Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ξένα fuds αναζητούν χρεωμένες εταιρείες

Νέα κεφάλαια κάνουν την εμφάνισή τους στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας. Τα funds θέλουν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση επιχειρηματικών ομίλων που είναι βιώσιμοι και θέλοντας να αποκομίσουν κέρδη από τη δραστηριότητα αυτή.



Ηδη ως γνωστόν υπεγράφη η συμφωνία αναδιάρθρωσης της «Μαΐλλης» με τους πιστωτές του ομίλου και την HIG Luxembourg Holdings 46 Sarl, η οποία αποτελεί στρατηγικό επενδυτή.

Το συγκεκριμένο fund φαίνεται, όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές, ιδιαίτερα θερμό σε αντίστοιχες τοποθετήσεις στη χώρα μας προκειμένου να χρηματοδοτήσει και να εισάγει εταιρείες σε μία εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και για τον σκοπό αυτόν διερευνά εξονυχιστικά την αγορά. Η ΗΙG όπως και άλλα funds εξειδικεύονται στις αναδιαρθρώσεις χρέους και συζητούν με τις τράπεζες περιπτώσεις τόσο εντός όσο και εκτός χρηματιστηριακής αγοράς, στις οποίες θα μπορούσαν να εισφέρουν κεφάλαια αλλά και την τεχνογνωσία τους. Μάλιστα, πολλά από τα funds αυτά παρακολουθούν τις παρουσιάσεις εταιρειών στα roadshows του εξωτερικού και γνωρίζουν πολύ καλά πως οι αναδιαρθρώσεις δανείων των τραπεζών για επιχειρήσεις βρίσκονται ante portas και πολύ σύντομα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους με δυναμικό τρόπο στην ελληνική αγορά.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες φέρνουν σε επαφή τους επιχειρηματίες που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης με τα κεφάλαια αυτά και η τριμερής συμφωνία καθιστά τα funds αυτά βασικούς μετόχους των συγκεκριμένων εταιρειών, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία όπως στην περίπτωση της «Μαΐλλης». Με τη βοήθεια των συγκεκριμένων funds, της τεχνογνωσίας που διαθέτουν αλλά και της εισφοράς φθηνών κεφαλαίων σε εταιρείες που έχουν χαρακτηριστικά βιωσιμότητας, είναι δυνατή η κεφαλαιοποίηση χρεών με επίτευξη μεγάλης μείωσης του δανεισμού της εκάστοτε επιχείρησης.

Τα funds αυτά έχουν με επιτυχία προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές - αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων σε όλο τον υπερχρεωμένο νότο, με έμφαση κυρίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Όπως παρατηρούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, μετά την εξυγίανση της επιχείρησης και την πλήρη επαναφορά της στη βιωσιμότητα, τα συγκεκριμένα funds συνήθως αποχωρούν πωλώντας το μερίδιό τους -εξ ου και επιτυγχάνουν κέρδος- σε άλλες επιχειρήσεις ή και επιχειρηματίες που διεθνώς ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο και επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους προς αυτή την κατεύθυνση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com