θεμάτων για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα σε όλους τους τύπους Λυκείων, με την ίδια ακριβώς μορφή με την οποία θα τεθούν στις εξετάσεις. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εκπαιδευτικών και φροντιστών, τα θέματα που υπάρχουν στην Τράπεζα είναι λίγο πιο δύσκολα συγκριτικά με αυτά τα οποία, με βάση το παλαιό σύστημα, επέλεγαν οι διδάσκοντες για τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου.
Σημειώνεται ότι, για πρώτη φορά φέτος, από τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων θα επιλεγεί το 50% των θεμάτων που θα τεθούν στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ τάξης του ημερήσιου και εσπερινού Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ), των ειδικών τύπων Γενικού Λυκείου (Καλλιτεχνικό, Μουσικό, Εκκλησιαστικό), του ημερήσιου και εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και της Β΄ τάξης εσπερινού ΓΕΛ.
Όπως διευκρινίστηκε χθες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η Τράπεζα Θεμάτων θα παραμείνει ανοικτή συνεχώς, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα εμπλουτισθεί με νέα θέματα για τους μαθητές οι οποίοι θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου κατά το νέο σχολικό έτος (2014-2015), καθώς και με θέματα για τη Β΄ τάξη.
Εν τω μεταξύ, με το κρίσιμο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Έκθεση, αρχίζουν αύριο οι πανελλαδικές εξετάσεις για περίπου 105.000 τελειόφοιτους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων οι οποίοι θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι φέτος θα διατεθούν συνολικά 70.305 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και επιπλέον 2.000 θέσεις στις παραγωγικές σχολές. Η διαδικασία για τα υποχρεωτικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου, ενώ θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα επιλογής) και τα ειδικά μαθήματα.