Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ - Στα 4,59 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ κατέγραψε ο προϋπολογισμός το Α' πεντάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.




Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο παρακολούθησης της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ φέτος, από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ φέτος, από 415 εκατ. ευρώ

Όπως επεσήμανε ο Αναπληρωτής υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, "όπως προκύπτει από τους πίνακες, για το 1ο πεντάμηνο του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ εφέτος, από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ εφέτος, από 415 εκατ. ευρώ πέρυσι). Έτσι η χώρα συνεχίζει, για 2η χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται. Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας".

Τα φέσια

Εν τω μεταξύ, μείωση καταγράφουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς του ιδιώτες καθώς φτάνουν στα 4,59 δισ. ευρώ τον Μάιο, από 4,702 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης υποχώρησαν στα 2,946 δισ. ευρώ από 2,965 δισ. ευρώ, των νοσοκομείων στα 810 εκατ. έναντι 831 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι οφειλές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν σε 395 εκατ. ευρώ από 431 εκατ. ευρώ και των υπουργείων σε 253 εκατ. ευρώ από 264 εκατ. ευρώ.

Τέλος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νομικών Προσώπων μειώθηκαν στα 186 εκατ. ευρώ έναντι 211 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν σε 549 εκατ. ευρώ έναντι 531 εκατ. ευρώ.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com