Η Ελλάδα αναγκάστηκε να μειώσει τις συντάξεις κατά 30% από το 2009 μέχρι το 2013 στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσής της, αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο η χώρα μας είναι η μοναδική στην Ευρώπη που έκανε δραστικές ενέργειες για να μεταρρυθμίσει το ζημιογόνο συνταξιοδοτικό της σύστημα.
Τα συνταξιοδοτικά συστήματα, τα οποία απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών προνοιακών δαπανών στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, είναι δύσκολο να αλλάξουν μέσα σε μια νύχτα, αναφέρει το Reuters.
Πολλές κυβερνήσεις άρχισαν να κάνουν κινήσεις για να στηρίξουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα πριν από μια δεκαετία, και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ώστε να αντανακλάται η αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι εργαζόμενοι πληρώνουν μεγαλύτερο μερίδιο για τις κρατικές συντάξεις κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, παρά μέσω της φορολόγησης του εργαζόμενου πληθυσμού. Οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως αυτό καθιστά τα συστήματα οικονομικά πιο εύρωστα.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μεταρρυθμίσεις δεν θα ισχύσουν πλήρως πριν το 2030 ή και ακόμα αργότερα, αφού οι συνταξιούχου αποτελούν ένα σημαντικό μπλοκ ψηφοφόρων, αυτό αντανακλά την πολιτική αντίσταση στην ταχύτερη αλλαγή.
Επίσης, η οικονομική κρίση έχει υπονομεύσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν την δεκαετία του 1990, αφού με τόσους άνεργους, δεν υπάρχουν πλέον αρκετοί καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι ώστε να χρηματοδοτήσουν σωστά τα συνταξιοδοτικά συστήματα.